22 12
發新話題

nikon d3000 玩唔玩得過??

nikon d3000 玩唔玩得過??

想買來玩
玩唔玩得過
------------------------------------------------------------------------------

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 6-10-2009 23:41 發表
想買來玩
玩唔玩得過
定自己的入門機係好重要的,重點唔係nikon d3000 玩唔玩得過 ,係Canon / Nikon 定其它.....
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

牌子係好重要的,正所為(一入單反深似海),如果唔覺意玩落去,是很難換牌子的

樓主之前有冇用單返經驗
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

比我簡的話..我會簡D5000

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 6-10-2009 23:41 發表
想買來玩
玩唔玩得過
其實都係睇預算啦, 多d的話米買好d lor~
同埋有冇想買來影乜? 旅行? 影model? 影大自然(風景, 蟲蟲, 雀烏?)
原裝的kit鏡唔係太夠長, 有時會唔方便, 有多少少筆直的話, 可以考慮AF-S 18-105 VR, 腳架, 再黎係買支定焦大光圈, 咁樣已經有排玩
閃燈其實可以遲D, 睇下你想玩到咩程度....
眼光光~

引用:
原帖由 於 7-10-2009 10:00 發表
上次我見過d3000 有人影過張相..用kit鏡影....座101大樓...係彎的.....
係枝kit雞ja,同部機冇咩關係,

不過入N入門機會好多舊款平鏡冇左AF....

引用:
原帖由 於 7-10-2009 10:00 發表
上次我見過d3000 有人影過張相..用kit鏡影....座101大樓...係彎的.....
呢D平鏡頭的變型控制係咁上, 咁價錢可以咁SHARP已屬難得.
但我近來都已經少用18-55了~影景通常用支AI-S 24 F2.8, 貪佢冇乜變型, 色水又好, 其實影景...手動都唔難用, 用係低檔機度係冇測光, 但慣咗後都冇乜野.
眼光光~

Canon / Nikon 呢2個牌子我都like
影大自然野多

有咩型號介紹??
budget~$5000
------------------------------------------------------------------------------

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 7-10-2009 18:32 發表
影大自然野多

有咩型號介紹??
比多千幾...D5000 kit

引用:
原帖由 lhmbnvqb 於 7-10-2009 18:32 發表
影大自然野多

有咩型號介紹??
2 手的Canon 40D

引用:
原帖由 路比 於 7-10-2009 12:12 發表

係枝kit雞ja,同部機冇咩關係,

不過入N入門機會好多舊款平鏡冇左AF....
N記鏡質素點就唔知啦
不過佢D鏡GA殼真係好過C記好多
至少平價鏡都唔會話似玩具
實淨好啦
唔似C記KIT咁咁多虛位
不過就係因為舊鏡冇馬達
就令我揀左C記啦

22 12
發新話題