26 12
發新話題

國產運20大型軍用運輸機曝光

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 25-12-2012 14:38 發表
到底中國要出點樣的飛機先係唔係抄人呢...

太科幻到時又有人話抄動漫OR STAR WAR

我就唔識飛機的野,但飛機來來去去唔係都果幾個樣....

到出架方形的飛機, 你又話佢ON DOG, 唔合符空氣動力學....

我 ...
這是中國人的特性,我認為你是這樣,你就是這樣…
另外,抄也是發展中其中一個階段,只要不是不思進取就可以。
從上面的圖片來看,稱其為“大運“我覺得有點勉強,相信只是內外技術融合用的“試刀石“。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

中國到今日仍然欠缺超前性概念,設計師仍欠缺白種人既冒險精神和日本人把夢想化作现實既精神

引用:
原帖由 ]JOHN2 於 252-2012 18:36 發表
中國到今日仍然欠缺超前性概念,設計師仍欠缺白種人既冒險精神和日本人把夢想化作现實既精神
嗯,我相信不是沒有的(在一些無人機比賽和航展會見到一些有趣的設計),只是因為過不了資金的審批…
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 25-12-2012 14:38 發表
到底中國要出點樣的飛機先係唔係抄人呢...

太科幻到時又有人話抄動漫OR STAR WAR

我就唔識飛機的野,但飛機來來去去唔係都果幾個樣....

到出架方形的飛機, 你又話佢ON DOG, 唔合符空氣動力學....

我 ...
正確來講係一定係架架差唔多樣,唔會有一架特別突出。點解?因為佢地都係飛機 (廢話)

認真舉個例子:
現代最流行既民航機,無論係最新既A350/B787,最大既A380/B747,佢地既格局都係同B737 差唔多,都係「主翼下掛引擎,機尾只裝APU」...
因為以依家既技術而言,對大型飛機來講呢種佈局係最慳油/方便維修,所以大家就一直沿用唔駛改

軍用運輸機都係一樣,以依家主流設計同技術而言,機身肥大可以裝多D 野,生得矮可以方便上落貨,對翼擺高D 係為咗就返幾個引擎,擺得超高既尾翼係為咗可以開後門...

如果呢D 基本野都叫抄,我真係想問下個D 話抄既師兄:一架飛機點先算冇扮人?

引用:
原帖由 JOHN2 於 25-12-2012 18:36 發表
岩岩先填補大運既空白點樣超前性概念啊?
閣下唔通未學行就識得跑?唔怪得咁天才剩係得把口啦

引用:
原帖由 火陽[/112 01:48 發表

嗯,我也覺得上面師兄說的是事實 ,因為有很多概念礙於資金審批,而被拒於門外。
但以今年航展來看,這個問題相信正在改善中。

支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 火陽 於 26-12-2012 01:48 發表

講野對人不對事,剩係識用新註册ACCOUNT打嘴炮,我邊有你咁天才吖,叻人

引用:
原帖由 JOHN2 於 26-12-2012 10:17 發表

講野對人不對事,剩係識用新註册ACCOUNT打嘴炮,我邊有你咁天才吖,叻人
特登對你呢類人開新ACC打嘴砲?原來呢個論壇唔歡迎新人加入的
中國人唔識創新?
通過J10研發磨練累積技術,將J9項目重新推進發展成為J20叫做乜野?
中國岩岩先攻克大運開始做試飛工作,你把天才口就一句地圖砲咁鬧落去

講嘴砲邊夠你黎,你覺得你上面回覆果句夢想化空口白話好有技術性?
唔知就去查下一架大運對於整個航空業黎講係乜野概念,當中涉及多少產業鏈工業實力先能整到佢出黎
日本咁有夢想化既就唔洗自HIGH心神咁多年得個吉
夢想夢想,當你技術能力去唔到講乜野夢想講乜野創新,連普通螺旋槳機都整唔到出黎啊

引用:
原帖由 WAIKO01 於 26-12-2012 09:43 發表

嗯,我也覺得上面師兄說的是事實 ,因為有很多概念礙於資金審批,而被拒於門外。
但以今年航展來看,這個問題相信正在改善中。
老美都一堆概念認證機未得到賞識,發展軍備唔係創新第一,係實用、使用成本效益、後勤保障能不能負荷為最前提

此帖D師兄有一定根底...

我想講同想話ge都有人講左

中國不需要戰略運輸機,咁大架ok la

"e]原帖由 WAIKO01 於 25-12-2012 01:50 發表
就比例來看,像和日本的c-2差不多,比較像美國當年的yc-15,但相信不具備短場起降能力。
奇怪的是尾門用的是il-76相對過時的左右門結構,而不是運8卅運9的上下門。 [/quote]
"

老友,Y20個定位應該睇齊C-17,因為佢個貨艙設計比IL-76大,運現役兩款坦克冇問題,主要問題在於,如你所見,佢4個D30引擎影響佐佢紙面上個性能。

26 12
發新話題