發新話題

反恐後勤隊

引用:
原帖由 coke 於 24-12-2009 13:43 發表
人地美國最肥最無用企係到食doughnut都有Glock 17, 札彈夾啦

香港真係落後
香港太平好多!

引用:
原帖由 coke 於 24-12-2009 13:43 發表
人地美國最肥最無用企係到食doughnut都有Glock 17, 札彈夾啦

香港真係落後
加陣把左輪除左好似話越黎越少後備件之外, 我真係諗唔到有咩原因要換左佢...倒是無啦啦換左呢d係香港好多人覺得係"特警用""軍用"既武器,會有機會令市民不安...

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九頂盡拎把老牛...美國? 個個都拎住把槍同你射, 所以唔用把火力強d既手槍點得...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 seals 於 25-12-2009 12:24 發表

香港太平好多!
Seals兄,

香港警槍只是一種權力像徵
要從大頭綠衣年代講起...

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 12:26 發表

加陣把左輪除左好似話越黎越少後備件之外, 我真係諗唔到有咩原因要換左佢...倒是無啦啦換左呢d係香港好多人覺得係"特警用""軍用"既武器,會有機會令市民不安...

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九 ...
Glock17澳門警察已用了多年
香港只有特別工友才用Glock 17 如SDU, ASU,G4...因法証問題,
Glock17並沒有給予非特別工友
相反造就CID用貴貨P225

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:36 發表

香港只有特別工友才用Glock 17 如SDU, ASU,G4...因法証問題,
總覺得如果香港警察換晒所有配槍
會被各界批評浪廢公帑...

cid少少,少少咁換,唔多覺眼
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:18 發表

其實,你知不知為何香港警察要陀槍?
你又知不知為何英國曰本警察不用陀槍?

唔係落後問題,係是否需要...
今時今日, 點會無需要?

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 13:00 發表

今時今日, 點會無需要?
你倒說說有什麼需要, 特別在現在香港的社會
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 13:27 發表

你倒說說有什麼需要, 特別在現在香港的社會
香港越來越有機會成為target 換左佢又可以統一 方便維修 訓練時間就可以短D

回覆 30# 的帖子

英國警察用mp5,mp7了現在...

引用:
原帖由 Boniface 於 25-12-2009 13:39 發表
英國警察用mp5,mp7了現在...
Armed Police CO19 定所有警察先...

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 13:45 發表

Armed Police CO19 定所有警察先...
CO19 用G36, G3SAS 平時果D都有mp5/mp7

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 12:26 發表

美國? 你唔好理人地最肥最無用, 香港d犯十居其九 ...
呢個咪最大既原因囉

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-12-2009 12:36 發表

係P250DCc 呀師兄

引用:
原帖由 coke 於 25-12-2009 14:02 發表

CO19 用G36, G3SAS 平時果D都有mp5/mp7
沒有G3SAS這槍的...

而且就算是恐怖襲擊, 也不是一般警員會去應付, 香港的sdu配備已經很先進, 已不再是一把mp5打天下了, 現在有g36,m4,sr25呢d更大火力既槍...

加上, 就算是現在的.38, 打中人也不是說笑的(除左著晒防彈衣啦), 我倒覺得沒有什麼"落後"wor...
引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 25-12-2009 14:40 發表

呢個咪最大既原因囉
咁急換既話咁依加D零件存貨點算? 我相信警隊會係適當既時間換架啦~放心wor

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 25-12-2009 15:45 發表

沒有G3SAS這槍的...

而且就算是恐怖襲擊, 也不是一般警員會去應付, 香港的sdu配備已經很先進, 已不再是一把mp5打天下了, 現在有g36,m4,sr25呢d更大火力既槍...

加上, 就算是現在的.38, 打中人也不是說笑的 ...
但係我見過D(相) CO19 用支好短既G3...

發新話題