38 123
發新話題

袓國海軍複製羊

引用:
原帖由 La-9 於 24-11-2010 21:59 發表

所以我話海軍從來未打算同美國海軍系遠海一較長短, 有辦法迫使美海軍唔敢迫近中國沿海, 系遠海能對美軍航母編隊構成一定威脅已經足夠,無需壓倒美軍
咪又係靠彈多 (彈海戰術) , 炮彈同飛彈佈署, 美國一直有監視..... 當然中國亦一直有監視 , 但係相方導彈技術就.......

引用:
原帖由 thomas08 於 25-11-2010 12:48 發表

咪又係靠彈多 (彈海戰術) , 炮彈同飛彈佈署, 美國一直有監視..... 當然中國亦一直有監視 , 但係相方導彈技術就.......
美軍近10多年來許多技術都停滯唔前,因為資金全抽去打仗,所以目前雙方距離並唔大.

航母係對方岸基航空兵作戰半徑之內作戰本來就相當唔著數, 以現今解放軍航空兵o既戰鬥力,美軍本來就唔敢輕易逼近中國沿海。

戰鬥系統之間既較量,同大家習慣o既打機式對等對抗思維,其實係完全唔同既。並唔係雙方技術相當先有的得打,美軍航母編隊之綜合作戰能力固然強大,但許多戰鬥力系海戰中並唔能發揮出來,就以反艦導彈為例,發展反艦導彈好易,但防禦就非常難, 普通亞音速反艦導彈其實都好難有效防禦, 蘇聯果d重型超音速超低空導彈,雖然年紀分分鐘仲大過我, 但美軍現今依然要依靠摧毀其載具切斷其引導先能防禦得住。

講得再直白d,你當美軍系隻熊,而你係個獵人, 熊有許多能力係你無論如何都達唔到既,但我要打敗熊,我唔要變得好似熊一樣強大,有把弓箭就足夠了。

引用:
原帖由 La-9 於 25-11-2010 13:33 發表

美軍近10多年來許多技術都停滯唔前,因為資金全抽去打仗,所以目前雙方距離並唔大.

航母係對方岸基航空兵作戰半徑之內作戰本來就相當唔著數, 以現今解放軍航空兵o既戰鬥力,美軍本來就唔敢輕易逼近中國沿海。
...
雙方的低階武器我相信距離並唔大,但上到高階相信仲有一大距離,事實係我國的確做出好多新武器,但實際成效真係會點?

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-11-2010 17:09 發表

雙方的低階武器我相信距離並唔大,但上到高階相信仲有一大距離,事實係我國的確做出好多新武器,但實際成效真係會點?
美軍系一個全面既作戰系統,要抵御其進攻,根據自身條件針對其幾個關鍵點下手已經足以製敵, 比如, 根據公開材料, 對抗美軍隱形機既手段之一係發展地基或者空基遠程反輻射導彈摧毀其預警機,迫使f22雷達開機暴露自身, 對抗航母方法很多,我覺得最毒辣既係上海造出來果批隱形高速導彈艇, 對付一般日本或者台灣之驅護艦艦隊,系敵方發覺之前進入導彈射程並開火已很容易,對付航母編隊雖需要其他系統壓制其偵察手段,但都係好易操作既。呢d都係5~6年前既情況, 現今估計有更好既手段。

最主要係美軍近年忙於戰時,對呢d野缺乏進步。

尼條野最後歸宿系大連艦艇學院,真正的驚喜在上海,請拭目以待。

PS: 此物名喚紅旗10……

引用:
美軍系一個全面既作戰系統,要抵御其進攻,根據自身條件針對其幾個關鍵點下手已經足以製敵, 比如, 根據公開材料, 對抗美軍隱形機既手段之一係發展地基或者空基遠程反輻射導彈摧毀其預警機,迫使f22雷達開機暴露自身, 對抗航母方法很多,我覺得最毒辣既係上海造出來果批隱形高速導彈艇, 對付一般日本或者台灣之驅護艦艦隊,系敵方發覺之前進入導彈射程並開火已很容易,對付航母編隊雖需要其他系統壓制其偵察手段,但都係好易操作既。呢d都係5~6年前既情況, 現今估計有更好既手段。
yea, 咁做係會有f22 開雷達, 而且佢會匿到遠一遠, datalink 俾其他o係前面潛行搵食既f22(當然咁樣冇用預警機咁有效率, 但係你要打遠距離既f22 o的都唔易)
美軍惡就惡在佢唔係各有各打, 係成team 咁打, 呢樣中國真係未追到美國

引用:
原帖由 odyssey2007 於 28/11/2010 11:55 PM 發表

yea, 咁做係會有f22 開雷達, 而且佢會匿到遠一遠, datalink 俾其他o係前面潛行搵食既f22(當然咁樣冇用預警機咁有效率, 但係你要打遠距離既f22 o的都唔易)
美軍惡就惡在佢唔係各有各打, 係成team 咁打, 呢樣中國真 ...
但至少都追到俄羅斯先

引用:
原帖由 Hamlet 於 28-11-2010 13:23 發表
尼條野最後歸宿系大連艦艇學院,真正的驚喜在上海,請拭目以待。

PS: 此物名喚紅旗10……
你大門口出邊有幾名大漢呀......

38 123
發新話題