發新話題

新玩具!

引用:
原帖由 Boniface 於 16-3-2010 14:44 發表
連哂控,新燈,bearing
想遲d改金屬化
雖然我大部份改左金屬 , 但一 D 要軟身既組件 , 我都用番原裝膠件
有時 D 位要有彈性 / 扭性 , 或者為保護零件既犧牲零件 , 用番膠好過

例如尾軸搖臂 , 用金屬反而行車有雜聲 + 懸掛運作唔夠靈敏 + 無謂運作磨損

又或者係磨盤面板 , 為左保護拖架冬菇板 , 都係用番膠件 , 有爛就換膠件
金屬件反而會兩邊磨蝕 , 最多都係換磨盤金屬勾 (小弟的膠件都仲運作正常 , 有爛我會自己做一粒出黎 )

回覆 16# 的帖子

唔怪得你唔用金屬磨盤啦

引用:
原帖由 Boniface 於 17-3-2010 00:25 發表

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hph ... 204_511493204_36166 ...
支持師兄...

p.s.都係'男人'靚仔d

yen升緊,會貴貴....

師兄唔收一收d電線?

回覆 21# 的帖子

收緊,有d野仲執緊
尾燈差唔多,但車頭想整多幾支車頭燈

引用:
原帖由 Boniface 於 17-3-2010 00:45 發表
收緊,有d野仲執緊
尾燈差唔多,但車頭想整多幾支車頭燈
最好唔好經新燈 , 新燈一個插盡量駁兩粒 LED 就算 , 過多唔知會唔會拖壞新燈
頭燈用 CREE , 我都驚會扯燒新燈 , 都係直接係電池過去 CREE 駁 Realy 做開關

其實佢有幾支fog light同head light未用
我都見到外國有人用,所以諗緊方法安
不過好彩你提下,因為我真係想搞外置燈

買左個牛欄,番到屋企先發覺唔岩用,要改位.......頂.........
要DIY了.....

引用:
原帖由 Boniface 於 18-3-2010 02:19 發表
買左個牛欄,番到屋企先發覺唔岩用,要改位.......頂.........
要DIY了.....
哼哼~~真車都要燒焊駁腳 , 模型果班既人 D 設計仲蠢過真車 , 甘你話喇~~

回覆 26# 的帖子

而家諗緊係後面加塊鋁片食落個陣度..
雙星d野有時真係奇奇怪怪

引用:
原帖由 Boniface 於 18-3-2010 13:22 發表
而家諗緊係後面加塊鋁片食落個陣度..
雙星d野有時真係奇奇怪怪
唔裝牛欄就撞花 / 撞爆 Bumper , 裝左牛欄就撬爆個內鐵
Scania / Volvo 頭 Bumper 離地得 15mm , 普通行人路膊都撞爆晒
你留意下真車 , 佢地 D Bumper 底唔會低得過車輪軸心 , 即係話模型最少都有 35mm
我都唔 Q 知雙星做乜 set 到甘低 , 個牛欄仲低過 Bumper , 即係死 _ 梗

就係因為見過個牛欄甘垃圾 , 所以我改個厚重鋁 Bumper 仲要做個鋁座收實螺絲係龍骨
仲要升到部車鬼死甘高

我都諗緊升高屋仔呢個問題
同時發現雙星個牛欄有問題,真係諗唔到方法裝去.....
仲搞到我無啦啦鑽左個孔落架車度.....

引用:
原帖由 Boniface 於 18-3-2010 22:15 發表
我都諗緊升高屋仔呢個問題
同時發現雙星個牛欄有問題,真係諗唔到方法裝去.....
仲搞到我無啦啦鑽左個孔落架車度.....
RC 貨車 , 最大問題係 , 你唔係行平路 , 係用一部 1:14 去行 1:1 既路
所以除左屋仔會撞地下 , 舊電擺係車底 , 一樣撞到

懸掛行程 + 重量分配(維持驅動力) 都係重要既

人人話我部車改裝得多 , 但現實係 , 真係要甘樣先克服到 80% 既路面
你得閒留意下紅綠燈過馬路 , 你諗下部拖頭點樣落到果個膊 , 你就明我講乜~~
行人路同馬路落差 , 郁 D 都 25mm(一吋)
仲有渠蓋凸位呢 ??
呢 D 已經係最基本既路線條件

遙控車比真車既行駛條件更嚴苛 , 當你諗下 , 你部車行上一吋膊 , 即係真車行上 14吋(一尺兩吋)
衝上去又傷車 , 唔衝上去又無力

條拖架就仲谷氣 , 你行一字磨盤 , 如果你上膊條架同部車唔同線位 , 會令部車既動力擔托起 , 反而無甘好力上膊
如果唔係我就唔會用銅做拖架 , 再用十字磨盤去卸除反作用力 , 令動力擔更好抓地力

發新話題