29 12
發新話題

有種!!!中國漁政正告日艦:釣魚島想來就來!

引用:
原帖由 HunterX 於 23-11-2010 22:01 發表
從呢堆文字上, 我感受唔到可信性......
大陸d網上新聞可信性有限...

引用:
原帖由 seamoncheng 於 23-11-2010 22:00 發表

詳細希望
軍隊腐敗,武器不斷提升,但軍隊質素下降,大量少爺兵,軍職,軍功全都可以用錢買
早前同土耳奇聯合軍演,解放軍用既係最新式戰機,土耳奇用既只係第二代戰機,但戰果竟然係輸9-1.

回覆 17# 的帖子

引用:
原帖由 kei_2000s 於 23-11-2010 21:07 發表
名叫漁政船, 實為巡洋艦.

不過對付架仔, 係要出d 咁上下既級數佢地先知驚.
2500噸叫巡洋艦 ....招呼佢隻架仔海上保安廳瑞穗級巡視船係佢兩倍排水量 ....

大陸呢D糞青糞中既自X式文章出哂名,連外國都知。

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-11-2010 00:35 發表

2500噸叫巡洋艦 ....招呼佢隻架仔海上保安廳瑞穗級巡視船係佢兩倍排水量 ....
但係睇相兩隻船好似差唔多大乍喎. 就算食水深應該無兩倍嗎??

咁幾多噸先叫巡洋艦. 多謝.

引用:
原帖由 kei_2000s 於 24-11-2010 08:22 發表

但係睇相兩隻船好似差唔多大乍喎. 就算食水深應該無兩倍嗎??

咁幾多噸先叫巡洋艦. 多謝.
以往巡洋艦既概念和今天的概念有很大的差別;二戰時期輕洋艦一般不逾10,000噸和不低於5,000噸,但日本巡洋艦夕張號只有3,600餘噸;中國平海號及寧海號巡洋艦更只有二千餘噸;意大利亦曾出現不足五千噸的輕巡洋艦。過去以主炮口徑區分輕巡洋艦及重巡洋艦;主炮在六寸或以上但少於八寸的通常冠以輕巡級別,八寸或以上但低於10寸則被稱為重巡,驅逐艦主炮口徑一般少於5寸。不過,由於現代軍艦不再以主炮為攻守要角,巡洋艦、驅逐艦和護衛艦的角色開始模糊化和一體化,所以現在很難有確實的定義分清楚這些艦種的級別和特性......

專殺興風作浪的小人

另外,由於漁政310號外觀像極167深圳號驅逐艦,兩艦長度相差約50米;但由於兩者無論是鋼材厚度或質量需求、輪機輸出、電子零件裝備、兵器系統、燃料補給、人員住艙需求等各方面相差很遠,所以噸位亦相差很大..........
專殺興風作浪的小人

引用:
原帖由 JBL 於 23-11-2010 23:40 發表
爭鳴好多都係老作嘅流料,通常維園呀伯睇多,好小後生仔睇.......
軍職可用錢買呢樣已由退伍武警(本人既親戚)親口證實…
大陸街邊賣既軍事雜志可信性很低,經常自吹自擂,剩係得d糞青先會信…
http://www.apoints.com/graphics/UploadFiles/200611/20061107145930160.jpg

引用:
原帖由 Kungz 於 25-11-2010 11:21 發表

軍職可用錢買呢樣已由退伍武警(本人既親戚)親口證實…
大陸街邊賣既軍事雜志可信性很低,經常自吹自擂,剩係得d糞青先會信…
我有親戚講過用錢買軍職既野.......
專殺興風作浪的小人

引用:
原帖由 HunterX 於 23-11-2010 22:01 發表
從呢堆文字上, 我感受唔到可信性......
雙方的通信内容是否可信就好難講,不過漁政船近日多左去釣魚臺海域巡邏就係事實,呢段新聞日本都有播
我反而有興趣呢批名為漁政船的艦艇實際作戰能力有幾高?

引用:
原帖由 Boniface 於 23-11-2010 23:12 發表

軍隊腐敗,武器不斷提升,但軍隊質素下降,大量少爺兵,軍職,軍功全都可以用錢買
早前同土耳奇聯合軍演,解放軍用既係最新式戰機,土耳奇用既只係第二代戰機,但戰果竟然係輸9-1.
竟有此事?不過祖國解放軍多年來未參與過戰爭,對上一次已經係30年前的中越邊境衝突.................

引用:
原帖由 victorlee48 於 29-11-2010 15:17 發表

雙方的通信内容是否可信就好難講,不過漁政船近日多左去釣魚臺海域巡邏就係事實,呢段新聞日本都有播
我反而有興趣呢批名為漁政船的艦艇實際作戰能力有幾高?
其實漁政船無咩戰斗力,不外乎几碌小口徑炮和重機槍.....不過呢架310係內地第一架裝備直升機起落平台既漁政船.......
專殺興風作浪的小人

日本仔有死人美國佬支持

29 12
發新話題