發新話題

T50 PAK-FA蘇霍伊隱身戰機首飛!!

而家都係叫"反美之鷹"?
delete

引用:
原帖由 siriochow 於 31-1-2010 22:58 發表
AL-41F以經唔用了,請細看俄國制作部門吧,做點功課也不難,AL-41F只為MiG1.44先出,作Su-37係尾陀以經大大寫住117,117就係新引擎的代號(我唔記得係土星設計公司的代號定制作部門的代號)即係AL-31F M3型引擎,其中有 ...
ge 同rr合作, 實係好野尼啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 siriochow 於 31-1-2010 22:58 發表
AL-41F以經唔用了,請細看俄國制作部門吧,做點功課也不難,AL-41F只為MiG1.44先出,作Su-37係尾陀以經大大寫住117,117就係新引擎的代號(我唔記得係土星設計公司的代號定制作部門的代號)即係AL-31F M3型引擎,其中有 ...
F120? ......F-35用既係F135-PW-100..推力達191kN....

回覆 34# 的帖子

如你咁講法咁GE係美國軍用市場咪好唔公平,就F-16 同F-15都有用GE既引擎,PW出得GE就唔比出同級引擎競爭?
須則ATF計畫GE研發的F120帶變循環引擎比軍方放棄,但現在這個好機會GE都會錯過呢個搵錢機會

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-2-2010 21:44 發表

F120? ......F-35用既係F135-PW-100..推力達191kN....
無錯F-35係用F135, 仲有F136 alternate engine.

引用:
原帖由 siriochow 於 1-2-2010 22:27 發表
如你咁講法咁GE係美國軍用市場咪好唔公平,就F-16 同F-15都有用GE既引擎,PW出得GE就唔比出同級引擎競爭?
須則ATF計畫GE研發的F120帶變循環引擎比軍方放棄,但現在這個好機會GE都會錯過呢個搵錢機會
你明唔明一個Engine研發要幾錢, 唔係話Go就Go, F136都係應軍方撥款下GE/RR先開始.
仲有明唔明咩叫推重比?
推重比輕易超過10以上???咩事

引用:
原帖由 MG-42 於 1-2-2010 01:19 發表

有時都要計埋個價... 話唔定俄仔平你一半,但性能有F-22 八九成... 何況老俄一向收收埋埋,人地岩岩先試飛...如果用表面數據就可以比較一架優勝與否.... 會唔會有點兒??  我諗現役戰機機司都唔夠膽咁講...
以現在規格T-50只近乎F-15SE與F-35.

引用:
原帖由 siriochow 於 1-2-2010 22:27 發表
唔公平?......F-15,16年代起就為左公平(保障技術不被單一公司壟斷)而有GE既F110....
依家F-35都有一款GE F136,就係由F120技術開發出來...

推重比輕易超過10以上.....haahaa....

都冇前掠翼

回覆 37# 的帖子

你咁問我明唔明我係咪要答你=架車引擎扭力每米幾多 LBS /整體既重量?或許我唔應該答推重比過10,說現時推力達40000LBS。因現在F136沒有重量沒有尺寸表示所以無得計,還有為點解我說F120 F136係由F120為基楚發展而成,之前RR還是叫F120,那你不斷問我知唔知,推重10以上那你應該問我以咩單位被除數計,那簡單問你幾樣野美國單晶技術去到第幾代?寬緣扇葉比傳統葉片帶有咩好處?葉片上緣位帶曲線有什麼作用?降底嘈音?防喘流?防音爆不被免另葉片受強勁震動?燃燒室主燃區同次燃區的用途在那?

即係唔係係到擺官康,那你咁問我我又係唔係知都講出黎9唔搭8咁,以上既野你可以唔答心裡知就得。

引用:
原帖由 siriochow 於 3-2-2010 02:05 發表
你咁問我明唔明我係咪要答你=架車引擎扭力每米幾多 LBS /整體既重量?或許我唔應該答推重比過10,說現時推力達40000LBS。因現在F136沒有重量沒有尺寸表示所以無得計,還有為點解我說F120 F136係由F120為基楚發展而成, ...
1. 單晶?wafer? Sematech's ISMI就係去到450mm的
2. 寬緣扇葉可否提供英文名詞? 我真的唔識中文明詞...wide-chord fan blades?
wide-chord fan blades就唔洗我講啦, 可以睇wiki
3. 葉片上緣位帶曲線??? 是否Swept fan blade? 我相信你講得出既都會明我貼呢張圖係咩意思

4. 燃燒室主燃區同次燃區? Come on, 初學者睇唔洗5分鐘已經搵到答案.

引用:
原帖由 CWHS 於 3-2-2010 10:40 發表

1. 單晶?wafer? Sematech's ISMI就係去到450mm的
2. 寬緣扇葉可否提供英文名詞? 我真的唔識中文明詞...wide-chord fan blades?
wide-chord fan blades就唔洗我講啦, 可以睇wiki
3. 葉片上緣位帶曲線??? 是否Swe ...
唔好意思師兄, 語氣重左D, 大家請繼續討論T-50.

真的很高興可以預到至同道合的人士,說真在很多本地軍事討論網沒有幾個愛研引擎,個個只懂得論飛機,在這裡預到對引擎有興趣的你真係很高興,可能大家對引擎都有自己的見介所以不禁用錯語氣表達,大家可以遲下交流交流

說回引擎問題,圖中應該係turbine blade既剖面來,但給我睇到平時沒留意既野就係個受壓力面的位置,本身也有買開小型渦噴的設計書,也自己做了很多個3D圖,但想改良下turbine曲面改變受壓面曾加效率!

發新話題