101 1234567
發新話題

菲律賓槍手脅持事件

節錄自無線電視台: 於早上警方已將案發現場清場, 只留下談判尊家及 "狙擊手" 戒備
咁點解匪徒出現喺車窗果陣d狙擊手唔開鎗呢.....

既然匪徒個弟弟同談判尊家都勸唔到佢, 正常黎講已經可以批准狙擊手開火了......
有料自然贏, 冇料別死撐!!!!!!!!!!!

要考慮人質心理影響,同埋如果打唔中的話就大獲,所以唔可以亂黎

回覆 3# 的帖子

要打應該吾難中..
應該係吾想殺同胞..

引用:
原帖由 MKL04438 於 23-8-2010 21:58 發表
要考慮人質心理影響,同埋如果打唔中的話就大獲,所以唔可以亂黎
但...考慮不到如果...太多假設就影響了判斷..
目標清晰...不是佢死...就是人質亡

回覆 2# 的帖子

個人認為狙擊手是沒有信心一槍中頭,所以沒有開火,以下是小弟見解,煩請指點
1 車上視野被窗簾完全阻擋,我所見槍手暴露時間很短,角度也很細,而且人質們也不時拉開窗簾,識別目標有困難
2 狙擊手是要一槍斃中目標頭部,他可能穿上隱蔽式防彈衣,還可能藏有炸藥,手榴彈等爆炸品,最重要的是萬一打身打不死目標,得於全面開戰人質肯定全部被殺,打頭是唯一選擇
3 當地天氣不穩定,加上下雨又大風,彈道預測較難

不過我也有幾點疑問
1 警方怕槍手駕駛旅遊巴離開現場,所以開槍打爆車軑,但用為甚麼不使用滅聲器,警方如此光明正大地開槍,會否被誤解成主動挑釁,無意和平解決事情
2 我在電視中所見,警方好像沒有使用震撼彈,摧淚彈等戰術武器...如果在攻擊行動前用40mm榴彈炮將摧淚彈或煙霧彈等非致命性武器射進巴士,槍手或會暫時失了戰鬥力,應該可以減少殺亡,這會否是較好的選擇

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-8-2010 23:07 發表
個人認為狙擊手是沒有信心一槍中頭,所以沒有開火,以下是小弟見解,煩請指點
1 車上視野被窗簾完全阻擋,我所見槍手暴露時間很短,角度也很細,而且人質們也不時拉開窗簾,識別目標有困難
2 狙擊手是要一槍斃中目標頭部, ...
槍手中午2點幾時就已經大搖大擺企係車門~~~
其實一條直線就可以打中佢了
反而係菲律賓警察個指揮官有問題
冇即時下決定,同埋set sniper set得不好

回覆 7# 的帖子

事件本應就應該係3點前清場

一個決定,下令開一槍,就可以令人質安全,最重要係自己夥記唔洗走埋去突擊咁冒險

回覆 8# 的帖子

非常悲傷
點解啲賓佬特警連夜視鏡都冇....基本通話器都冇

回覆 8# 的帖子

Totally agree your view point.  Afternoon already one shot one kill.  Save 7 lives!!!

我一路睇一路心痛. 諗下當時D人質係點樣恐怖之下死.
今日撞正7月14.
我好憤怒一樣野, 係菲律賓警方係個鎗手行去門口時唔一鎗打死佢. 連TV都影到佢係門口. 一枝正正式式sniper rifle邊有可能打唔中佢?
突擊時, 斯斯縮縮, 我係鎗手都殺人質.
如果依經事係香港, 英國或者美國發生, 人質好有可能唔洗死.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 阿德 於 23-8-2010 23:13 發表

槍手中午2點幾時就已經大搖大擺企係車門~~~
其實一條直線就可以打中佢了
反而係菲律賓警察個指揮官有問題
冇即時下決定,同埋set sniper set得不好
的確,大搖大擺企係車門大多是開槍好機會,但我們只是在看影像,當時是否適合開槍,我想只有在場人仕才知,風向,濕度,狙擊系統的性能,加上狙擊手實戰心理壓力等也是重要因素
至於指揮官方面我也有所保留,我對此事也有所疑問詳情,我已更新了之前的post

引用:
原帖由 mouselkm 於 23-8-2010 23:49 發表

的確,大搖大擺企係車門大多是開槍好機會,但我們只是在看影像,當時是否適合開槍,我想只有在場人仕才知,風向,濕度,狙擊系統的性能,加上狙擊手實戰心理壓力等也是重要因素
至於指揮官方面我也有所保留,我對此事也 ...
其實都係討論~~不要介意啊~~
我見佢地係旅遊巴側有set 警車封鎖
果種range...個人認為不難打中...
以前讀中學曾經係廣州打過國產SKS~~~感覺上個RANGE 好似同呢次單野差不多
但SNIPER 心理方面種種問題都可能係既....

101 1234567
發新話題