發新話題

今日終於用左部菲林機影左36張...比下評語吧!(多圖慎入)

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 12:52 發表

唔係唷~我影果個位用菲林機影ga~

不過呢...唉....個快門成日jam, 影唔到, 知唔知邊度有得平平地搞?
你部菲林機係定焦45mm,焦距都係唔夠wide

快門,拎去中上環搵下D舊相機鋪睇下有冇得搞

引用:
原帖由 louisli 於 24-11-2009 12:52 發表

d 色唔係好夠鮮,可能係鏡頭或者scanner問題
原相晒出來係唔係咁?
無晒呀
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-11-2009 23:25 發表
呢度有兩個人影過, 你講邊個先 可唔可以解析一下邊張相你認為得, 並且得o係邊度?等我進步下都好丫...

我覺得呢張好得wo

引用:
原帖由 101653 於 24-11-2009 14:26 發表

我覺得呢張好得wo
其實我都覺呢張唔錯, 但係硬係覺得個對焦點如果唔係張相個位, 可以o係邊度呢?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 13:04 發表

無晒呀
晒幾張出來啦~
唔睇過唔心熄~

引用:
原帖由 101653 於 24-11-2009 14:26 發表

我覺得呢張好得wo
haha,呢張我都睇左一陣先諗到影咩野
但個角度又影得幾特別喎

引用:
原帖由 louisli 於 24-11-2009 12:52 發表

d 色唔係好夠鮮,可能係鏡頭或者scanner問題
原相晒出來係唔係咁?
可能係間相舖個scanner掛
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-11-2009 00:35 發表

我鍾意呢張,好有質感
請問...你覺得呢張相好在邊度呢?因為我自己就覺得個構圖好似麻麻地喇...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 16:18 發表

可能係間相舖個scanner掛

請問...你覺得呢張相好在邊度呢?因為我自己就覺得個構圖好似麻麻地喇...
構圖麻麻地?
抓拍有時唔係睇構圖
係當中既意思

舉個例
香港有個叫風景皇既攝影師JackyYip
佢D相都冇乜公整既構圖
唔敢話每一張都有意思,但好多shot都係可遇不可求
如果剩係睇構圖既
果位JackyYip影左幾廿年相都仲係影到咁,唔好去死?

小弟無知
點為之最靚?小弟唔識
咩咩黃金比例,咩咩井字構圖,小弟唔曉
小弟對美感學亦冇太大的執著
小弟影相唔耐
小弟剩係知個框框唔係局限於點樣放得公整
而個框框點樣放係為左特出個主題
有主題(我既第一眼就會睇到時間,出口四隻字)既抓拍
點樣為之構圖唔好?

ps.純個人 x up,有錯唔好插咁應

引用:
原帖由 101653 於 24-11-2009 21:24 發表

構圖麻麻地?
抓拍有時唔係睇構圖
係當中既意思

舉個例
佢D相都冇乜公整既構圖
如果剩係睇構圖既
果位JackyYip影左幾廿 ...
唔...唔知呢, 我覺得就算風景都好, 影動物就難講姐, 但係風景好多時都係死物, 我諗放多多小小構圖會令成張相變得更加靚...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 101653 於 24-11-2009 21:24 發表

構圖麻麻地?
抓拍有時唔係睇構圖
係當中既意思

舉個例
佢D相都冇乜公整既構圖
如果剩係睇構圖既
果位JackyYip影左幾廿 ...
抓拍唔一定冇構圖架wor, 個人認為, 抓拍都好, 最緊要的係個趣味中心.
要令到到個趣味中心到位的話, 一定的構圖係必要的.
當然教科書上講個d構圖係死的, 零活運用時又係另一回事啦.
有時抓拍亦冇咁大空間畀你諗, 影咗先講~
大師布原松的抓拍, 我睇過唔係好多, 但都真係好有故事性, 唔係冇構圖的作品lor~
都係個人意見, 大家交流下啦.
眼光光~

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 22:59 發表

唔...唔知呢, 我覺得就算風景都好, 影動物就難講姐, 但係風景好多時都係死物, 我諗放多多小小構圖會令成張相變得更加靚...
當然啦,但抓拍有時間性係度
果個景,果個日落,果隻雀等等,甚至你趕時間要行第二度
可能係比較上,個景冇隻雀變得咁快
但唔同天氣,唔同時間,都會有唔同,佢唔會停低係度等你影完先走架
可能有一take係岩岩有雲經過,側邊有條斜既光柱打埋黎,配襯番時間出口4隻字咁,呢d可遇不可求既你咁岩撞唔到
唔似得人像or影花,個model擺咩姿勢,囉咩角度,可以度哂位先按快門

唔係話要冇構圖,好似你果張咁,上面頂部啡色佔了接近一半
呢個唔係構圖咩? 你可以成張相剩係影個頂,你可以剩係影5分1個頂
當然,如果要做到側邊D柱同張相係垂直阿果D,係可行既
但係唔係次次都可以捉到咁準
睇下你係享受遊街,得閒按兩下快門做個記錄
還是享受 "點樣可以整直碌柱" 的過程喇

以上也是小弟亂up,有錯勿插太深

抓拍的構圖,好多時就係拍影者的直覺,
當影得多,見到有趣事物,就開始想像緊自己要留低的畫面,到舉機按快門的一刻,就係用觀景窗去確定自己o既想像

不過好多時都會有驚喜的~

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-11-2009 12:48 發表

你果部係大C定細c先...

係咪Schneider鏡?
細c, 係Schneider鏡, 原裝既

見你地影完放上黎, 我又擺幾張先

引用:
原帖由 華田 於 25-11-2009 12:57 發表

細c, 係Schneider鏡, 原裝既

見你地影完放上黎, 我又擺幾張先

h ...
D相又唔差WOR...

你呢度晒幾錢1埋燒埋碟又幾錢??
鵰。豹。狸。獅。狒

interesting angle and focus !!!

發新話題