26 12
發新話題

歐洲自家制長程運輸雞 ---- A400M

歐洲自家制長程運輸雞 ---- A400M

歐洲終於有自己大型長距離運輸機,12月11日在西班牙試飛的空中巴士A400M,計劃初始於1982年並正式於2003年執行,除原有的歐洲七國(德國,英國,法國,西班牙,比利時,盧森堡,土耳其)外,更在2004年加入南非,2005年加入智利及馬來西亞,預計產量約為195架,暫定單價為一億歐羅一架。

A400M機長約45.1米,翼展約42.4米,高約14.7米,空載機重約154000磅,最大起飛重量約為310852磅,內置燃油約為50.5噸
引擎為4台Europrop TP400-D6[40]渦輪螺旋槳,每台最大推力約為11060匹(hp)(8250kW),螺旋槳為八葉,直徑約為5.3米
有效負載約為82000磅或116名全副武裝士兵或傘兵,66副擔架及25名救護人員,機組人員為3~4人(兩人為機師)
A400M巡航速度為780km,巡航高度為9000米,最大升限為12000米,最大負載時最大航程為約3300公里,20噸負載時約為8700公里
短程起飛時跑道為980米,降落為770米

http://www.youtube.com/watch/v/oX-kIUYRyDk
http://www.youtube.com/v/9MT2HjJcdYY

wht a huge stuff .........

長過c-130成15米
但翼展反而差唔多

8葉螺旋槳好似好少見....

冇法啦...空中巴士研A380虧左咁多錢....
梗係用返佢個"大份"既設計嫁...

我反而想問...
點解佢冇收到個起落架...
咁飛咪好大DRAG?

不過起飛距離算OK啦...
咁重仲要用FAN都唔洗一KM就飛得起~

佢整到個CG咁後...方便升降個設計都幾好~~~

第一次試飛為安全計一般都唔收起落架...........

但係以我所知係要收..
可能係唔同地方唔同做法....

有無可能改成空中炮艇?

引用:
原帖由 COOL 於 13-12-2009 16:32 發表
但係以我所知係要收..
http://www.youtube.com/watch?v=9MT2HjJcdYY&feature=related

sor,其實上面都有,重複左

a380 first test都係起飛15分鐘後先收
可能airbus對a400m冇信心

回覆 8# 的帖子

係咯...""
算啦...可能計劃上係咁...
我地又冇佢地既通話...唔知呢...

引用:
原帖由 herrick-chang 於 13-12-2009 16:47 發表
有無可能改成空中炮艇?
有得諗......

引用:
原帖由 herrick-chang 於 13-12-2009 16:47 發表
有無可能改成空中炮艇?
武裝比照AC130,D炮換晒做歐洲野
萊因金屬 L52 155mm加榴炮
H&K GMG 40mm榴彈機炮
毛瑟 BK27機炮

引用:
原帖由 COOL 於 13-12-2009 16:32 發表
但係以我所知係要收..
唔知你講既地方係邊, 以我所知Boeing, Airbus, ICAO, IATA唔會比Test Flight Retract Landing Gear.

引用:
有無可能改成空中炮艇?
C130改到佢應該冇問題.....

引用:
原帖由 sunny2014 於 13-12-2009 19:09 發表

武裝比照AC130,D炮換晒做歐洲野
萊因金屬 L52 155mm加榴炮
H&K GMG 40mm榴彈機炮
毛瑟 BK27機炮
先生....熟路喎....打番個8折過你呀

引用:
原帖由 kimkileo 於 13-12-2009 21:35 發表

先生....熟路喎....打番個8折過你呀
你害佢咩...裝155mm榴炮!?

26 12
發新話題