28 12
發新話題

C-130加火箭推進!!

C-130加火箭推進!!

Operation:Credible Sport

YMC-130H

唔係失敗左既咩

引用:
原帖由 Boniface 於 29-8-2009 13:29 發表
唔係失敗左既咩
近年有表演都係c130加火箭推進,我睇軍事家的相

燒銀紙........

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 3-9-2009 22:25 發表
燒銀紙........
原意係好既, 成功既話C130可以係更細既機場升降, 不過浪費D燃料咁姐 (不過都係失敗告終...)

佢失敗你因為向前射rocket (咁會lose lift)
佢take off 時無問題..........

(小弟係一個飛機迷as well)

area88架F14都好似有.....好正.

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 hklovers 於 4-9-2009 00:08 發表
佢失敗你因為向前射rocket (咁會lose lift)
佢take off 時無問題..........

(小弟係一個飛機迷as well)
唔係因為太早咩?
火箭推力大過機本生的推力,令到飛機冇左升力

都可以咁講........但係佢o係任何時間開rocket 都會lose lift (except on ground)

引用:
原帖由 vincent199 於 4-9-2009 01:17 發表

唔係因為太早咩?
火箭推力大過機本生的推力,令到飛機冇左升力
係太早開減速火箭,導致架飛機失速.
架飛機垂直下降速度超過降落設計要求, 落地果下衝擊導致機械結構fail.
5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 4-9-2009 11:45 發表

係太早開減速火箭,導致架飛機失速.
架飛機垂直下降速度超過降落設計要求, 落地果下衝擊導致機械結構fail.
但一般Propeller係approach個final speed吾會高過60knots,我估C130會更慢...coz貨機較重by law F=MA
個慨念就好似reverse thrust原埋减短滑行長度盡快clear runway日taxi......
因為c-130係Propeller吾同jet可以reverse thrust..因此c-130要用到火箭
(小弟不是飛機迷...而是準aeronauticl science學生)

我睇流言終結者啲美軍仲有用架喎

引用:
原帖由 生豪 於 5-9-2009 14:48 發表

但一般Propeller係approach個final speed吾會高過60knots,我估C130會更慢...coz貨機較重by law F=MA
個慨念就好似reverse thrust原埋减短滑行長度盡快clear runway日taxi......
因為c-130係Propeller吾同j ...
但係睇相唔似用黎減速WOR...

唔係take off時為左減少需求距離既發射咩?

28 12
發新話題