發新話題

F22低空低速低飛都可以

引用:
原帖由 bonzonie 於 10-2-2010 23:31 發表
小弟唔係咁熟戰機
點解F22可以半空垂直懸浮一長段時間?
推力>重量

引用:
原帖由 CWHS 於 11-2-2010 12:11 發表
Aerodynamic Instability, 再加4大定律Drag Thrust Lift Weight.
自己領略一下.
真係多謝師兄你

你講完我E d 飛機門外漢更加唔明  

"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 RX7 於 11-2-2010 13:22 發表

推力>重量
thx!~
"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 bonzonie 於 11-2-2010 16:11 發表

thx!~
可空中停留(視覺中)跟本唔關Thrust -> Weight 事.
最簡單問題, 點解飛機可以飛上天 <- 已經差唔多係答案

其實用慣性去理解得唔得呢?
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 CWHS 於 11-2-2010 17:38 發表

可空中停留(視覺中)跟本唔關Thrust -> Weight 事.
最簡單問題, 點解飛機可以飛上天  
你指呢樣? Su-27機身因為今而可以做出不少動作

乜f-22唔係因為有向量噴咀所以可以咁樣飛咩?

引用:
原帖由 Paul 於 11-2-2010 19:11 發表

你指呢樣? Su-27機身因為今而可以做出不少動作

你呢張圖只係普通一張機翼如何 produce life咋 wor...唔關事架.
nishi講中D, 都同慣性有關.

引用:
原帖由 118048 於 11-2-2010 23:42 發表
乜f-22唔係因為有向量噴咀所以可以咁樣飛咩?
無Thrust Vectoring既舊Generation 既Su-27, MIG-29系列都做到架.

引用:
原帖由 CWHS 於 12-2-2010 00:45 發表

你呢張圖只係普通一張機翼如何 produce life咋 wor...唔關事架.
nishi講中D, 都同慣性有關.
今你話“點解飛機可以飛上天"有關

引用:
原帖由 CWHS 於 12-2-2010 00:46 發表

無Thrust Vectoring既舊Generation 既Su-27, MIG-29系列都做到架.
片中至少有一個動作Su-27, MIG-29做唔到

引用:
原帖由 Paul 於 12-2-2010 00:52 發表

今你話“點解飛機可以飛上天"有關
Lift唔一定係Generate by wing, 因為Low Speed狀態下, Swept Wing基本上已經無咩Life.

引用:
原帖由 CWHS 於 12-2-2010 00:46 發表

Su-27, MIG-29的動作是主要因為機身的空氣動力學設計, F-22的動作就主要同飛控電腦及向量噴嘴有關
http://www.youtube.com/watch?v=h7F8XfSLXHY&NR=1

引用:
原帖由 Paul 於 12-2-2010 00:56 發表

片中至少有一個動作Su-27, MIG-29做唔到
功臣其實不只Thrust Vectoring, 還有FADEC.

引用:
原帖由 CWHS 於 12-2-2010 01:01 發表

Lift唔一定係Generate by wing, 因為Low Speed狀態下, Swept Wing基本上已經無咩Life.
今又唔關Lift, 又唔關引擎進力, 今關咩?

發新話題