發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

四單走火,個人認為除左第一單有機會係機械故障外,全屬射手疏忽大意引起

冇多少槍唔適合人用,只有多少人唔適合用槍

Gun safety第一規條「永遠假定槍枝已上膛」,每次game場上架生load槍或者平時抹槍,都好順手向安全位置拉定滑架/鎖bolt做一次chamber check, 可能好多餘,皆因本人冇乜記性唔記得有冇清過槍∼

引用:
原帖由 RCOOH 於 24-2-2017 01:55 發表
Glock下身太輕,如果唔用力捉實,開鎗時士奶固然會向後衝,下身同時會以比正常高既速度一齊向後衝,士奶係咁既情況下變成未行到盡,未行到盡則彈殼撞唔到頂殼片 (ejector),或者撞擊力不足以將空彈殼以足夠既速度打出 ...
我曾經打.45glock 發生過兩三次以上問題
不過就未去到卡殻,只係完成退鏜及上彈動作後撞針唔夠力打響,係底火留左一個好淺既撞擊痕跡
e個問題令到支槍唔可靠,係槍戰中有壓力情況下有機會隨時發生

引用:
原帖由 阿堅 於 3-3-2017 06:51 發表

不過就未去到卡殻,只係完成退鏜及上彈動作後撞針唔夠力打響,係底火留左一個好淺既撞擊痕跡
"limp wrist"

https://www.youtube.com/watch?v=V9LOiHu4ThY

引用:
原帖由 AICSman 於 3-3-2017 08:24 發表

"limp wrist"

https://www.youtube.com/watch?v=V9LOiHu4ThY
咁又無咁嚴重,退殻正常子彈都上左鏜,滑架係回到正常位
因為我唔係完全無用力grip支槍,只係可能個槍隻手鬆左少少
反而打9mm glock 就無發生過,估計係因為.45後座力更大所以問題比較明顯

其實未必係GLOCK適唔適合做警槍...
而係警方同警員是否適合用GLOCK做警槍~

light primer strike有好多其它原因,但就一定無關握槍事,我支GLOCK個recoil spring去到11磅,如果握槍not firm enough先會個SLIDE返唔晒,要拍SLIDE
引用:
原帖由 阿堅 於 3-3-2017 06:51 發表

其實最大問題系D人清槍唔睇CHAMBER
引用:
原帖由 SUPER61 於 27-2-2017 08:33 發表
四單走火,個人認為除左第一單有機會係機械故障外,全屬射手疏忽大意引起

冇多少槍唔適合人用,只有多少人唔適合用槍

Gun safety第一規條「永遠假定槍枝已上膛」,每次game場上架生load槍或者平時抹槍,都好順 ...

引用:
原帖由 pbay 於 24-2-2017 10:17 發表

P99正呀 , 雖然成本高左好多, 多粒decock制多個indicator又多樣野壞.
不過依家警隊budget水浸, 應該夠俾有突
唔好打,我朋友有,個SLIDE好難拉,不過都算準

HKP用韓國PMC,無膛壓問題,我用11磅打左過萬飛都OK,17磅打第二槍好大禍
引用:
原帖由 RCOOH 於 24-2-2017 13:42 發表
並非僅僅因為膠下身既。

角落好輕,下身得套士奶導軌同扳機組,加多隻匣,而士奶都係金屬框膠殼,士奶輕,條覆進彈弓就要用重磅d以免傷鎗,記得角落17、19標配係17磅,全金身9mm標配14到15磅 (226係15磅)。同時, ...

發新話題