發新話題

華兵 - 軍旅生涯

飛柴
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 6:22 AM
1984年夏天某日早上, Gd Coy有個一柴在槍會山兵房當完更回來見銅牌話有一個散仔當巡邏更時瞓覺, 話要告佢. 根據槍會山之固定訓令, 2000 hrs 後拉閘而不需要人守衛, 因此改為Double Prowler sentry. 原來事發當晚, 巡邏的散仔獨自行必, 柴仔見他久久未回, 於是派另外跟他拍更果個散仔去搜尋, 結果發現他在車隊巴士裡睡覺.

根據故事之來龍去脈, 果個柴仔好明顯玩緊”朋黨”明屈個老散, 如果告佢Sect 29 of the Army Act 1955, 個銅牌點同成個Coy的士兵交代, 當更瞓覺, 理應受罰, 後來銅牌話罰佢當三更啦, 點知個柴仔話: “亞sir, 你唔告佢即係唔支持我地NCO啫.” 銅牌話: “冇一個亞sir會唔支持NCO的, 但你其身不正, 身為NCO I/C Relief並冇派遣兩人一起行必, 若然要告, 必須連柴仔都要告埋, 你自己考慮吓啦.”

結果個柴仔都話要告, 兩張AF B252見CO , 柴仔告Disobeying Standing Orders判飛柴調隊, 散仔告當更瞓覺判14日Detention.

當時個銅牌真係想唔出其他方法去解決這件個案, 攪到要人飛柴影響仕途亦非他所願, 果個銅牌正是在下, 軍旅生涯中, 飛人柴個案只得此宗, 所以印象尤其深刻, 究竟做得對或錯, 有否其他方法處理, 請各位前輩多多賜教, 賜教.

果条鬍鬚佬在西環宝x園做保安,扮晒野佢唔係水雷炮...佢係海軍陸戰隊喎?
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-11-2009 22:38 發表
飛柴
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 6:22 AM
1984年夏天某日早上, Gd Coy有個一柴在槍會山兵房當完更回來見銅牌話有一個散仔當巡邏更時瞓覺, 話要告佢. 根據槍會山之固定訓令, 2000 hrs 後拉閘 ...
相中人大難財,同英軍第一槍......黑仔馮
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 13-11-2009 22:45 發表

果条鬍鬚佬在西環宝x園做保安,扮晒野佢唔係水雷炮...佢係海軍陸戰隊喎?
嘩...豪宅...
乜咁多人喜愛扮兵

引用:
原帖由 MS 於 13-11-2009 22:58 發表

相中人大難財,同英軍第一槍......黑仔馮
MS你又寫吓自傳...

回覆 20# 的帖子

如果MS寫實好多野睇
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

1971年十一月........是ms在HKMSC生涯少數無椅坐之一
四年後大裁軍,幾乎炒咗一大半

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Rager 於 13-11-2009 23:26 發表
如果MS寫實好多野睇
ms狗口長不出象牙
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Rager 於 13-11-2009 23:26 發表
如果MS寫實好多野睇
同意

引用:
原帖由 MS 於 14-11-2009 05:09 發表

ms狗口長不出象牙
一早知....但我哋唔介意

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-11-2009 14:22 發表

一早知....但我哋唔介意
嘩!洗會洗咁坦白
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 14-11-2009 05:09 發表

ms狗口長不出象牙
無所謂,無關係
最緊要MS你肯寫
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

.因
引用:
原帖由 MS 於 14-11-2009 18:09 發表

嘩!洗會洗咁坦白
因為你都唔介意....哈

条胡鬍佬係HKMSC兵.......ms教出來......扮海軍陸戰隊,哈世界真細小,揾ms姊夫叫ms買個RM盾牌.....重賤到唔俾錢!搞到上法庭

尊重人格, 請勿抄習

圖中同ms拍住上是港姐楊xx之父
尊重人格, 請勿抄習

發新話題