發新話題

中國海軍護衛艦南沙擱淺

引用:
原帖由 JBL 於 14-7-2012 01:04 發表

釣魚台用呢招唔掂,死倭人有能力拖走你隻艦返倭國,到時就變咗人地嘅戰利品.......
日本仔始終同賓賓唔同, 要小心D......

引用:
原帖由 JBL 於 14-7-2012 01:04 發表

釣魚台用呢招唔掂,死倭人有能力拖走你隻艦返倭國,到時就變咗人地嘅戰利品.......
再不是用“頸圈安保條約“出來,找其主人來壓你。

引用:
原帖由 JBL 於 14/7/2012 01:13 AM 發表
時間配合得啱啱好,呀爺再嚟多一招千帆並舉,問你點防,殺呀.......

7月12日上午9時許,海南省30艘漁船自發組成2個編隊6個小組 ...
好波,間捕漁艦隊都有補給艦同主力艦,睇你賓國點防!

引用:
原帖由 rolex 於 14-7-2012 00:06 發表
收復釣魚台都用呢招啦
釣魚台應該唔係我地想像中咁簡單,如果唔係呀爺一早派晒d海監過去啦,一個南海,一個釣魚台,兩者處理手法差得太遠了。。。
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-7-2012 11:47 發表

釣魚台應該唔係我地想像中咁簡單,如果唔係呀爺一早派晒d海監過去啦,一個南海,一個釣魚台,兩者處理手法差得太遠了。。。
就現狀而言 中vs菲 的話,中國是強國。 但到了 中vs日(美) 的時候,中國就是弱國(只要頸圈安保條約在,門口狗就大可以不怕你) 。而且當年琉球的分配更多是美國為滿足日本這頭門口狗的要求而劃分(因為控制一個戰敗的日本,比同時控一個日本和一個中華民國來的容易)所以才有今天的釣魚臺問題。由蘇聯換成中國,日本的門口狗機能繼續,也就要繼續維持冷戰之前一樣。而釣魚臺問題更是美國的最好“踏板“,阿爺可能是怕為其“製做借口“,所以才用現在的“模稜兩可“手法。

題外話,就由觀察日本雜誌所知,日本輿論傾向相信中國會因釣魚臺問題入侵“尖閣諸島“。

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2012 14:49 發表

就現狀而言 中vs菲 的話,中國是強國。 但到了 中vs日(美) 的時候,中國就是弱國(只要頸圈安保條約在,門口狗就大可以不怕) 。而且當年琉球的分配更多是美國為滿足日本這頭門口狗的要求而 ...
話說要打賓賓是十分容易的事, 短時間內可ko, 消耗國力有限; 但一打日本就最少要對一艘CVN-73"左住華盛頓", 成個航空母艦戰鬥群, 唔係話打唔到既, 耐何E+個GDP連8都保唔住呢, 打得完隨後就變國家內戰lu.....

引用:
原帖由 Hitter 於 14-7-2012 18:23 發表

話說要打賓賓是十分容易的事, 短時間內可ko, 消耗國力有限; 但一打日本就最少要對一艘CVN-73"左住華盛頓", 成個航空母艦戰鬥群, 唔係話打唔到既, 耐何E+個GDP連8都保唔住呢, 打得完隨後就變國家內戰lu.....
認同 原來從經濟角度出發來看是會看到這樣的觀點啊,學到新東西了。

回覆 22# 的帖子

以上既野係我估下既姐, 不能作準, 但其實我係希望開兩條戰線一齊打架 , 因呢兩隻野真係十分犯賤

引用:
原帖由 Hitter 於 14-7-2012 18:23 發表

打呢啲靠女人賺錢的國家真是有辱國體, 嬴咗都比人恥笑! 不如考慮限制聘請菲傭效果更好!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

佢可能無開聲納?

可能特登撞埋去 也有可能架船根本冇聲納

Signature over size

引用:
原帖由 blackboy 於 16-7-2012 02:48 發表
佢可能無開聲納?
梗係有開啦,如果唔係點瞄得咁準
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 JBL 於 16-7-2012 19:57 發表
尋晚國防部又話脫咗險返番大陸,即係真係唔小心喎......

7月15日5時許,海軍在南沙半月礁附近海域擱淺的護衛艦在救援兵力協助下自主脫淺成功,艦艇艏部輕度受損,人員安全,正在組織返港。事發海域未造成 ...
做完戲就走啦

發新話題