17 12
發新話題

準備迎接真正既星球大戰!

準備迎接真正既星球大戰!

美國首次成功以激光攔截導彈

(星島)2010年2月13日 星期六 16:04
美國測試導彈防禦系統取得重要突破,軍方首次成功用高能量激光,在空中摧毀一枚目標短程彈道導彈,整個過程只需短短2分鐘。

測試星期四晚上進行,先在加州中部對出海面的流動發射台,發射一枚目標短程彈道導彈,裝有激光的飛機隨即在加州愛德華茲空軍基地起飛,總共發射了3次激光,第一次是低能量激光追蹤目標,第二次監測飛機與目標之間的大氣層,為發射做準備。導彈發射後2分鐘,飛機發射高達100萬瓦特的高能量激光,摧毀目標。

激光擊中目標彈道導彈一刻,激光由右邊射往左邊摧毀導彈。測試用的高能量激光安裝在經改良的波音747飛機機頭。

今次是美國軍方首次成功在空中發射激光,攻擊由液體燃料推進的彈道導彈,當局事前並沒有對外公開。導彈防禦局表示,跟其它現有導彈攔截技術比較,激光的成本較低,而且可以在短時間內反複發射,摧毀方圓數百公里範圍內的目標。

新聞段片唔知去邊度搵
有冇ching知邊度有

雖然話對重裝甲(例如地面裝甲部隊)冇乜作用
但慢慢發展
但我相信美佬遲早會用係前線度
玩星球大戰

會唔會做衛星炮…
真係行行下炸左個洞出黎都唔知咩事…

>>攻擊由液體燃料推進的彈道導彈

that mean useless on solid booster.....

?囧??囧??囧??囧??囧?
?囧??囧??囧??囧??囧?

引用:
原帖由 七梨護風 於 13-2-2010 23:09 發表

that mean useless on solid booster.....
微波爐煲罐裝可樂煲到爆炸

引用:
原帖由 七梨護風 於 13-2-2010 23:09 發表

Will u believe those military news in chinese newspaper?

可能未來導彈要加上一片減熱反光保護銀面外層

好似私家車用果D今

引用:
原帖由 Paul 於 14-2-2010 00:05 發表
可能未來導彈要加上一片減熱反光保護銀面外層

好似私家車用果D今
高達盾牌

唔知有幾多人失業?

激光武器已研究多畤,以前美國以晌尾蛇作激光武器究中心的logo............當年己成功摧毀無人架駛飛機,但要把激光作實用武器一定要克服2點:
(1)天氣:風和日麗梗好............天氣稍差,雲層稍厚,雨天,打風power會大大減低....

(2)效率太低:功率消耗奇大,激光power越大,机器越大,越重! 怪不得要用747飛機來載,要成功看來先要開發高效能能源..........

happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 MKL04438 於 13-2-2010 23:09 發表
會唔會做衛星炮…
真係行行下炸左個洞出黎都唔知咩事…
佢唔係利用高熱去燒咩
應該唔會有洞

引用:
原帖由 crazy_herman 於 14-2-2010 10:27 發表

佢唔係利用高熱去燒咩
應該唔會有洞
咁可能可能佢要攻擊"液體燃料推進的彈道導彈"的原因!之前响youtube睇過用激光响車頭蓋只係燒咗個洞而唔係令佢爆炸!

引用:
原帖由 亞爾多 於 14-2-2010 00:06 發表

高達盾牌
赤壁

我國近代的反光武器

引用:
原帖由 Paul 於 14-2-2010 14:03 發表

赤壁

我國近代的反光武器

http://pic.itiexue.net/pics/2010_1_4_125 ...
師兄d圖睇唔到

引用:
原帖由 ranger_hk 於 14-2-2010 13:06 發表

咁可能可能佢要攻擊"液體燃料推進的彈道導彈"的原因!之前响youtube睇過用激光响車頭蓋只係燒咗個洞而唔係令佢爆炸!
遲d bbq唔駛買炭

17 12
發新話題