發新話題

港人僱傭兵在伊拉克陣亡!

R.I.P

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表

兩單空中飛人
載Safety Belt嗰啲就易出事
無載就好多都無事

好多事未必有得選擇
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。

R.I.P
有D人好似鐵甲威龍打極都唔識痛 狂Full Full哂兩匣 咁都話打唔中
喂 你咁賴皮嗌完死又係度發脾氣 咁冇品 真系晒氣
唔Gur就Full Gear再黎 Go Go Go 9點位著哂Sure Fire睇到蒙查查
Over Over 冇晒彈 快D搵人幫我做Cover 我地玩 一槍死 輸0左要大聲嗌死
Yeah 呢個就系Game You know what I say

RIP
delete

RIP
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

引用:
原帖由 sam524 於 5-1-2010 05:40 PM 發表
我想問...
香港人點先可以做到PMC呢?
我都想知!有冇軍警以外可入行..

引用:
原帖由 B20_hk 於 5-1-2010 11:05 發表
看來樓主認識此君
咁就請師兄唔好公開小弟身份.師兄可以pm我.

多謝各位師兄.

多謝大家關心.小弟會將此訊息轉告死者家人.
本來小弟一向好小上論壇.就算上都係睇.今次算係小弟第一次响公眾論壇發表言論.只係希望
比多啲人知道呢件事.同埋生存有無意義唔係睇眼前呢刻被某事所困.而係另自己生命活得更
有意義!雖然生有時,死有命.但小弟既格言係做人最緊要活得精彩,死得痛快!無論係响伊拉克
既僱傭兵或香港既兩位工人.佢地响事發前都唔知自己既下場.所以我地先要活好每一天!意外,
疾病......可能我地控制唔到.但為目前既困景自尋短見就絕對不智!好多時人以為自己走到入
絕路.但三年五年十年後記返前塵往事可能只係笑話一場.而家既年青人既心態小弟唔敢講.但我地小時候响學校做錯事罰見家長就覺得好似天崩地裂咁大件事.但而家睇返轉頭咪係笑話
一個囉?!
.

引用:
原帖由 MG-42 於 5-1-2010 16:06 發表
僱傭兵是一種特殊的兵種,是一班為了個人利益而參加一場武裝衝突的人。僱傭兵參戰的目的只是為了金錢獎勵,只要對方出價夠高,他可以受僱於任何人。僱傭兵參戰並非為了意識形態或政治信仰、愛國主義或是道德原則。 。 ...
MG42師兄對僱傭兵既講講法可謂一矢中的!小弟非常同意師兄既講法.絕大部份僱傭兵都係為錢而打唔關事既仗.但亦有小數例外.其實响97回
歸前當過兵既人而家佢地做緊乜呢?以我所知.如果當時年紀許可既話有好多都轉做警察或其它紀律部隊.但年紀唔許可呢?我地呢班人多年學
既野响香港呢個商業社會有咩可以做呢?當年亦無咩再倍訓.唔係唔肯做.但一時之間係唔識點做.試諗吓一日之內有成千上萬既人失業要搵工
會係點?當然當過兵既人心態唔會咁被動.一定搵到出路.可能各位師兄會話:車!當兵條路係佢自己選

架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問
題.我相信好多人會覺得自己"懷才不遇"你而家份工真係你既理想?興趣?事業?响香港當過兵
既人可能會多一種"英雄無用武之地"既感覺.其他人小弟唔敢評論.但我地幾個舊伙記就絕對
唔係為錢而做呢樣野.我地全部都有工作.所以我地唔須要為錢搵命搏.我地只可以做短期合約.我地幾個無學識,無專長.但又想幫吓人可以做啲乜?時也命也.有人介紹之下我地做咗呢份"散
工".我地每次收到既"工錢"都會將90%損去啲紅X會,救X軍,東華X院或者教會等等.而家資訊
咁發達.各位要知真定假一啲都唔難.我地每次都會用"儍兵"既名義捐款.淨低10%都唔夠儍兵
們買裝備.我相信好多人都唔認同我地既做法.但响儍兵們既心態一黎可以"學以至用"二黎可
以完咗自己既夢.又可以幫吓人.因為我地只有呢小小"技能"其它乜都唔識.好似打呢扁文都用
咗幾個鐘頭.又唔知點解會斷開咗?電腦都唔識用!你話我呢個老野有咩用?儍兵們以後都會保
持低調.各位打Wargame既師兄外人叫你地做"假日戰士"我地呢幾個儍兵都係假日戰士希望
睇在大家都係"假日戰士"份上唔好見怪.特別係MG42師兄請多多見諒!小弟只係借師兄既版
位講吓心底話.Sorry!Sorry!!

引用:
原帖由 jeffreywo 於 7-1-2010 01:41 發表

我都想知!有冇軍警以外可入行..
好似冇...
仲要唔只軍警咁簡單...
個人FILE一定唔可以花...
而且從軍時O既FILE都要好好...

引用:
原帖由 老兵 於 7-1-2010 00:10 發表
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。
引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表
兩單空中飛人
載Safety Belt嗰啲就易出事
無載就好多都無事
好多事未必有得選擇
開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)
引用:
原帖由 退役兵 於 7-1-2010 07:47 發表
架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問 ...
大把7,8十年代人讀書少, 但一樣有成就, 唔好用來講假日戰士ge藉口. 傻下傻下去左當兵, 責任在誰? 當兵過後唔進修, 責任在誰? 我只知一定唔係我地呢D假日戰士道, 只可以說咁你你地ge選擇, 關人差事? 又話冇咩讀書, 又話傻傻下當左兵, 又話生活難, 什麼什麼. 該不會上來要人同情吧? 7,8十年代邊個唔係咁? 分別只是當初的選擇, 要自己負責.

閃擊點行動之崛起條龍
大家拿住個鏟跟貼我!

出得黎行.....

真係好可惜
步槍--M16A4
Sniper--M107A1
Machine gun--M60E3
手槍--M1911A1
Sub-machine gun---MP5A5

引用:
原帖由 hermanht 於 7-1-2010 09:07 發表

開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)

大把 ...
Pls be respect!

發新話題