發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 wan1996 於 5-5-2012 02:42 發表
唔知有冇師兄可以比較下
中華神盾同
美國正牌神盾?
THX~
好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南船廠不停造隻神盾 點都會係中國既主力艦
依家真係要等打菲律賓同日本果陣先知隻船實際有幾勁

引用:
原帖由 aizikovitz 於 7-5-2012 13:00 發表

好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南 ...
就算真係打起上黎都未必一定係部艦既科技...
戰術,環境,運氣都會影響到戰果...所以跟本上冇得特別去比
最多就從系統既specs去比較邊隻做得多d野...不過似乎中國佬唔會學美國咁乜都講晒出黎...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 aizikovitz 於 7-5-2012 13:00 發表

但係睇江南 ...
先不論性能如何,就現在將其投入量產來看,可以理解為其基本達到了軍方的可靠性要求。(我相信即使是面子工程也不會這樣亂來)

望落都好O WOR!

引用:
原帖由 nishi 於 7-5-2012 13:04 發表

就算真係打起上黎都未必一定係部艦既科技...
戰術,環境,運氣都會影響到戰果...所以跟本上冇得特別去比
最多就從系統既specs去比較邊隻做得多d野...不過似乎中國佬唔會學美國咁乜都講晒出黎...
依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到

二戰時的德國卑斯麥號英國艦隊狙擊, 被雙翼機擊傷後自沉.
英國派去星加坡的的威爾斯新王號Z艦隊被日軍截殺沉沒.
日本的大和號被美機送入大海,
英國的切菲爾德號被阿根廷法制飛魚導彈報消,
似乎戰艦先進都好, 最好都係有空中保護先得!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 aizikovitz 於 8-5-2012 12:28 發表

依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到
咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)
引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 20:49 發表
二戰時的德國卑斯麥號英國艦隊狙擊, 被雙翼機擊傷後自沉.
英國派去星加坡的的威爾斯新王號Z艦隊被日軍截殺沉沒.
日本的大和號被美機送入大海,
英國的切菲爾德號被阿根廷法制飛魚導彈報消,
似乎戰艦先進都好, ...
某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮....

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:27 發表

咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)

某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮 ...
配合航母, 航母又提供護航!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 21:35 發表

好可惜中國加陣得一架未用得既舊型航母...
搞掂之後仲要整飛機,訓練機師...都唔知幾時先用得T_T
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:27 發表

某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮 ...
所以也有評論認為現在的建設路線和戰術是以俄式為藍本,因為和當蘇式一樣以海基防空為主,這可能是和蘇聯一樣在技術上‘卡著‘所採用的‘權宜之計‘。不過我覺得中國當前最大的問題不是防空而是反潛,因為整個亞太地區除了台灣的水下戰力比較低之外無一不是和中國平等就是有優勢的,然而有時潛艦的突發攻擊比起空中打擊來的致命的,所以相對加大發展防空力量,反潛應該更為優先

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:36 發表

好可惜中國加陣得一架未用得既舊型航母...
搞掂之後仲要整飛機,訓練機師...都唔知幾時先用得T_T
我諗中國有可能同時進行以加快列裝時間先得!

海軍派艦隊南下, 分分鐘開戰!

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 21:35 發表

係咪有少少本末倒置?
Signature over size

引用:
原帖由 Ronnie 於 9-5-2012 19:11 發表

係咪有少少本末倒置?
其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
航母本身都有戰機負責Combat Air Patrol,
其中一個作用係保護成個航母戰鬥群,
所以其實都叫相輔相乘的...
縮縮北行鳥 =口=

發新話題