發新話題

[紅之眼鏡/犬狼傳說]1:1九二式強化裝甲服@港大

引用:
原帖由 queen 於 25-11-2009 23:26 發表
捉字蝨漏習問題一....

樓主....你cos"紅眼鏡"定"犬狼傳說"先..................
共通架......我的確係出紅[之]眼鏡
但所有作品都係歸犬狼傳說系列
解決到你個疑問未??

引用:
原帖由 hypermax 於 25-11-2009 23:38 發表

共通架......我的確係出紅[之]眼鏡
但所有作品都係歸犬狼傳說系列
解決到你個疑問未??
我唔識曰文....唔知"い"係咪"之"咁解....至於係咪全數歸納為"犬狼傳說"系列.....個人喜好啦, 始終紅眼鏡同犬狼傳說係兩套唔同嘅作品, 我就喜歡分開叫啦, 唔係好易搞亂...
問題一知啦, 係cos紅眼鏡....咁...問題又再來啦...

先不談手工和像不像, 問題在於...cos紅眼鏡的話....首先在背包是沒有"首都警"字樣的, 而且...紅眼鏡中的特機隊是警視廳的"首都圏對凶悪犯罪特殊武装機動特捜班", 而只有"地獄之番犬", "犬狼傳說", "人狼"及其他小說及廣播劇才是"首都警".......

另外, 若想做得更精巧, 在裝甲服的右胸, 是同樣刻有"KERBEROS,01"字樣的, 而頭盔的五個圓點...是凹..而不是凸的....

引用:
原帖由 queen 於 26-11-2009 00:27 發表

我唔識曰文....唔知"い"係咪"之"咁解....至於係咪全數歸納為"犬狼傳說"系列.....個人喜好啦, 始終紅眼鏡同犬狼傳說係兩套唔同嘅作品, 我就喜歡分開叫啦, 唔係好易搞亂...
問題一知啦, 係cos紅眼鏡. ...
多謝意見,你咁有心,不如你都試下做一件出黎,可能會做得比我更加好,更像真!!

引用:
原帖由 hypermax 於 26-11-2009 00:38 發表

多謝意見,你咁有心,不如你都試下做一件出黎,可能會做得比我更加好,更像真!!
我都想有時問整...宜家連模型都無時間砌呀...陰公...

引用:
原帖由 queen 於 26-11-2009 01:28 發表

我都想有時問整...宜家連模型都無時間砌呀...陰公...
如果你有機會,你會用咩材料去整?

引用:
原帖由 hypermax 於 26-11-2009 01:45 發表

如果你有機會,你會用咩材料去整?
咁就睇吓做邊套啦, 因為比我一定係做"地獄之番犬", 因為自己最喜歡...
咁講返紅眼鏡, 主要材料不外乎card board, 發泡膠, 同高比重發泡膠, 其D位就用膠片同鋁板, 當然如頭盔呢D就用現成嘢改啦...
以胸甲為例, 先用card board做底, 再喺上面加發泡膠, 之後用cutter削出胸甲基本外型, 再於上面覆一層簿嘅高比重發泡膠或薄膠片, 因為呢兩樣較軟, 可屈曲做出彎位...當然..仲有另一種更簡單嘅做法....
因為樓主呢套整得太「方」, 而原作是較圓的.....

引用:
原帖由 queen 於 27-11-2009 00:07 發表

咁就睇吓做邊套啦, 因為比我一定係做"地獄之番犬", 因為自己最喜歡...
咁講返紅眼鏡, 主要材料不外乎card board, 發泡膠, 同高比重發泡膠, 其D位就用膠片同鋁板, 當然如頭盔呢D就用現成嘢改啦...
...
發泡膠?件野比太陽晒一陣熱到 ?
而且維修非常不便,所以我係第二代果陣已經排除左晤用發泡材....

個人無單哥果種技術,又無工場,再者考慮過係出cos/打game果陣既安全,機動性等問題,所以排除埋用金屬同過硬的質材做裝甲最表層
我plan好下一件製品起完全改用軟性鐵網做防刺防彈(bb)層......
呢件prototype試過係雨天都無問題,又做過撞擊實驗,不過到今日我都會話未夠完善
自問人手製作一定不能同原裝正版比較,能夠讓人認得出係那個作品已經好開心
係d event好多人經常同我講話想做一件,又話自己有心去一齊出,結果咪得把口.....
又有人成日同我講話點整點整會似原著,一講心口個計數機.....就知對個作品一d都唔了解,仲講咩丫
d叫人用金屬整呀,其他硬質果種人,根本無考慮過重量同安全等問題....d建議聽過就算,都廢事解釋咁多
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

有埋裝甲車果班[人狼]件甲用倒模技術,人家仲係做開SF道具,有銀紙有地方.....做得似對佢黎講有可難?

如果見到以下既造型係香港EVENT出現,結果會係點??
係,的確同原著有好大出入.但你睇唔睇到人地個心機係入面呢??

與其執著與原著之差距,不如自己親身整下去感受一下........
你就會明白咩叫[當做得越接近設定時,有時會連那些設定的欠陷點也會被製造出來]
時間係自己控制的...忙不是借口

嘩!件野真係好比心机整喎.....不過想請問聲...一睇就知Cos乜, 但係睇真又冇忽似, 應該點叫?

平面方角....

咁都抽到水!?醉翁之意不在甲喎
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 27-11-2009 19:38 發表
咁都抽到水!?醉翁之意不在甲喎
敢問師兄...我行唔到路, 要坐輪椅, 係唔係等如冇資格話人 行/跑 得慢? 定係一定要 行/跑 得快過嗰個人至可以話佢慢?

引用:
原帖由 theloggoo 於 27-11-2009 20:20 發表

敢問師兄...我行唔到路, 要坐輪椅, 係唔係等如冇資格話人 行/跑 得慢? 定係一定要 行/跑 得快過嗰個人至可以話佢慢?
你講左成件事既point
delete

引用:
原帖由 theloggoo 於 27-11-2009 20:20 發表

我想問,要坐輪椅同批評人行得快慢有咩關係?

你呢個比喻有d問題.......

引用:
原帖由 theloggoo 於 27-11-2009 19:22 發表
嘩!件野真係好比心机整喎.....不過想請問聲...一睇就知Cos乜, 但係睇真又冇忽似, 應該點叫?

比我會Cos....89394
都係叫cosplayer囉....唔係叫咩?
唔知你[睇真又冇忽似]個定義係點...我都知而家d人對cos個要求高左好多好多........
我唔係盲目去盲撐所有cosplayer....但自己整得道具果d cosplayer,無心的話,出黎為咩?
著得上身既,點都會花d心機精神去整下話??
接受唔到意見既,你唔適合玩cosplay
不去尊重別人心機的人,無資格批評cosplay!!

引用:
原帖由 hypermax 於 27-11-2009 12:53 發表

發泡膠?件野比太陽晒一陣熱到 ?
而且維修非常不便,所以我係第二代果陣已經排除左晤用發泡材....

個人無單哥果種技術,又無工場,再者考慮過係出cos/打game果陣既安全,機動性等問題,所以排除埋用金屬同 ...
回得你post, 都預咗會有排討論啦...好繼續..

我諗我哋嘅設計理念已經完全唔同, 我一路就諗只為外觀, 同着住行得擺到post影到相就得啦, 最緊要越似越好!!
而大哥竟然要去到着去打game, 又要做撞擊實驗咁其要, 老實如果以呢個做考慮, 喺唔用金屬或硬膠做材料嘅前提下, 要喺bb彈打落去而唔受損嘅話, 基本上...只有地蓆呢類物料可用, 但地蓆有個缺點就係太霖...所以我提意你用第二種物料叫EPDM, 喺建築係好當用嘅, 本身係"令"黑色, 用cutter已經可你剪裁, 試吓啦..

但係...以cos服嘅角度, 我就唔會為呢D嘢而去放棄像真度!!!!
Cosplay嘅原則唔係要做到越似越好咩???做呢件嘢要做得似, 唔洗D太復習嘅工具, 一般砌模型的工具和材料已足夠.....
"個人無單哥果種技術,又無工場"呢D根本唔係借口, 有好多好易做嘅嘢你都無去好好咁做!!!
舉個例, 腹部裝甲嗰度, D紋完全9唔搭8!!!人哋個3角就細細個上一個下, 你就剩係上面一大塊, 中間個圖型....就5成都無....呢D睇落都係大哥將你D特別物料剪完就貼上去啫,唔洗鉋車鑼鑽吓, 唔洗好高技術啦...咁做乜搞成咁呀....
另外...做咩無端端右邊一部409, 左邊一舊"高科技電子零件"呀??你去打game就話要409啫...去cosplay event...又帶去做乜呀...仲要紅色.....而"高科技電子零件"...睇落似係電盒...咁大個背包..做乜唔放入去, 要放條腰呀.......

仲有樣有趣嘅嘢...你將cosplay嘅嘢, post喺玩槍嘅CGF, 模型嘅HKML同具嘅Toysdaily......但....就係唔post落專玩cosplay嘅hkcosplayers......做乜唔post過去呀, 你又唔係無acount??

"嘩!件野真係好比心机整喎.....不過想請問聲...一睇就知Cos乜, 但係睇真又冇忽似, 應該點叫?"如果將呢個問題post過hkcosplayers度問...睇吓有乜答案................

"時間係自己控制的...忙不是借口"最後想答.....一日得24個鐘, 我就真係無鬼用"控制"唔到再多嘅時間, 宜家D時間已經唔夠用......

等我post你喺HKML post 個隻12寸張相出來, 等大家睇吓你套...有幾成似....

附件

28-11-2009 02:46

引用:
原帖由 queen 於 28-11-2009 02:46 發表

回得你post, 都預咗會有排討論啦...好繼續..

我諗我哋嘅設計理念已經完全唔同, 我一路就諗只為外觀, 同着住行得擺到post影到相就得啦, 最緊要越似越好!!
而大哥竟然要去到着去 ...
唉~滿足下你,re下啦

我整去打game,有咩問題?
個post我post響cgf,駛唔駛你批准呀?
我post hkml,又須唔須要向你交代?
我唔post hkcosplayer討論區,關你咩事?
咁有心機捉我的不是,咁有心打篇咁長既文,你仲同我講無時間?嘩卡卡
我承認同原作差一大截
但好比那些紙上談兵的人有一點唔同
至於有咩唔同,你自己估下啦~

你咁在意既,都係自己做番件,比個榜樣人地睇,我地咪虛心學習囉
難道你酸人葡萄先黎去大挑骨頭?<---挑骨頭一字你自己話既

發新話題