發新話題

香港CID佩槍一問

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:41 發表
簡單d講
警隊基本CID 佩槍 由從之Colt Detective轉了SIG P250 DCc

SIG P250 DCc
一般環頭之 CID 重案組、有組織罪案及三合會調查科及刑事支援科 商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科 用它!

Glock 17
小 ...
啱啱仲想講爬晒ching條link入面果個post都冇答案
唔該晒ching~~

咁行動果時會唔會入哂15粒彈?

引用:
原帖由 bennyho1004 於 21-7-2011 23:49 發表
咁行動果時會唔會入哂15粒彈?
應該唔會,槍同子彈都係發俾個人!
O記都有MP5,真有需要揾SDU!

還是帶多個mag ?

懷念Detective Special

但左輪得6粒,
火力又細。

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:55 發表

應該唔會,槍同子彈都係發俾個人!
O記都有MP5,真有需要揾SDU!
甘反恐特勤隊係咪主動去反恐,SDU黎到接力再打?

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:10 發表
但左輪得6粒,
火力又細。
係現今香港冇咩需要大火力...

回覆 23# 的帖子

仲有個reload好煩

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:18 發表
仲有個reload好煩
槍都唔多拔...又可況reload...
而且練得多,都可以好快...
咁當然都唔夠change mag快...

其實左輪有咩好?

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:32 發表
其實左輪有咩好?
假如你有一槍JAM左 即刻可以再按動扳機發射下一發

引用:
原帖由 watkai 於 22-7-2011 00:13 發表

甘反恐特勤隊係咪主動去反恐,SDU黎到接力再打?
點樣為之"主動去反恐"?

之前睇警訊, 反恐特勤隊係負責係高危地區巡邏

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:18 發表
仲有個reload好煩
not really, 操作上revolver比pistol簡單

而且你無練過, 用咩槍都唔會用得好

引用:
原帖由 tf141 於 21-7-2011 23:31 發表

有d都有用Glock架, 維基有講:

Glock 17卅Glock 19
商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科、有組織罪案及三合會調查科、小艇分區、要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連

SIG P25 ...
維基
有 D 係有用 GLOCK, 但樓主講 CID ma~~
要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連 當然用 GLOCK
Never Forget

發新話題