發新話題

華兵 - 軍旅生涯

ms教lee班學生......有兩個升咗官
尊重人格, 請勿抄習

想請教一下﹐當年華兵之間﹐就算是朋友﹐談話/閒談 時是不是都會僻開政治議題﹐以免有什麼麻煩? 有沒有好大political correct 的壓力?
Thx

引用:
原帖由 koppie 於 28-11-2009 02:10 發表
想請教一下﹐當年華兵之間﹐就算是朋友﹐談話/閒談 時是不是都會僻開政治議題﹐以免有什麼麻煩? 有沒有好大political correct 的壓力?
Thx
無乜壓力喎,ms貼咗張毛澤東相.....擲飛標,d人咁中意共產黨死返大陸喇,ms日日都話打到左仔,到香港扯支五星旗......ms頭也不回去英國囉,在人地地方嘈乜......

尊重人格, 請勿抄習

想你誤會左喇﹐ 我想問"當年英屬香港" 的情況, 你當年 "毛澤東相.....擲飛標" 當然沒問題喇﹐你又不是當解放軍。

我好有興趣﹐從華兵的口中去了解當年 (pre 1984's Sino-British Joint Declaration) , 英軍對解放軍的定位, 判斷與了解。 當中又以 1973年前對﹐中共-蘇聯關係的情報分析﹐ 1968年中共"出賣"香港左仔的來籠去默﹐and how the deal was settled﹐ might be able to get an interesting prospective of the situation.

注: 英國是第一個承認中共的西方大國﹐五六十年代﹐(基於本身的利益) 打右(香港國民黨余部)比打左更恨。 也不是如電影中的007般與美國反蘇﹐ and actually acted more like the middle man of the two super powers.

回覆 49# 的帖子

英國佬無死錯人....諗過度過.....香港乜都靠大陸........東江水污染.....香港都有排驚.........憑乜同大陸玩.......英國佬免香港稅.......所以香港人無福利 唐xx重十下十下......死到臨頭重沾沾自喜
尊重人格, 請勿抄習

講到香港稅收同政府收入結構﹐不得不贊英國佬高明。
香港不是高福利社會﹐但八十年代中後﹐都不能說好差。
在殖民地搞好稅制好危險﹐但政府開支有大﹐點算好???
高地價是也﹐有錢要買樓的﹐就要買貴樓﹐變相交稅
/

ms隔岸觀火,香港物業有死幾百萬人陪葬
尊重人格, 請勿抄習

想請教一下ms兄, 以往華藉英兵內有沒有狙擊手的?

我只知道駐港Gurkha兵內就是有狙擊手.

回覆 53# 的帖子

當然有,但香港靶塲最遠得600M.........所以學成無用武之地
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 3-12-2009 18:10 發表
當然有,但香港靶塲最遠得600M.........所以學成無用武之地
謝謝回覆

請問是否與標準英軍狙擊手般有吉利服,用L96a1和與英軍狙擊手交流訓練.

引用:
原帖由 koppie 於 28-11-2009 17:46 發表
想你誤會左喇﹐ 我想問"當年英屬香港" 的情況, 你當年 "毛澤東相.....擲飛標" 當然沒問題喇﹐你又不是當解放軍。

我好有興趣﹐從華兵的口中去了解當年 (pre 1984's Sino-British Joint Declaration) , 英軍對解放 ...
當年入伍的要求是中三程度!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 7-12-2009 11:10 發表

當年入伍的要求是中三程度!
小六咋!還記得陸軍(郵)箱一號嗎?(原來之前寫漏咗個郵字)

引用:
原帖由 老兵 於 8-12-2009 15:06 發表

小六咋!還記得陸軍箱一號嗎?
好仔唔當兵, 小六都冇在70年代大把……但入伍之後進取,有好多兵出路都唔錯, 當兵不成既例外!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 10-12-2009 01:44 發表

好仔唔當兵, 小六都冇在70年代大把……但入伍之後進取,有好多兵出路都唔錯, 當兵不成既例外!
你唔恨得咁多 當兵不成做左仔.....愛國有理
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 10-12-2009 10:49 發表

你唔恨得咁多 當兵不成做左仔.....愛國有理
大佬你講全中! 但我唔敢用表情附號怕又被罰!

如果我有高學歷我重駛去當兵受苦?

雖然讀書不成, 但都有好多有成就既! 大佬就係一個好例子啦!
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題