26 12
發新話題

傳聞的 MI6建築物?

傳聞的 MI6建築物?

還是RAF設施?

真係一個好問題,
我古係MI6 ge,
RAF唔會係山到起野掛

引用:
原帖由 wan1996 於 3-10-2010 19:33 發表
真係一個好問題,
我古係MI6 ge,
RAF唔會係山到起野掛
RAF都有幾會係山起嘢
雷達站及一些和航空有關的東西
不過咁大個structure...都有幾會係MI6或港英政府的"工具室"

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 20:35 發表

RAF都有幾會係山起嘢
雷達站及一些和航空有關的東西
不過咁大個structure...都有幾會係MI6或港英政府的"工具室"
上大帽山頂閘口,以前好似係RAF註守
又聽聞過六七十年代,香港係MI6監聽華南清消息的重要地方..

尼到可以用來................嘿嘿嘿....
唔錯wo.......

引用:
原帖由 stoneTS 於 3-10-2010 21:14 發表

上大帽山頂閘口,以前好似係RAF註守
又聽聞過六七十年代,香港係MI6監聽華南清消息的重要地方..
聽聞係華兵駐守
MI6有一個監聽地方在小西灣

回覆 5# 的帖子

拉硬...

回覆 6# 的帖子

小西灣我刀聽過..

引用:
原帖由 stoneTS 於 3-10-2010 21:43 發表
小西灣我刀聽過..
不如下次冬天上去映相

PS死佬幾時交收

惘上傳聞,....

1.有傳聞話o個度係英國MI6 (中文:軍情六處)係香港o既收集大陸電波signal情報中心.但回歸前2年(大約1995年),英國關閉o左D個情報中心,改為用由美軍沖繩空軍基地起o飛既EP-3"徵"察機收集情報.
而前幾年中國戰機同美軍EP-3"徵"察機相撞同D間野都有D關係.
我係O個度找到D LAB用O既器材,而且有D ROOM 係通電.最後一次滅火器CHECKING係1996年.最令我估唔到係,入面有好多隔音室,而且D鋼門成吋厚.所以我想知D間係英軍BUILDING 或係天文台O既BUILDING!?
如果大家有留心一下,你會發現係個BUILDINGO既外圍,有一支支有電制O既"柱",我覺得O個D柱有D似電網O既其中一PART.

2.駐港英軍的空防設備除了戰鬥機及高射砲(高射砲?Yes,高射砲,未見過咩?)之外,當然要有雷達同埋...

3.GRIFFON兄,我上次話不宜公開講,原因係我原先以為人人都知,淨係我唔知,所以最好收聲.依家睇黎又好似唔係播.冇理由架,呢D根本唔係乜野秘密,係常識.,點解D人連呢D都....唉.咁我唔公開講,淨係同你講啦.
你最近入過果間屋的附近以前都有幾個如圖中的天線罩,但在97年前,這些天線罩都搬走了,屋當然無法亦無須搬走,就留到現在.

如任何機構一樣,情報機構內部都有不同的分工組別,相互都不可知道對方處理的情報,故此同一建築物內不同的組別的房間都會隔聲,而房門也會造得很厚來隔聲,保安及保密.

英國負責電子監聽的首要機構是GCHQ,它不屬於軍隊,也不屬於國防部,不過,連MI5同 MI6都要幫趁GCHQ收料,你自己可以去下列GCHQ的網址看看就會睇到他們幾牙刷.他們呢排請緊人,你可以順便去睇睇有冇邊份工你會鍾意添.不過,會唔會記錄低你的IP Address,又或者留低D唔係cookie咁簡單的乜野係你架電腦果度就....

GCHQ
GCHQ在1962年2月在香港正式設立‘分公司’,當然它不會掛起個招牌比你睇.
現在大帽山的停車場旁繼續上山的車路有保安員把守,但以前把守的是‘華籍英兵’.仲有...太長萹了.
雖然我以為自己有這些‘常識’,很抱歉,果間屋係用黎做乜我到依家都仍然唔知.

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 22:39 發表
惘上傳聞,....

1.有傳聞話o個度係英國MI6 (中文:軍情六處)係香港o既收集大陸電波signal情報中心.但回歸前2年(大約1995年),英國關閉o左D個情報中心,改為用由美軍沖繩空軍基地起o飛既EP-3"徵"察機收集情報.
而前幾 ...
搞到好似拍戲咁...........

97前香港的確係西方監聽中國最前線既基地

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-10-2010 10:39 PM 發表
惘上傳聞,....

而前幾 ...
possibly #2 ??
an ex RAF made a comment on a pic that i took years ago
http://www.flickr.com/photos/dannybetowong/3839944426/in/faves-dunmail/

引用:
原帖由 RANGER 於 4-10-2010 03:37 發表

an ex RAF made a comment on a pic that i took years ago
http://www.flickr.com/photos/dan ... 6/in/faves-dunmail/
乜呢個唔係天文台 facility ?
我見佢棟晒牌又話官地乜乜物物咁,仲以為係天文台既氣象站黎添 ...

引用:
原帖由 RANGER 於 4-10-2010 03:37 發表

http://www.flickr.com/photos/dan ... 6/in/faves-dunmail/
高人高人

26 12
發新話題