發新話題

攝影師的七級分類 ( By Ken Rockwell )

做咩呢期你地D版主EQ一個二個都咁高架........係我EQ底,係我易動氣,係我語氣重左,係我錯.....Sorry..我收聲...
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 101653 於 20-11-2009 18:34 發表

點解要將個局限放係30年前?
即係29年前果D全部都係你所謂既勁機?

打雀我唔知
pan車果d記者
有半數pan車既時候係用手動對焦
佢揸住果部係1仔3囉,我諗係你眼中唔差得去邊掛?

佢地有既係技術
佢既手 ...
你個死仔包,完全無理會我咁俾心機打既字,

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:42 發表

算啦...再講都冇意思...跟本就冇野好嘈,大家各執一詞..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-11-2009 18:44 發表

算啦...再講都冇意思...跟本就冇野好嘈,大家各執一詞..
數字人,拎你個八月十五出黎!
吼,你地唔好拉住我~~~~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:42 發表

佢夠冇理會我地講既野咯

引用:
原帖由 101653 於 20-11-2009 18:51 發表

佢夠冇理會我地講既野咯
因為根本討論既立足點唔同,各自講緊唔同既野丫嘛。

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:56 發表

因為根本討論既立足點唔同,各自講緊唔同既野丫嘛。
Level唔同
小弟未turn好個台
小弟冇錢請Memi亦冇十幾萬蚊器材
小弟冇資格出聲

我錯

引用:
原帖由 101653 於 20-11-2009 19:01 發表

Level唔同
小弟未turn好個台
小弟冇錢請Memi亦冇十幾萬蚊器材
小弟冇資格出聲

我錯
NO NO NO
係論點不同,與le唔level無關。

根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基本上都係各自響度自說自話。
試下細心d睇多次你地既內容,拗緊既根本係兩樣野,各自講緊自己想表達既野之嘛。

你圍住「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」呢個point講。

龍哥就圍住「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」

講緊類似既野,但係根本係兩個topic黎。

你睇下係唔係?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 19:32 發表

NO NO NO
係論點不同,與le唔level無關。

根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基 ...
我圍住呢句野講咋MA
我呢D死o靚仔邊有D咁偉大既理論WO
引用:
器材的缺點就要用你的技術補救呢句我唔同意囉

引用:
原帖由 101653 於 20-11-2009 19:53 發表

我圍住呢句野講咋MA
咪就係「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」既演譯囉,
跟住你又會「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」呢樣野作出一個演譯,
如此類推,咪就係拗緊唔同立論既野之嘛。

小弟唔係想批評任何人, 只係見到有人講開影雀仔, 順便講兩句.
話說小弟鍾意的其中一位生態攝影師, 叫太田達也, 都重好鍾意用手動鏡影...其中一支係AIS 的500 F4, 機主要係N記的F6.
我睇書入面講, 雖然佢都最近入咗EOS用緊AF鏡, 但始終冇放棄用手動鏡.(佢仍然用緊菲林機, 不論N或C記都好)
http://odyssey161.com/gallery/
個人認為, 唔同道具適合唔同題材, 攝影活動~ 先進的自動器材係有佢地的優點, 但唔代表一切, 遇到問題時, 去解決問題始終係個腦.
樓上有人講緊[劍宗]同[氣宗], 講得好好, 影相唔可能冇人, 亦唔可能冇相機...是旦一樣走極端, 張相都會有問題啦~BALANCE!!
本帖最近評分記錄
  • 亞龍 威望 +10 我很贊同 20-11-2009 23:40
  • 亞龍 金錢 +10 我很贊同 20-11-2009 23:40
眼光光~

估唔到我轉貼一個post引黎大家咁熱烈的討論

真係要講.....兩邊都啱.......
技術同架生, 係雙輔雙乘嘅.......
見過千萬金元影垃圾, 試過苦無架生影靚相........

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-11-2009 23:39 發表
樓上有人講緊[劍宗]同[氣宗], 講得好好, 影相唔可能冇人, 亦唔可能冇相機...是旦一樣走極端, 張相都會有問題啦~BALANCE!!
無_錯喇...
引用:
原帖由 路比 於 21-11-2009 01:05 發表
估唔到我轉貼一個post引黎大家咁熱烈的討論
挑, 我尋日食飯果陣都已經話左會變成咁GA啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:18 發表
睇完「思考的盲點」呢本書之後,我識得點樣形容你地分別講緊既野。

首先,topic文章既重點係講緊「人」,唔同既人,用唔同既心態去影相。

跟住落黎,師兄們講講下變左唔係講「人」,而係講「機」。

咁既情況 ...
認真你就輸鳥

其實我開始覺得影相就好似渣車咁, 越來越多自動波出現, 點解?方便麻, 你有幾可見D女渣棍仔(唔好諗多~)? 因為唔掂嘛

但到落場計, 我相信都係棍波多, 真正技術發揮
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題