30 12
發新話題

SU-33 航母降落失敗又來雪風

引用:
原帖由 patrick911 於 25-2-2010 02:10 發表

個D唔係簡單英文,,係專業名詞
上面用既英文意思係可以直譯作中文, 都係一D中學英語, 而且係Google Search仲係頭一頁有reseult tim
Approaching 降落 Process 程序
FBW http://www.google.com.hk/search? ... a=&aq=f&oq= Law 規律 Protection 保護
Thrust 推力 Ratio 比
FADEC http://www.google.com.hk/search? ... a=&aq=f&oq=
TOGA http://en.wikipedia.org/wiki/Takeoff/Go-around_switches Procedure 程序
Touchdown 觸地

如果我有心玩野出D Google Search唔到, 要讀過CPL, ATPL先明既, 呢到應該都會有D CPL, ATPL出黎鬧我啦, 但呢D係字典/Google 5秒既野黎 一般討論區既風氣都係建議自學/Google唔到先問, 點解軍事討論區又唔同風氣

今請師兄下次寫全寫

引用:
原帖由 CWHS 於 25-2-2010 11:46 發表

上面用既英文意思係可以直譯作中文, 都係一D中學英語, 而且係Google Search仲係頭一頁有reseult tim
Approaching 降落 Process 程序
FBW http://www.google.com.hk/search?hl=zh-TW&safe=off&q=FBW&btnG=%E6 ...
我諗師兄你講得好o岩, 我地(?)應該多d學習, 多d search. 但係我地同師兄你ge分別係你唔洗search就有一大堆專有名詞, 我地都只係睇樣就話勁果種菜鳥吧....
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-2-2010 13:19 發表

我諗師兄你講得好o岩, 我地(?)應該多d學習, 多d search. 但係我地同師兄你ge分別係你唔洗search就有一大堆專有名詞, 我地都只係睇樣就話勁果種菜鳥吧....
那是我多事, 我還是收起說過的話

引用:
原帖由 CWHS 於 25-2-2010 13:50 發表

那是我多事, 我還是收起說過的話
好認真講句, 如果可以的話, 又方便師兄你的話, o係專有名詞後面可以加小小簡單d ge中文解釋就好喇

其實我都好有性趣學呢類知識, 但係奈何我ge phy只係去到中4, 之後轉左去讀中文文科
o係重情況下, 我ge phy都只係有限公司
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-2-2010 14:08 發表

好認真講句, 如果可以的話, 又方便師兄你的話, o係專有名詞後面可以加小小簡單d ge中文解釋就好喇

其實我都好有性趣學呢類知識, 但係奈何我ge phy只係去到中4, 之後轉左去讀中文文科
o係重情 ...
小弟都是文科人, 太深我都唔識 所以以上唔會干涉到Phy架

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-2-2010 14:08 發表

o係重情 ...
FBW LAW Protection - 飛行電腦系統係唔同情況時的保護系統, 會幫助/提醒修正
Thrust Ratio - 以飛機重量除推力
FADEC - Full Authority Digital Electronics Control - Pilot與Engine間用電腦控制器engine control unit (ECU)黎溝通, 除左效率高左, 反應亦快左.
TOGA - Takeoff/GoAround

引用:
原帖由 CWHS 於 25-2-2010 14:49 發表

FBW LAW Protection - 飛行電腦系統係唔同情況時的保護系統, 會幫助/提醒修正
FADEC - Full Authority Digital Electronics Control - Pilot與Engine間用電腦控制器engine cont ...
多謝賜教~

引用:

FADEC - Full Authority Digital Electronics Control - Pilot與Engine間用電腦控制器engine cont ...
如果ching你每個post都可以咁加解釋
我地就比幾個good你
你o個堆terms的確唔係深字
但係我諗呢度冇幾多個睇得明D簡寫

引用:

多謝你ge解釋!
鵰。豹。狸。獅。狒

小弟來答答嘴.

其實樓上師兄說的名詞,好多大陸/台灣的軍事雜誌都有專題講解.
唔明真的咪上網sreach law,不太難找到.

正如大家玩氣槍時時常提到的ACOG鏡.
唔通每次都要打ADVANCED COMBAT OPTICAL GUNSIGHTS 咩(講真噤打的話我反而唔知係咩)....

我想大家來這板吹水,唔多唔小都知道D軍事常識.小小尊有名稱難唔到大家的.

P.S.
平時多數在這板做其CD Rom,只係有感而發,多多得罪.........

i am so sorry

什麼是雪風....

引用:
原帖由 Carvenchow 於 26-2-2010 00:07 發表
i am so sorry

什麼是雪風....
講多無謂,維基最實際
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... E%E9%9B%AA%E9%A2%A8

The power of POWER!!!!!!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

30 12
發新話題