發新話題

港人僱傭兵在伊拉克陣亡!

引用:
引用:
原帖由 老兵 於 7-1-2010 00:10 發表  
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。
引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表  
兩單空中飛人
載Safety Belt嗰啲就易出事
無載就好多都無事
好多事未必有得選擇
開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)
引用:
原帖由 退役兵 於 7-1-2010 07:47 發表  
架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問 ...
大 把7,8十年代人讀書少, 但一樣有成就, 唔好用來講假日戰士ge藉口. 傻下傻下去左當兵, 責任在誰? 當兵過後唔進修, 責任在誰? 我只知一定唔係我地呢D假日戰士道, 只可以說咁你你地ge選擇, 關人差事? 又話冇咩讀書, 又話傻傻下當左兵, 又話生活難, 什麼什麼. 該不會上來要人同情吧? 7,8十年代邊個唔係咁? 分別只是當初的選擇, 要自己負責.
70-80年代香港生活艱苦, 當兵其實係一個好出路,,衣, 食, 住都無缺, 任何其他行業都冇咁既!

“傻下傻下去左當兵”? 當兵其實好少”傻兵”, 傻兵一定不能長期生存……能用當兵做終身事業我相信比其他行業更難…傻兵一定早就淘汱!

“當兵過後唔進修, 責任在誰?” 如果當兵冇進修, 一個合約4年都可能不能完成, 問題係所進修既係軍事科目, 出路在退役後將會好窄.

當然, 你講得好對: “分別只是當初的選擇, 要自己負責.” 但可以講一句, 我就今生無悔, 並不須要”要人同情”!

其實, 當兵亦係一種興趣, 我22年退役後都重在英國做多2年, 錢係代替唔到既, “假日戰士”? 唔止係咁, 係一種終身在你身上血液中運行既動感!

我當兵時在香港保險冇人受保, 只可在英國買!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 hermanht 於 7-1-2010 09:07 發表

開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)

大把 ...
人哋講當年生活困難
都無埋怨乜?
大把人傻吓傻吓ヌ一世...ヌ無人要你同情可憐?
你咁"火爆"把鬼?

為了幫伊拉克人去當PMC , 個人認為他們的應該有更好的選擇﹐ 同死得好吾抵。。。

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , as they are less prone to attack by insurgents.)
那他們真的是勞苦功高﹐有資格蓋上五星紅旗﹐ 和送他一首"血染的風睬"

但也有可能﹐他們是為了偉大的 "庫爾德斯坦"的立國﹐ 那我希望库尔德人不會忘記你們幾個香港勇士﹐ 也會為你們向真主禱告

引用:
原帖由 koppie 於 8-1-2010 08:51 發表
為了幫伊拉克人去當PMC , 個人認為他們的應該有更好的選擇﹐ 同死得好吾抵。。。

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , a ...
哥哥仔,你好無喱頭喎!!!!

引用:
原帖由 退役兵 於 5-1-2010 05:05 發表
上月八號伊拉克炸彈襲擊政府大樓.百多人死亡.五百多人傷.當中有一名港人僱傭兵被當場
炸死!現時約有二十多名港人以合約形式在當地服役.多為前華兵,義勇軍或退役特警.希望各
位於太平時代的年青人員要好好珍惜生命! ...
呀(俊哥)好耐無見喎,乜咁錯盪呀..............,得閒多d上下來嘛........
PS.我乜都唔知架,乜都無講架....... sorry!

happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 koppie 於 8-1-2010 08:51 發表

但如果他們是為了中共在中東的權益﹐( you may not know, more than a few oil fields in Iraq are now run by Chinese firm , a ...
所謂既PMC,個人認為有80%係幫某政府做緊野。

所以每個PMC既犧牲,都應該由出錢既個個政府,俾返個軍人既葬禮佢地。

引用:
原帖由 McDull 於 8-1-2010 15:53 發表

所謂既PMC,個人認為有80%係幫某政府做緊野。

所以每個PMC既犧牲,都應該由出錢既個個政府,俾返個軍人既葬禮佢地。
我認為冇可能, 如果PMC為政府做野的話, 九成都係d政府唔方便出面的地下勾當.....所以佢吔的犧牲都唔d乜野補償.....

引用:
原帖由 LewisSky 於 8-1-2010 16:33 發表

我認為冇可能, 如果PMC為政府做野的話, 九成都係d政府唔方便出面的地下勾當.....所以佢吔的犧牲都唔d乜野補償.....
我都知
只係戥佢地唔抵姐 希望佢地搵得夠數啦

我都想去幫手

引用:
原帖由 美國陸軍上校 於 8-1-2010 22:19 發表
我都想去幫手
年薪160,000美元,但可能一毫子都無得洗喎!有人只係第一個任務就.............

[quote]原帖由 jwlchan 於 7-1-2010 23:58 發表

[70-80年代香港生活艱苦, 當兵其實係一個好出路,,衣, 食, 住都無缺, 任何其他行業都冇咁既!

“傻下傻下去左當兵”? 當兵其實好少”傻兵”, 傻兵一定不能長期生存……能用當兵做終身事業我相信比其他行業更難]以
講得好啱 絕對認同。

我睇Discovery Channel介紹PMC,

佢地真係搞命搏... 出動時每分每秒都可能有個菠蘿等緊你

而且行動有時要好高調地進行, PMC就變成獵物, 叛軍係獵人

RIP

R.I.P

RIP

引用:
原帖由 hermanht 於 7-1-2010 09:07 發表

大把 ...
Think more before speak

發新話題