62 12345
發新話題

華兵 - 軍旅生涯

華兵 - 軍旅生涯

Quote: Mr Chan

救柴

在軍旅生涯中, 救人柴都發生過一次, 記得在Gd Coy做CSM時, 某日OC收到報告話有一個兩柴及一名散仔在50修理廠當更瞓覺比人”鋤,” OC話佢唔會審, 轉介CO, 點攪? 果個兩柴係好兵而且屬於醒目仔果隻, 問OC有冇計, 因為CO審就必定飛柴, 仲係打孖果隻, 點知連個OC都話幫佢唔倒, 後來我話: “亞Sir, 不如等我抓破塊面試吓啦.” 結果他交給我辦並且叮囑小心行事.

第二日, 攞埋個報告走去50修理廠搵個ASM, 我都算奸到冇人有果隻, 跟佢講: “潘中校現正決定把Gd Coy的編制轉為步兵隊, 因而所有NCOs都會提昇薪金, 如果告個兩柴, 他可能會改變主意而終止計劃, 會影響成個部隊的士氣, 咁啦, 唔告個兩柴, 罰佢當七更後夠期踢佢出軍隊啦, 點睇呀?” 個ASM話冇問題, 不過佢揸唔到主意, 要見個三粒, 後來齊齊見三粒, ASM沒反對下, 三粒亦同意, 結果將原本的報告撕毀, 重寫報告, 不提及兩柴, 個散仔一個人見CO判14日Detention.

事隔兩年, 退休後應邀到龍隊參加聖誕節晚會, 見到果個兩柴陞咗沙展而且正在掛紅帶當Orderly Officer更, 給人一個機會又何妨呢, 見到人有咁嘅仕途, 自己都覺得欣慰.
本帖最近評分記錄
  • HugoLaLaLa 威望 +30 精品文章多篇 13-11-2009 19:47
  • HugoLaLaLa 金錢 +30 精品文章多篇 13-11-2009 19:47

我都成日聽我阿爸講尼o的趣事..

人誰無過
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 2:24 PM

在首四年軍旅生涯中, 在下都算係屬於衰兵一族果隻, 入伍頭一個星期就學人偷雞, 當時做新兵首六個星期是留營的, 因為家裡搬屋便同埋一個同期偷鷄一個週末返去幫手搬家, 點知個Orderly Officer發覺d新仔食飯時每次都剩下兩份生菓, 於是來一個Role Call後才發覺有兩條新丁偷雞, 仲係兩日一夜果隻. 晚上一返到兵房即刻被鎖入更樓, 早上OC’s Order罰咗五元. 在56期第一隊做足四個月Right Marker, 隊上沙展駱錦全推薦我為Best Recruit, 點知比個CSM否決, 話我係雞兵. 這個經驗就係話偷雞都要跟大隊, 有衰就齊齊衰.

畢業後, 通過為期十個星期的駕駛訓練, 成為一個合資格軍部司機, 在這裡向大頭仔師傅古兆發致謝, 除咗基本駕駛技術外, 還私人醒嘅一些口訣及怪招: “車慢駄快, 一眼關七等,” 開車/轉波唔使離合器, 上斜開車唔使拉手掣等而令我畢生受用, 在此向他致敬.

學完車後調咗去憲兵隊做專業司機, 頭果四年期間, 犯過很多錯及做了許多傻事, 都唔知乜嘢係紀律, 一年起碼兩次OC’s Order, 每次都係Reprimand而不用罰錢, 點解會噤? 就係因為每次都能勇於認錯而不找任何藉口, 每次都不是相同的過錯, 正宗係妙麗乃嘢, 天天新款. 記得一次錯到非常離譜, 出正Order早上九時在槍會山近距靶場燒APWT, 點知果朝十點才到達, 穿著民裝仲帶埋個女友去, 個三粒嬲到咕咕聲叫我下午二時穿軍裝一個人再來, 後來過海返屋企再瞓過, 點知一瞓就瞓到唔見咗個太陽, 唔使講嘢, 早上又OC’s Order, Reprimand兼調返九龍塘總部. 過咗幾個月, 正在九龍塘讀緊ACE1, 遇見域多利個鬼佬憲兵三條半”神經刀,” 知道我臨近婚期並問我想唔想調返去幫佢手, 仲使問, 拿拿聲應承佢並且在教育部立即申請RTU. 調返老域後仲有半年夠期, 當時亦比埋大牌, 話比神經刀知我唔撈啦, 出去踩泥頭車仲好撈過做人王啦, 點知個三粒”辣椒仔”叫我唔好做任何決定, 等到最後時刻才作打算, 因為軍隊將會改革又大幅度加薪而我又有機會陞級. 到咗最後果個月真係陞埋兩柴而軍隊又大幅加薪, 點算? 撈唔撈好呢? 話比三粒知要考慮吓, 到咗最後個星期, 我決定繼續軍隊生涯.

做咗兩柴後不能像以前那吊兒郎當之行為, 從此就學習紀律, 要增值自己, 因為要養妻活兒必須改造自己. 點解以前嘅衰兵一族都可以陞, 就係因為勇於認錯, 不找藉口, 全哥話齋, 聖人都有錯, 康兄話齋, 過而能改, 又唔係傷天害理, 犯少少過失又有何相干呢.

多謝分享!!

都幾得意
步槍--M16A4
Sniper--M107A1
Machine gun--M60E3
手槍--M1911A1
Sub-machine gun---MP5A5

用人之道
Posted in army history on Apr 24, 2008 at 6:20 AM
在60年代因政策問題上出現咗好多貪贓枉法及不公平事件, 海軍為期三個月的”軍官侍從” 訓練後, 各學員都要”過水”比教官. 在第二艘艦服役時因唔滿意D伙食差捧埋碟飯去見船長, (碟中包括白飯, 花生炆豬頭肉及乾煎九棍魚), 點知比個船長趕走, 不久就調返添馬, 一個月內見”Commander”交kit回家, 原因係”Unsuitable, 更諷刺就係呢頭交完Kit海軍頒個婆羅洲功牌給我.

當時海軍華人”Chief Petty Officer”除咗在艦上管理華人”Cooks and Stewards”外, 還包埋所有華人和軍官之伙食, 此等生意是合法的, 叫做”Messman.” 你投訴伙食差等同打爤佢飯碗, 唔做死你才出奇, 點解海軍出糧比個Chief做埋承包商 “咩士文,” 噉都得? 皆因政策上的失誤. D咩士文往往比錢投隻航空母艦做.

70年代中, 香港LEPs大改革, 海軍淘汰艦上華人廚師及侍從, 能者調職到岸上工作, 其他人參加補錢裁員, 水雷炮則提高學歷與資格, 不合者可參加自願裁員計劃, 從此軍中就講Education, Qualifications and Recommendation了, 除咗符合以上條件, 最重要係有人睇起你, 話你”Capable”勝任你就有運行, 慶幸軍中沒有”Suitability”這回事, 一句”Unsuitable”不稱職就把你踢走噉就死得人多了.

軍中雖然訂立好陞級的準則, 先要有Ability, education and qualifications的支持,上級才衡量你陞級後的職位能否勝任, 然後才決定Recommendation, 等Record Office之CO作最後批准方可執行. 在整個過程中, 看來好似非常公正, 好有系統性, 但在Recommendation階段中, 每個上司都有不同的看法, 往往涉及私心, 關係, 社交及個人形象因而很多人都覺得有些不公平, 尤其Depot NCOs有很多都陞柴調隊, 唔嬲得噤多, 正所謂近官得力, 近廚得食, 個CO認識佢地, 必然多咗印象分. 我也覺得軍隊陞柴冇見Board這回事都有點不恰當.

記得80年代狗隊有個沙展陞咗三條半唔夠兩個月陞埋銅牌, 覺得非常不合理, 莫非水雷炮D三條半死晒, 於是某日在鯉魚門開完水牛會後見RSM魏要求見CO, 大老細話狗隊個銅牌位Record Office早就推薦我去做, 點知比個OC拒絕, 話我爤賭, CO話佢唔會忘記我, 下次啦, 下次啦!! 原來當時我在石崗體育館做CQMS期間, 工餘時經常到狗隊飯堂打怪獸機, 比鬼佬睇見當我爤賭, 真係吹佢唔漲. 這個就係涉及個人形象問題, 鬼叫你樣衰衰果隻, 成日打怪獸機.

我地D水雷炮兵陞官冇經軍校受訓, 陞柴又冇乜人事管理的專門訓練, 只係靠士官深造班及累積工作經驗, 能夠做到管理層我本人覺得抓緊十二個字去幹就天下無敵: “大公無私,” “勿枉勿縱,”及”問心無愧.” 現今社會, 社交活動是非常重要的一環, 尤其在大陸做生意, 打工一族還可以揸到正, 但如果做老細唔靣靣俱圓好容易一敗塗地. 人事管理及用人之道是一門深不可測的學問, 要經過一輪思考和摸索才能領悟到少許.

好正重有冇呀c兄??

引用:
原帖由 ranger_hk 於 12-11-2009 23:15 發表
好正重有冇呀c兄??
一日一篇....

等你吔追吓...

黑白照全部ms都識,學黄助理警務處長講一句全部ms學生!ms唔講伙記!
上文啱d唔啱d 有d重斷章取義添

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 10-11-2009 23:59 發表

我都成日聽我阿爸講尼o的趣事..
請問你亞爸是誰
尊重人格, 請勿抄習

事實每一個高級仕官一定學過人事管理......圖中人士管理學會給ms認可資格,軍隊幾百種COURSES!好似少林武功........
無一個人可學得晒

尊重人格, 請勿抄習

上文所說之Mr Chan 是ms老友,ms當軍時佢巳經係上仕.....後來我們同在鯉魚門教深造班 現在在水牛會舉足輕重,重量級人馬
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 12-11-2009 23:49 發表

請問你亞爸是誰
peter shiu (邵)..
佢咩職位我唔記得左lu - -"
番到香港問一問佢先
唔知ms兄識唔識..

60/70s當兵新仔畢業後好多人希望入車隊!軍隊牌可以立即轉民牌,入車隊同時學大細車......所以好多做part time揸泥頭車,

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 13-11-2009 19:10 發表

peter shiu (邵)..
佢咩職位我唔記得左lu - -"
番到香港問一問佢先
唔知ms兄識唔識..
邵華山?講笑咋!你問佢識唔識ms重有機會?
尊重人格, 請勿抄習

62 12345
發新話題