發新話題

香港CID佩槍一問

大陸?

引用:
原帖由 bennyho1004 於 30-8-2011 02:13 AM 發表

馬交的軍裝好似仲係用點三八左輪

而家亞洲的警隊只有日本,南韓,馬交,日本,大陸(部分),新加坡同香港係的前線警員係用左輪。
但左輪個人認為可以繼續用的只有新加坡
師兄,
請問內地那個地方用左輪? 用那款左輪? 謝謝回答

引用:
原帖由 bennyho1004 於 30-8-2011 02:13 發表

馬交的軍裝好似仲係用點三八左輪

而家亞洲的警隊只有日本,南韓,馬交,日本,大陸(部分),新加坡同香港係的前線警員係用左輪。
但左輪個人認為可以繼續用的只有新加坡
馬交好多都用GLOCK 19
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 33tt 於 1/9/2011 02:44 AM 發表

師兄,
請問內地那個地方用左輪? 用那款左輪? 謝謝回答
唔洗藍曬字咁wo

附件

1-9-2011 20:19

引用:
原帖由 SECOND 於 1-9-2011 20:19 發表

唔洗藍曬字咁wo
是否國產左輪?

引用:
原帖由 SECOND 於 1-9-2011 08:19 PM 發表

唔洗藍曬字咁wo
槍管好似用左兩物料造, 不知有否看錯, 師兄知道是什麼槍嗎 ? 謝謝賜教 !!

引用:
原帖由 B20_hk 於 2/9/2011 12:09 AM 發表

是否國產左輪?
梗係啦
大陸入口唔到外國槍
不過都無咩影響
反正咩都可以自己山寨

咁軍裝幾時先會換槍?
D左輪已經用左成20年

引用:
原帖由 bennyho1004 於 4-9-2011 15:25 發表
咁軍裝幾時先會換槍?
D左輪已經用左成20年
其實用左20年都唔代表要換既...
你睇PTU果D AR15就知...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 leewenho 於 1/10/2011 01:29 AM 發表

入口唔到外國槍?
who says so? What about corner shot? It was imported from Israel

http://news.163.com/06/0119/01/27PSP21P0001124T.html
北京民警节后将装备以色列12万元高& ...
更正
應該係歐盟槍

警用裝備好似無限制呀?
引用:
原帖由 SECOND 於 1-10-2011 03:55 發表

更正
應該係歐盟槍

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:10 發表
但左輪得6粒,
火力又細。
如果香港要用高火力ge,我地做市民ge米中驚...

我有d唔明有d ching咁注重火力. 警察用的武器不是軍用武器, 只係用來防止匪徒再傷害他人, 唔係要將人置死. 打到佢反抗唔到唔殺人就ok, 唔係要一槍拎佢命. 如果火力太高, 穿過哂傷到平民就大件事.

香港的治安, 基本上都唔需要曲尺咁多子彈. 子彈本身自己有shelf life, 過左期就唔用得, 個個都拎多d子彈就係令有更多子彈浪費(係range燒左佢都係用緊錢) 而香港治安冇咩需要用既時候, 做咩要換槍?

revolver一個好既地方就係易保養, 而training亦都容易, 故障亦都少. 槍唔係買左就算, 訓練, 後勤係勁洗錢既地方.

9mm 等於大火力?答案當然唔係啦!
9mm口徑咪同.38差不多,一個公制另一個英制,
9mm等大約0.354左右!

殺傷力大小要睇埋子彈,
軍人一般會用FMJ鋼芯子彈,因穿透力強故殺傷力較大!
而警察用中空彈,穿透力低,但制動力較強了
即中了前面賊人,穿了無中市民的機會較低,
而撞到硬物彈頭會變形,做成制動力!

換槍主要原因,左輪已老化,現時已停產,無零件供應!
軍裝亦會轉用Pistol,同一樣價錢,你會叫人開條生產線生產舊左輪,
還是買更現代化的槍械?

後勤?警方不嬲有訓練槍械師,他們不是警察,每年會到各區檢查槍械!
子彈與訓練方面也是正常的消耗品,有限錢!可能我哋每年放在氣槍上的比他還多!

發新話題