發新話題

3年學生 生活 好難過

回復 45# 的帖子

無錯...其實用來應付學習和功課上的英文, 平時多睇英文報紙, 見到生字mark 低查字典~
仲有打多d英文game~ 包保有進步...
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 24-9-2008 20:19 發表
無錯...其實用來應付學習和功課上的英文, 平時多睇英文報紙, 見到生字mark 低查字典~
仲有打多d英文game~ 包保有進步...
個人覺得睇英文報紙作用唔大
因為成日都要查字典,睇多兩睇就會唔想睇
反而我覺得打英文game會有大d既作用,起碼自己會願意比心機落去
另外,睇dvd戲時嘗試字幕轉為英文,咁樣亦可以學到英文

引用:
原帖由 Boniface 於 24-9-2008 12:45 發表
岩,語文係無short cut,要慢慢浸番黎
就算我黎左加拿大幾年,日日由朝到晚都係講英文,始終都仲有口音
但係己經比當初黎既時候好左好多,所以想英文好,真係要慢慢浸,不過係香港想學好英文真係難,除非你d朋友都 ...
呀SIR教落
多睇多聽係治標
多講先係治本

可惜我都係治標唔治本

回復 48# 的帖子

真係書到用時方恨少...
本來以為工作上沒有太多機會用英文, 點知一join間公司, 就要跟住來香港做野既日本人...
只有用英語溝通...大家英文都唔好, 差唔多雞同鴨講
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

多謝 各位 指導

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 24-9-2008 20:41 發表
真係書到用時方恨少...
本來以為工作上沒有太多機會用英文, 點知一join間公司, 就要跟住來香港做野既日本人...
只有用英語溝通...大家英文都唔好, 差唔多雞同鴨講
我何嘗唔係

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 24-9-2008 20:34 發表

呀SIR教落
多睇多聽係治標
多講先係治本

可惜我都係治標唔治本
要思想上都用英文,咁樣先會流利

引用:
原帖由 louisli 於 25-9-2008 11:51 發表

要思想上都用英文,咁樣先會流利
我D英文系識鬼妹學反泥
同鬼妹msn多左,傾多左計英文好好多

當係鎗名, 會唔會易d記?

引用:
原帖由 亞mac 於 25-9-2008 12:32 發表

我D英文系識鬼妹學反泥
同鬼妹msn多左,傾多左計英文好好多
學外文最有效的方法
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

點樣可以識到鬼妹架?

引用:
原帖由 gf13vergil 於 25-9-2008 17:42 發表
點樣可以識到鬼妹架?
一年一度的7月14過左,鬼門關都閂左
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 56# 的帖子

跳舞啦

引用:
原帖由 Boniface 於 26-9-2008 12:41 發表
跳舞啦
可惜我唔系跳舞料

回復 59# 的帖子

學啦

發新話題