發新話題

SCAR-L 新用家

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 22/7/2010 23:34 發表

HOW?
COULD EXPLAIN IN DETAILS?

自己諗...

上次L場game我都比佢打到...好彩隻匣冇乜氣...冇力...打落黎先至唔痛...
"The only thing we have to fear is fear itself" Franklin D. Roosevelt
"LIFE IS A DREAM FOR THE WISE,
A GAME FOR THE FOOL, A COMEDY FOR THE RICH,
A TRAGEDY FOR THE POOR."
SHOLOM ALEICHEM

引用:
原帖由 101653 於 22-7-2010 11:35 PM 發表

唔洗錢?
唔通又走去換口徑??
美軍引入mk.262已經一段時間,at least better than nothing

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 22-7-2010 23:43 發表

唔通又走去換口徑??
美軍引入mk.262已經一段時間,at least better than nothing
唔好玩啦
引入唔等於廣泛應用
美國已經成日偷雞囉番D倉底貨出黎用
又MEU又M14又MK18咁
買新玩具試下玩兩下比一兩支部隊用
唔等於引入就要全部換哂囉

引用:
原帖由 101653 於 22-7-2010 11:46 PM 發表

唔好玩啦
引入唔等於廣泛應用
美國已經成日偷雞囉番D倉底貨出黎用
又MEU又M14又MK18咁
買新玩具試下玩兩下比一兩支部隊用
唔等於引入就要全部換哂囉
我無話引入等於廣泛應用
只不過話用新彈藥,係現時較實際的做法
用倉底貨,最終目的係省錢

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 22-7-2010 23:50 發表

我無話引入等於廣泛應用
只不過話用新彈藥,係現時較實際的做法
都係果幾句

唔洗錢?
量產唔洗花時間?
廠果面可以一次過交到咁多貨?

由於全世界都有防彈衣
再加上後座力的控制技術提高
美國果邊E家慢慢引入番D打7.62既槍

一個治標方法同一個治本方法
你選邊樣?

再舉多個例
你有把弓你覺得射極都唔夠遠唔夠威力
你不斷改良D箭 , 的而且確比以前遠左大力左
但點解唔索性換把弩呢?

引用:
原帖由 jackieyue 於 22-7-2010 23:41 發表

自己諗...

上次L場game我都比佢打到...好彩隻匣冇乜氣...冇力...打落黎先至唔痛...
唔加棍仔既後果

引用:
原帖由 亞爾多 於 22-7-2010 23:57 發表

唔加棍仔既後果

通常係爆扣雞果隻手
因為要隊個安全制

REPOST左, DEL

引用:
原帖由 101653 於 22-7-2010 23:58 發表

通常係爆扣雞果隻手
因為要隊個安全制
安全制同佢距離好遠架
諗唔明添

引用:
原帖由 101653 於 22-7-2010 11:55 PM 發表

由於全世界都有防彈衣
再加上後座力的控制技術提高
美國果邊E家慢慢引入番D打7.62既槍

一個治標方法同一個治本方法
你選邊樣?
問題所謂治本方法最終都係有局限性,不同彈藥係不同情況先可以發揮最佳效能
就算比你用新口徑,又如何?到時,咪一樣有人話GO BACK TO 5.56NATO
而且用新口徑仲貴,一來好難清倉庫貨,二來又要俾一大$$$去FIX LOGISTICS
http://www.militaryphotos.net/fo ... tandard-round/page9

BY THE WAY ,STH FROM MAGFUL FOR SCAR

http://www.fnherstal.com/index.php?id=640
Belgium-based firearms manufacturer FN Herstal hereby refutes theallegations recently found on the web that USSOCOM abandoned the 5.56version of the SCAR® rifle and
reconfirms USSOCOM's decision to acquire the full FN SCAR® family of weapons, including the 5.56mm rifle.

用定唔用? 真係一個謎

引用:
原帖由 亞爾多 於 23-7-2010 00:08 發表

安全制同佢距離好遠架
諗唔明添
通常隻手指公會Standby係個安全制位準備轉單發連發
而美國佬手指公亦比較長 , 所以唔記得縮番手 , 一開槍就......

而且佢地就算唔用棍仔就咁揸落支槍度
就咁手指公伸前 , 隻手指頭都長過個bolt杆位
就算比佢boltback番轉頭果度力擊中 , 都未至於會斷手指骨

引用:
原帖由 horenhim 於 23-7-2010 12:11 AM 發表
http://www.fnherstal.com/index.php?id=640
Belgium-based firearms manufacturer FN Herstal hereby refutes theallegations recently found on the web that USSOCOM abandoned the 5.56version of the SCAR ...
NOT THAT EARLY ONLY

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 23-7-2010 00:10 發表

問題所謂治本方法最終都係有局限性,不同彈藥係不同情況先可以發揮最佳效能
http://www.militaryphotos.net/fo ... tandard-round/page9

BY THE WA ...
效能還效能,實際使用上還有好多考慮
除左錢,training,後勤又有排搞
這篇blog都好值得參考
http://blog.163.com/gunworld@126 ... 283201041095420526/

引用:
原帖由 Oscarpanzer 於 23-7-2010 00:10 發表

就算比你用新口徑,又如何?到時,咪一樣有人話GO BACK TO 5.56NATO
而且用新口徑仲貴,一來好難清倉庫貨,二來又 ...
用7.62點樣會仲貴?
貴得過一粒mk262?
你認真? 諗清楚d?

發新話題