發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

槍是致命武力, 如果想動用武力又不想有死傷?
那就是用其他非致命的選擇.
Simple logic.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 12:12 發表

P250走過火啦,好似係女警官係家中打到大脾

當日向天開槍算是最好的,打人未必控制到場面。
任何時候都唔應該將致命武力用係唔應該使用的目標上。

子彈係拋物線飛既,你打向天即係直接危害無辜的第三者。

仲有,不論打手腳定向天開槍,做得多都會比大眾一個印象就是警察出槍唔會即刻打人,做成槍枝威嚇力下降,導致更多需要警員開槍制服犯人的案件。

實際上打向天係最差既選擇

引用:
原帖由 horenhim 於 23-2-2017 15:33 發表
槍是致命武力, 如果想動用武力又不想有死傷?
那就是用其他非致命的選擇.
Simple logic.
用多啲警犬!

我朋友成日讚佢隻警犬巡邏時一流!

引用:
原帖由 rho837 於 23-2-2017 21:36 發表

用多啲警犬!

下下都要我出黎咪好忙

1 個讚好! TOP

警犬成本貴過支槍,又不能養咁多

用返左輪,另外要用曲尺就用P99,有支針凹出泥吾會出事掛,盲都摸到
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 警犬 於 2017-2-23 23:10 發表

下下都要我出黎咪好忙
俾你咬一o野無仇報啊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 23:16 發表
警犬成本貴過支槍,又不能養咁多

用返左輪,另外要用曲尺就用P99,有支針凹出泥吾會出事掛,盲都摸到
學英國咁玩騎警 應該天價

當然,鎗套確實會導致真 - 走火既問題,黑鷹CQC鎗套係外國被評為最危險鎗套,解鎖位岩岩就係扳機位,出鎗時一緊張,手指順勢出力扣入去就AD。

簡單既硬殼鎗套其實效果最好,皮套如果手勢唔好夾硬隊,肯定會變形兼可能勾中扳機,鹿頭牌硬殼套既先下壓再抽鎗防搶結構已經足夠,一般人想搶警鎗都唔會諗到咁多,除非行家。

CTRU遠睇好似都係用鹿頭牌......

BTW,真角落如果cock左鎗扳機都會翹起,同GBB一樣,扳機突同唔突都睇唔到分唔到的話,應該去驗腦......

引用:
原帖由 rho837 於 23-2-2017 21:36 發表

用多啲警犬!

https://www.youtube.com/watch?v=aEsTwTkub9k

引用:
原帖由 RCOOH 於 23-2-2017 23:51 發表
當然,鎗套確實會導致真 - 走火既問題,黑鷹CQC鎗套係外國被評為最危險鎗套,解鎖位岩岩就係扳機位,出鎗時一緊張,手指順勢出力扣入去就AD。

簡單既硬殼鎗套其實效果最好,皮套如果手勢唔好夾硬隊,肯定會變形兼 ...
講得出呢句就知你未用過CQC, 人云亦云
CQC解鎖位一直都係FRAME, 手指唔會入trigger ring
真係咁危險, USMC會用?

引用:
原帖由 zeta 於 24-2-2017 00:06 發表

CQC解鎖位一直都係FRAME, 手指唔會入trigger ring
rcooh 師兄既說話,我理解同你唔同,
我解理為「解鎖位係cqc 上壓入去,而個位剛好是槍的trigger,如手指未鬆得切,拔槍後直接插左隻手指入去trigger 就有危險」。
而不是話拔槍時要塞隻手指入holster 「內部」。

fyi,應該唔會為抹黑blackhawk cqc 自啡一槍卦

http://weaponsman.com/?p=16642

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

其實我覺得講走火, DA 槍的確防走火比較到位
例如SIG P22x 有DA又有decock
德國警察都係用P225 (compact 單排版 P226)
當然人爲失誤佔大部分既成因
好多時係貪快唔check chamber就落hammer然後走火
所以decock function都有一定用處既
當然如果係個人本身唔夠training既再多safety measures都無用

引用:
原帖由 zeta 於 24-2-2017 00:06 發表

冇掂過鎗N年啦,一時記錯左或者表達引起誤會,唔好意思。

不過意外發生率高到連美國部份靶場同鎗會都禁用亦係事實,非常食手勢,如果用手指面壓,抓力夠係唔會有問題,如果用手指尖篤就容易跣手扣到雞。

手鎗對於一般警員係使用頻率最高既主武器,對於目前軍隊只係自衛武器甚至軍官佩鎗,而且軍警訓練密度同要求差太遠,美軍係營內走火可以被重罰甚至燉冬菇,香港警察鎗房走火、唔見左子彈只要唔係太離譜都冇必要停職,更何況一般警員絕大部份時間都唔需要用鎗,行咇多過乜,少練唔多唔少就會生疏。

密集訓練可以彌補問題,一次錯做一百次,一百次都仲錯就做一千次,但訓練不足或者緊張起黎就唔記得訓練內容 (呢度講既係真係開大片果種緊張,唔係打game果d) 既人永遠佔大多數,大眾化既野一定要簡單直接,越少地方會出事就越好。

USMC覺得一件野好用冇出意外,唔等於件野冇暗病,亦唔等於適合任何人使用。

食字

角落其實有個可大可小既問題,如果唔捉實支鎗開火,會卡彈卡到傻。

(後續)
(慘過謄文......)

發新話題