發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 RYODLi 於 25-4-2008 22:23 發表

對大人黎講…這只是一場數字遊戲而已
數字人生
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

回覆 #484 101653 的帖子

我反而覺得,改左份卷去考,
學校估唔到, 係問題
補習天王估唔到? 你以為補習大王萬能?

改左考既方式, 好壞未知
但批評之前, 有否考慮過去學校/學生/制度上,
已是一種著重背誦的教學
現在既中學係點,我未清楚,
只是覺得批評之前,想想自己

小弟愚見, 有錯請指教

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 22:24 發表

我指好多人中文科死哂JA
我都認為係禁
因為我fd個個一出黎就話好難=.=""

死亡率有上升"吹"勢

引用:
原帖由 myron21st 於 25-4-2008 22:29 發表
我反而覺得,改左份卷去考,
學校估唔到, 係問題
補習天王估唔到? 你以為補習大王萬能?

改左考既方式, 好壞未知
但批評之前, 有否考慮過去學校/學生/制度上,
已是一種著重背誦的教學
現在既中學係點,我未清楚,
只是覺得批評之前,想想自己

小弟愚見, 有錯請指教
唔係話佢估唔到出咩問題
補習大王不是萬能

係估唔到佢個模式先係問題
因為之前唔係咁出亦冇咁出過
連場杖應該點打都未知就衝入戰場...你有咩勝算??邊個願意去打??

好壞就學生而言好清楚...絕對唔係未知...
甚至搞到有人認為哂左5年時間讀中文科...點解??我讀咩你唔出咩...你出d我地冇點讀過的...
中國語文課文,我學校既所有詩篇都係自習..冇詳盡講..根本冇人知會出詩..
我相信香港中學會考課程的閱讀能力練習及以往會考卷既模式...冇一份係同考試卷相同
今年冇文言文,冇長問題,選擇題佔過半數...冇字比你寫...整埋d奪命mc仲要個個答案差唔多

亦有D所謂專家話今次考評局咁出係新嘗試,好現象
點解咁多人比人插到媽媽聲??因為講野果班唔係入去考果班!!
我覺得d教育工作者係冇考慮過學生同以往制度........

小弟愚見, 有錯請指教!!!

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 22:44 發表

唔係話佢估唔到出咩問題
補習大王不是萬能

係估唔到佢個模式先係問題
因為之前唔係咁出亦冇咁出過
連場杖應該點打都未知就衝入戰場...你有咩勝算??邊個願意去打??

好壞就學生而言好清楚...絕對唔係未知...
甚至搞到有人認為哂左5年時間讀中文科...點解??我讀咩你唔出咩...你出d我地冇點讀過的...
中國語文課文,我學校既所有詩篇都係自習..冇詳盡講..根本冇人知會出詩..
我相信香港中學會考課程的閱讀能力練習及以往會考卷既模式...冇一份係同考試卷相同
今年冇文言文,冇長問題,選擇題佔過半數...冇字比你寫...整埋d奪命mc仲要個個答案差唔多

亦有D所謂專家話今次考評局咁出係新嘗試,好現象
點解咁多人比人插到媽媽聲??因為講野果班唔係入去考果班!!
我覺得d教育工作者係冇考慮過學生同以往制度........

小弟愚見, 有錯請指教!!!
講得好!!

全港一齊死唔係問題
但係水平參照....

所以老早應該搞學生革命上街...呢個係機會...

回覆 #501 adrianyahk 的帖子

唉, 社會只睇沙紙做野

引用:
原帖由 myron21st 於 25-4-2008 22:57 發表
唉, 社會只睇沙紙做野
幾時都係...有錢同埋有地位既人玩哂 ga la 香港...

引用:
原帖由 myron21st 於 25-4-2008 22:57 發表
唉, 社會只睇沙紙做野
姐係冇話嬲唔嬲...都考完...改變唔到既事實
但係我地剩係知道...咁樣比人玩係好慘架...讀得咁辛苦為咩??

冇乜感覺....我係考評局嘅話就睬佢有味
都唔明有乜咁好"小"
"小"完佢佢又唔會理嘅

切勿忘記我地只係考生, 係俾人地考果個!

引用:
原帖由 savio 於 25-4-2008 23:00 發表
冇乜感覺....我係考評局嘅話就睬佢有味
都唔明有乜咁好"小"
"小"完佢佢又唔會理嘅

切勿忘記我地只係考生, 係俾人地考果個!
心水清!

回覆 #504 101653 的帖子

好現實.........為沙紙, 為份工, 為錢

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 23:00 發表

姐係冇話嬲唔嬲...都考完...改變唔到既事實
但係我地剩係知道...咁樣比人玩係好慘架...讀得咁辛苦為咩??
為咩係你自己決定ga... 冇人吹得佢地漲ga la!
一係搞革命,上下街,搞下暴力...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 23:02 發表

心水清!
見啲人做嘅一切覺得有啲好笑...

搞埋曬啲救國革命隊咁

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2008 22:58 發表

幾時都係...有錢同埋有地位既人玩哂 ga la 香港...
資本主義社會是也
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

發新話題