發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

Glock下身太輕,如果唔用力捉實,開鎗時士奶固然會向後衝,下身同時會以比正常高既速度一齊向後衝,士奶係咁既情況下變成未行到盡,未行到盡則彈殼撞唔到頂殼片 (ejector),或者撞擊力不足以將空彈殼以足夠既速度打出去,士奶返轉頭時就夾中飛緊出去既空彈殼,甚至成個空彈殼推番番去卡鎗。

金屬下身,例如1911或者226基本上點舞都唔會有事,就係因為下身夠重......

可以youtube下limp wrist glock

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-2-2017 01:55 發表
Glock下身太輕,如果唔用力捉實,開鎗時士奶固然會向後衝,下身同時會以比正常高既速度一齊向後衝,士奶係咁既情況下變成未行到盡,未行到盡則彈殼撞唔到頂殼片 (ejector),或者撞擊力不足以將空彈殼以足夠既速度打出 ...
長知識了, 未諗過glock會因為咁而jam...

但其實係咪任何polymer frame, 輕下身曲尺都會有相同問題 ?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 23:16 發表
警犬成本貴過支槍,又不能養咁多

用返左輪,另外要用曲尺就用P99,有支針凹出泥吾會出事掛,盲都摸到
P99正呀 , 雖然成本高左好多, 多粒decock制多個indicator又多樣野壞.
不過依家警隊budget水浸, 應該夠俾有突

回覆 77# 的帖子

並非僅僅因為膠下身既。

角落好輕,下身得套士奶導軌同扳機組,加多隻匣,而士奶都係金屬框膠殼,士奶輕,條覆進彈弓就要用重磅d以免傷鎗,記得角落17、19標配係17磅,全金身9mm標配14到15磅 (226係15磅)。同時,唔同彈藥,即使係9仔都有火藥量同膛壓既分別,角落如果用低壓彈,推士奶都唔夠力唔夠快,加上鬆手由得下身一齊退,就好大機會出事。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 24-2-2017 00:37 發表

rcooh 師兄既說話,我理解同你唔同,
我解理為「解鎖位係cqc 上壓入去,而個位剛好是槍的trigger,如手指未鬆得切,拔槍後直接插左隻手指入去trigger 就有危險」。
而不是話拔槍時要塞隻手指入holster 「內部」 ...
都錯。BH Serpa個lock鎖住Trigger guard,按制絕對同個Lock唔同位置,所以正常使用食指不會到Trigger,你攞過實物睇下就明。

其實就算鹿牌都要習慣SLS虎口向前推,ALS仲要再加手指公按多個制,無練習無Tune都會出現危險,所有呢D設計能夠俾咁多正規部隊採用,都證明過適當訓練下是安全的。其實個人覺得,Serpa的局限性係枝槍燈。

[quote]原帖由 vgrdragon1 於 24-2-2017 13:49 發表

都錯。BH Serpa個lock鎖住Trigger guard,按制絕對同個Lock唔同位置,所以正常使用食指不會到Trigger,你
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

其實連槍都握唔穩,不如唔好用槍

BH隻槍套係比較有較高機會"引致意外"走火,而唔係槍套本身一定會走火
Bh 個release 制雖然叫響個frame上面,但下frame trigger對上個位係孤邊好易"滑入"護弓內,加上而家流行high grip 食指要向下灣先到trgger,習慣用手指頭而非手指節按release就好易出問題

解釋詳盡

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-2-2017 13:42 發表
並非僅僅因為膠下身既。

角落好輕,下身得套士奶導軌同扳機組,加多隻匣,而士奶都係金屬框膠殼,士奶輕,條覆進彈弓就要用重磅d以免傷鎗,記得角落17、19標配係17磅,全金身9mm標配14到15磅 (226係15磅)。同時, ...
專業回覆

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 80# 的帖子

各人「主觀感想」不同,我淨係睇到條片條友爆腳好慘

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

台灣警察都換裝PPQ, 唔知會用咩槍套呢? 

引用:
原帖由 ayaka 於 2017-2-24 16:01 發表
台灣警察都換裝PPQ, 唔知會用咩槍套呢? 
台灣的會生鏽

回覆 88# 的帖子

你估香港有無生鏽

發新話題