發新話題

[認真] 星期一牢騷文︰咩中槍認死真係咁難咩?

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2017-2-23 11:38 發表

而家嘉頓仲存在咩?
玩咁耐都冇幫襯過

引用:
原帖由 ++朗++ 於 23-2-2017 09:59 發表

我覺得係文化差異, 壓力, 心態等問題集合
香港人玩可能係發洩掛
亦可能係好勝
佢不死你就贏唔到

其實我亂吹
我真係唔知點解香港人打game咁燥
嘻嘻, 至少就我而言, 之前都已經話, 無正確或錯既答案.

如果係因為玩既心態係想發洩 -- 亦都真係有可能, 香港實在有太多野令到人不滿, 就連GAME 場都要係蚊型 -- 係咪可能真係正如樓主咁講, 只同自己識既一個小圈子玩會係一個解決辦法? 除咗咁之外? 會唔會有一個好既評判都關事? 個人經驗, 好多俾錢場個"評判", 同你行兩野就算數, 亦都唔會太理不死, 只會事前嚇下人, 話邊個不死我嚟FULL 你嗰類.

又好勝而言, 會唔會RESPAWN 會有幫助? (即係類似BATTLEFIELD 個遊戲嗰種"票"既制度)? 當然實行時似乎要用多D REFEREE 同埋個REFEREE 要知道重生既定義, 如果唔係會有呢D 情況出現:

https://www.youtube.com/watch?v=zkImzbz0rcQ (06:24 開始)

我都只係亂吹, 希望可以拋舊爛磚引下玉. 希望各位師兄/姐分享下經驗.

我成日覺得respwan好嘥彈藥,又無乜意思
試過推到人地spwan點,對家話我玩唒啦,好無癮
其實個人認為要麼一槍死,要麼無限番打power,好難再有折衷辦法
當然一槍死是近年的主流

引用:
原帖由 屈濕 於 23-2-2017 12:57 發表

玩咁耐都冇幫襯過
佢有好多電槍用零件都幾正,起碼對得住個價錢,粗粗地用下都ok

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 17:27 發表
我成日覺得respwan好嘥彈藥,又無乜意思
試過推到人地spwan點,對家話我玩唒啦,好無癮
其實個人認為要麼一槍死,要麼無限番打power,好難再有折衷辦法
當然一槍死是近年的主流
其實呢個唔只係AIRSOFT 有既問題. 如果試下玩D 舊少少既BATTLEFIELD, 較RESPAWN TIME=0 (例如1942 或者係無加任何外掛既BF2), 都一樣會有咁既情況 (第一身射擊遊戲叫呢D 做SPAWN RAPE). 近代少少, 如果閣下有試過玩RED ORCHESTRA 2, 玩橋嗰個地圖, 做守方打A 至到C 點嗰陣根本係屈住攻嗰邊, 一出嚟就死嗰隻嚟.

但係呢個似乎唔關係咪RESPAWN 事, 即係如果有D 識玩既玩家, 一開始去晒D 樽頸位, 又或者個個都玩SPEEDSOFT, 一槍死都無重生係一樣出唔到嚟俾一家屈 (我即刻諗起以前S3 既油桶場, 試過有次對家有支M60 打緊30到RPS, 可以一出嚟派豆豆豆豆豆, 出都出唔到去, 咪話打). 如果有條界, 類似SPAWN PROTECTED ZONE 咁, 對家唔可以行過呢條界, 亦都似乎可以解決到問題?

當然, 行RESPAWN 制一樣要有REFEREE 睇住, 如果唔係D 人一樣可以原地重生, 行兩步又重生, 之類之類. 只係如果有得重生, 應該都可以減少D 人因為死咗悶所以唔死既機會掛???

無限POWER 又似乎唔係大家所好, 而打無限POWER 又有佢既問題 (即係個個著到愛斯基摩人咁嚟打, 一係就打到成身花晒, 又有乜謂呢), 我諗似乎都係限制返個討論喺點樣確保大家都係一槍死會好D.

回覆 50# 的帖子

何止愛斯基摩人,直頭係鐵甲威龍
不過其實鐵甲威龍完都爆晒,如果齋著一套bdu後果會不堪設想

插一句話:

我都係不死人苦主之一, 自己亦有時可能不死(?)

想講早排我搞game有仇家踩場, 隊友一個接一個死然後投訴條友唔認死
到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定定對射既人)
無辦法啦我一路打一路退後啦唔通我又企定定
頂條友仲有命兜底係我背脊30cm距離開槍 (兩個已被bingo既隊友望住)
時下d人係咪打game打到要game場報仇
十足一個小朋友
根本唔配用槍

不過都有同新人打問過我係咪中左槍無認
我呆左lol
我話可能打中accesories feel唔到卦
下次見到中左不妨話我聼 lol
我覺得認唔認係其次
係點樣處理件事先重要
唔係下下打大交

我係英國打airsoft d鬼仔都打得好狼
蚊型cqb場都又high cap aeg又sound grenade
但有咩argue都笑笑搭搭博頭再繼續
當然cheater都有
又了槍又唔認
然後就通常都被杯葛

引用:
原帖由 vp70usp 於 23-2-2017 17:30 發表

佢有好多電槍用零件都幾正,起碼對得住個價錢,粗粗地用下都ok
以前有一排以為佢執咗
之後都冇再去過啦

引用:
原帖由 javis1213 於 24-2-2017 06:39 發表

想講早排我搞game有仇家踩場, 隊友一個接一個死然後投訴條友唔認死
到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定 ...
同意處理手法都好重要
好多時香港人見人不死就大大聲媽人
被指不死又要唔認衰
有時可能唔係唔認
有時feel唔到真係人之常情

引用:
原帖由 ++朗++ 於 24-2-2017 11:16 發表

同意處理手法都好重要
好多時香港人見人不死就大大聲媽人
被指不死又要唔認衰
有時可能唔係唔認
有時feel唔到真係人之常情
前幾日無上CGF, 遲咗回唔好意思.

係. 如何處理都係一個好大因素. 即係就算我無心, 但係在對方睇嚟我唔認死, 而對方出嚟個口氣又串串貢咁 (即係例如話, 咦, 件衫好厚喎), 相信場GAME 個氣氛都唔會好得去邊. 即使我真心係感覺唔到, 條氣都會頂住.

講到呢度, 係咪可能REFEREE 做唔做到野都係一個決定性因素?

引用:
原帖由 javis1213 於 24-2-2017 06:39 發表

到我兩個乍巷相遇我用左差不多兩隻夾都打唔死條友 (自認槍法未差到幾十飛打唔死10m内企定 ...
唔... 我無理解錯閣下係咪即係覺得始終係大家玩熟咗, 仇家問題會自然消失?

引用:
原帖由 derp 於 2017-2-28 21:31 發表

唔... 我無理解錯閣下係咪即係覺得始終係大家玩熟咗, 仇家問題會自然消失?
好正常,同你話個朋友/熟人係PK,同你話個陌生人係PK一樣道理

其實呢加新入行的玩家 (不論年紀) 好多都係好小氣,了槍唔得,空隙唔射得,大力少少又鬼火,快頻又唔公平

你睇下以前大煙通個陣咪幾好

引用:
原帖由 vp70usp 於 2017-3-2 00:22 發表
其實呢加新入行的玩家 (不論年紀) 好多都係好小氣,了槍唔得,空隙唔射得,大力少少又鬼火,快頻又唔公平
以前還以前,依家還依家,唔關小氣事
了槍唔得好合理,可以了槍ge話陣間你係cover後面了槍,有你射中人,冇人射中你
射空隙一樣道理,陣間你係條得muzzle岩岩過到ge空隙就射,又係有你射中人,冇人射中你

有名你叫Wargame,Airsoft game,生存遊戲
遊戲係建立係公平規則之上
現實中就話之你

發新話題