發新話題

[認真] 星期一牢騷文︰咩中槍認死真係咁難咩?

如果計被擊中個一刻,其實入珠唔係最痛,最痛係俾啲1.5左右用輕珠打過黎,真係好痛,但事後又只係紅咗少少

睇到眼都凸埋

airsoft wargame is a game of honor
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 vp70usp 於 21-2-2017 13:20 發表
如果計被擊中個一刻,其實入珠唔係最痛,最痛係俾啲1.5左右用輕珠打過黎,真係好痛,但事後又只係紅咗少少
果種感覺就好似細細個比亞媽用藤條fit,其實唔係肉痛,而係喚起童年陰影

引用:
原帖由 屈濕 於 20-2-2017 11:37 發表
呢個情況時有發生,不過今次情況有少少唔同,所以都係要發下牢騷
呢個世界咩人都有,無論係邊度泥ge人,一樣都有老鼠屎
我唔否認今次個搞手有做得不足之處
話哂佢係第一次搞,我地隊亦係第一次玩MILSIM
不過我想 ...
好奇一問. 既然閣下認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人". 咁原因喺邊度? 點解呢個係事實 (先不論佢係咪事實)?

另外又如果閣下認為"多不死人"同"多老實人"既分別係在於個玩家是否本地人, 又如何理解
1) https://www.youtube.com/watch?v=mZ4zT4lR3aI (特別留意約4:15 嗰條片, 關於外國人係咪"友善"D);
2) https://www.youtube.com/watch?v=VWpjQXUCIAE;
3) https://www.youtube.com/watch?v=Dpx57duJQwY;
4) https://www.youtube.com/watch?v=UfgZ1GvMzcY

the list goes on. 上YOUTUBE 找找"AIRSOFT CHEATER", 又或者法語"TRICHEUR AIRSOFT", 我手上見到有228,000 個結果, 法文有412 個. 當然係咪全部都係關事, 又係咪全部都係閣下所理解既"外國人", 又或者係咪有重覆, 又或者係咪都係同一個人, 我不能確定. 但係似乎話只係本地--即係香港土生土長既--人會不死, 我有D 保留.

講開法國人, 閣下可以睇下一條法國人整既片 (有英文字幕), 以諷刺形式教玩家點樣CHEAT:
https://www.youtube.com/watch?v=sWL9k6Cwwp8

引用:
原帖由 derp 於 2017-2-22 15:17 發表

好奇一問. 既然閣下認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人". 咁原因喺邊度? 點解呢個係事實 (先不論佢係咪事實)?

另外又如果閣下認為"多不死人"同"多老實人"既分別係 ...
首先請睇清楚我全句講緊咩,我係講緊香港airsoft界,唔係全世界airsoft界
香港airsoft玩家當然係本地人佔大多數,但係我眼見我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人

我亦冇話過「本地人=不死人」,「外籍人=老實人」
我只係陳述緊我係香港玩ge呢段日子入面我所知ge野

引用:
原帖由 屈濕 於 22-2-2017 15:48 發表

首先請睇清楚我全句講緊咩,我係講緊香港airsoft界,唔係全世界airsoft界
香港airsoft玩家當然係本地人佔大多數,但係我眼見我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人,客氣過本地人

我亦冇話過「 ...
好呀. 如果我有理解錯閣下既意思請更正我. 我理解閣下係話只就香港而言, 一般香港本地人比起在香港既"ENGLISH SPEAKER / 外籍人士" 玩AIRSOFT 時無咁識守規矩, 正確? 咁如果閣下係認為"我地呢類外籍/English speaker玩家仲識守規矩過本地人", 咁點解會係咁樣一回事?

又或者咁樣問睇下閣下可唔可以了解我想問既方向: 點解閣下要將香港既"呢類外籍/English speaker"從一般"全世界"既外籍/ENGLISH SPEAKER" 分出嚟? 有D 乜野會令身處香港既"外籍 / ENGLISH SPEAKER" 比香港本地人喺香港玩AIRSOFT 時更守規矩?

引用:
原帖由 derp 於 22-2-2017 16:01 發表

好呀. 如果我有理解錯閣下既意思請更正我. 我理解閣下係話只就香港而言, 一般香港本地人比起在香港既"ENGLISH SPEAKER / 外籍人士" 玩AIRSOFT 時無咁識守規矩, 正確? 咁如果閣下係認為"我地呢類外籍/English spe ...
其實都係主觀觀察ge結果
我好少同本地人玩
多數都係同老外
老外一般有咩唔啱即刻拆掂佢
一句起兩句止
say完sorry又開開心心玩過
但係我遇親本地人基本上都會有口角
仲要大大聲方死冇人知咁
冇數據比你, 係我觀察ge結果
當然唔排除我唔好彩見親local都係冇品
又咁好彩見親老外都係nice啦

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-2-2017 16:23 發表

其實都係主觀觀察ge結果
我好少同本地人玩
多數都係同老外
老外一般有咩唔啱即刻拆掂佢
一句起兩句止
say完sorry又開開心心玩過
但係我遇親本地人基本上都會有口角
仲要大大聲方死冇人知咁
冇數據比 ...
唔, 唔好介意我堆問題. 即係我覺得如果"外國人/ENGLISH SPEAKER 打GAME 比較守規矩"呢個觀察係真既話, 係咪香港人打AIRSOFT, 又或者香港人搞手搞GAME 嗰陣, 係咪有可以學習既地方, 可以令香港自己既人打GAME 都打得開心D. 所以大家先會見到由第一條THREAD 已經問, "點解會係咁樣一回事", 有D 乜野令到呢班人會特別守規矩, 亦都特別要問問, 係咪真係佢哋係會特別守規矩. 而樓主認為呢班人同一般全世界既ENGLISH SPEAKER / 外籍人士 唔同, 咁我所以咪要再問清楚到底有D 乜野令到佢哋咁唔同.

只從樓主同閣下提到既野裡面, 我見到似乎有D 特別既地方係佢哋係一個比較細既圈子. 除咗咁之外有無其他特質? 例如佢哋有一個好既HOST, 之類?

不可置疑既係同30 年前(當AEG 都重係岩岩開始既年代)既香港比較, 依家係多咗年輕人玩, 玩既野亦都多咗花款. 但係同時 -- 可能係因為依家互聯網發達咗 -- 又見到好似香港AIRSOFT 口角多咗, 亦都見到多咗一D 關於不死既事實陳述.

既然樓主能夠具體講到有一班人比起一般香港人守規矩, 咁似乎可以大家分析下, 睇下係咪可以應用到香港一眾玩家身上, 咁樓主呢類"牢騷文"亦都可以少D, 香港人都可以開心D 打AIRSOFT. 當然只係一篇文, 無最後答案, 但係都可以算係一個開始可能?

其實我近呢幾年入場打成日見人嗌交,反而街場就少見咗

引用:
原帖由 derp 於 22-2-2017 16:46 發表

唔, 唔好介意我堆問題. 即係我覺得如果"外國人/ENGLISH SPEAKER 打GAME 比較守規矩"呢個觀察係真既話, 係咪香港人打AIRSOFT, 又或者香港人搞手搞GAME 嗰陣, 係咪有可以學習既地方, 可以令香港自己既人打GA ...
我覺得係文化差異, 壓力, 心態等問題集合
香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
我真係唔知點解香港人打game咁燥

引用:
原帖由 ++朗++ 於 23-2-2017 09:59 發表

我覺得係文化差異, 壓力, 心態等問題集合
香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
我真係唔知點解香港人打game咁燥
打power囉,睇下邊個勁d,通常d新一代不死人好鬼廢。頭盔又無,圍巾又無,有d連mask都無,學咩人玩不死
其實我之前我join過d不死收費團,d怪叔叔個個都不死,甘我地又調節下個打法。結果呢? 大家打完咪攬頭攬頸有講有笑,不知玩得幾開心。

其實我想講,d人要不死係無問題,但唔該都交足貨俾我呀。最cheap都去嘉頓買返頂$49copy基肋盔。
如果唔係到時俾人full到爆咗又話人地鬼火

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 11:36 發表
其實我想講,d人要不死係無問題,但唔該都交足貨俾我呀。最cheap都去嘉頓買返頂$49copy基肋盔。
如果唔係到時俾人full到爆咗又話人地鬼火
而家嘉頓仲存在咩?

仲係度

發新話題