39 123
發新話題

美軍轉新5.56子彈

美軍轉新5.56子彈

M855A1 Enhanced Performance Round

今次玩鋼頭外露, 環保不含鉛。

http://www.youtube.com/watch?v=W ... ure=player_embedded

唔知同英國DirtyHanry性能上有咩分別?
感覺上DirtyHanry好d

引用:
原帖由 wan1996 於 1-12-2010 11:20 發表
唔知同英國DirtyHanry性能上有咩分別?
感覺上DirtyHanry好d
Dirty Harry?
詳細希望

其實鋼頭會不會加快上彈坡消耗?

唔知點解有d毛管棟o既感覺,好得人驚…

引用:
原帖由 基爾芬 於 1-12-2010 12:02 發表

Dirty Harry?
詳細希望
之前聽師兄講過,
好似可以大幅增加射程,
以解決5.56射程不足既問題

引用:
原帖由 wan1996 於 1-12-2010 22:03 發表

之前聽師兄講過,
好似可以大幅增加射程,
以解決5.56射程不足既問題
Dirty Harry Round
不過我就唔確定哩篇報導既真實性
雖然一樣都係5.56x45,不過好似Dirty Harry係設計比SA80專用
唔知Minimi用唔用得

http://www.mirror.co.uk/news/top ... an-115875-22505771/

因為防彈物料越造越輕又越來越薄! 同時“龍皮”又能防穿甲彈能力提高! 唉! 要一槍殺死人嘅彈頭越來越普級!

不過我個人覺得5.56 X 45mm NATO (MK262) round就算用穿甲彈都係一般火力! 比起7.62 X 39mm M43 Russian 或 6.8 X 45mm SPC都係差一段距離!

可能只係針對現時啲5.45 X 39mm M74 Russian 及 5.8 x 42mm DBP87 Chinese!

點解個個國家麻麻煩煩一定要自己用自己定彈藥標準! 唔可以大家一齊定出一粒”好實用”國際標準” 輕武器” 但又唔好太勁太恐怖嘅子彈! 作戰時蘋果對蘋果! (好似比人覺得都有小小人道立場!)

你地覺得邊粒子彈最好用來通一標準?

我覺得全球用6.8 X 45mm SPC 比較好! 因為係5.56及7.62中間, 標準彈頭(無鋼芯)…….     

如果個個射穿甲彈! 當兵! 你地當買我份啦!

http://www.youtube.com/watch?v=5 ... =1&feature=fvwp

咁子彈的作用係穿打中的人倒地, 咁如果你用子彈打中人但又唔死/還火,咁開槍又有何用呢?

打仗的本意就係唔係人道的....

其實穿透力大D係人道D架,
你唸下係比針插傷D定係比重錘片傷D,
彈頭留係身到咪仲衰

其實根國際法用”輕武器” 即係手槍及步搶只係主要用來自衛(向前方’敵人-意圖對任何人作出武力威嚇’面對面還擊而目的是’停止’ 武力威嚇而不是殺人). 當然’ 停止’ 係連同擊殺對方的可能性(由軍事法庭判決). For example 如果你向逃走着的’ 敵人’ 開槍射背面而導致他人死亡, 此可等同謀殺. *法律就是法律! 就是敵人濫用灰色地帶! 生為軍人就要衣法行事…….

Bullshxt之后又對5.56 x 45mm M855A1 Green Tip新子彈有乜關係? 本人應為此類子彈主要針對中國啲鋼釘子彈! 但對在戰場上一般平民及救緩人員造成極大威脅! 因為任何5.56或7.62(military hard ball) 彈頭都係對人體作成穿透力極高類別子彈, 有沒有穿甲能力都係一樣程度授毁 但不同之處就係穿甲彈可打穿1/4鋼板再變成碎片再打入壁牆物後方的人(anyone由平民到敵人或自己友)! 同時此攻擊方法(明用穿甲彈隔板打見不透的人)可能違反國際軍法! 不過戰場就係戰場! 唔到我地講!

最後問題係呢類”以經大量生產” 之”環保子彈”張會在米國本土流出大部份槍友的手! 今次個個都穿甲! 真係再一次” God bless America”

有好多米國槍友以向政府提出反對米軍張此類子彈代替常規M855鉛芯, 原因係殺傷力太大…….

最好笑就係提昌用此類子彈嘅人話! “””主要原因係環保…..???? 不合鉛嗎??????              

呢個世界冇樣野係叫 "人道"
最多只有 "看似人道"

子彈打人唔死 = 自己比人打死

邊個話一般M855打唔死人呀! 不過穿唔到1/4” 鋼板致嗎!

引用:
原帖由 rho837 於 3-12-2010 12:45 發表
邊個話一般M855打唔死人呀! 不過穿唔到1/4” 鋼板致嗎!
咁同打唔死人有乜分別?

個個國家軍隊都有甲著
連歐美犯毒集團甚至塔利班等恐怖份子都班到D舊式防彈衣番黎

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2010 14:27 發表

咁同打唔死人有乜分別?

個個國家軍隊都有甲著
連歐美犯毒集團甚至塔利班等恐怖份子都班到D舊式防彈衣番黎
一定要穿甲先致叫打得死人! 用Hardball就叫造打唔死人? 不如你祥細講解比小弟聽…….!

似我地唔洗驚本港啲差佬啦! 拒地冇用穿甲!

39 123
發新話題