發新話題

閃光燈的決擇...

呢樣我同意... nikon 既自家閃光燈,有買貴,冇買錯...............
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞龍 於 2-10-2009 14:00 發表
呢樣我同意... nikon 既自家閃光燈,有買貴,冇買錯...............
我自己用 canon 都係咁話
Nikon 既閃光燈真係出晒名"準"

除非你真係想玩多 d 野, 如子母燈...etc
否則, 唔需要入 Metz !!
我 canon 人衷心讚美(拜服) Nikon 閃光燈
canon 呢兩年, 真係唔爭氣, 呢件係真事
我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital
Gitzo 1940
http://www.ThxChing.com

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 14:45 發表

但最近的7D...都唔錯

引用:
原帖由 亞龍 於 2-10-2009 14:53 發表

但最近的7D...都唔錯
用開 FF 的, 好難轉用 非 FF 了...
不過, 40D 或下面既朋友, 的確係一個唔錯既 升級 鼓勵
如果我用緊 350D/30D(差不多心思思果班), 諗都唔諗, 一定升級

我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital
Gitzo 1940
http://www.ThxChing.com

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 15:11 發表

用開 FF 的, 好難轉用 非 FF 了...
不過, 40D 或下面既朋友, 的確係一個唔錯既 升級 鼓勵
如果我用緊 350D/30D(差不多心思思果班), 諗都唔諗, 一定升級

隔一個新型號轉機就差唔多
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 2-10-2009 21:56 發表

唔係唔想買二手..係買唔到..
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=410538

引用:
原帖由 xhirt 於 2-10-2009 14:45 發表

所以大把老行家買支ニ手Nikon舊款閃光燈比canon機用(只用AUTO MODE........)又平又準....
ps:好多Nikon舊款閃光燈(非I-TTL)用於canon機之上(當然只能用AUTO MODE) 準到您唔信,如SB26、SB28、SB80DX,夠火又平...........
唔信您試吓.........
HAPPY SHOOTING!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 於 3-10-2009 00:46 發表
我上nikon個網=0= 係搵唔到sb26的資料..我見到有人賣二手...800蚊sb26.........
如果我用黎影結婚果日用....夠唔夠用呢..800蚊...好鬼吸引.....淨出黎的畢直....仲可以入多支50 1.8的鏡...
有方法的,最好有d 色溫紙jam現場光
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 3-10-2009 00:46 發表
我上nikon個網=0= 係搵唔到sb26的資料..我見到有人賣二手...800蚊sb26.........
如果我用黎影結婚果日用....夠唔夠用呢..800蚊...好鬼吸引.....淨出黎的畢直....仲可以入多支50 1.8的鏡...
影結婚閃光燈首重:準確、火力及回電快,sb-26一定足夠用(GN-56),問題是您知否甚麽是:電眼AUTO、甚麽是:TTL、甚麽是:I-TTL呢?SB-26用於D-90只能用電眼AUTO及全手動,不能用I-TTL,而您知否怎樣用/怎樣SET電眼AUTO燈呢?
TTL、D-TTL、E-TTL、I-TTL燈是很容易用,几乎不用調較,集傻瓜、多功能與智能於一身,電眼AUTO燈則功能較少、十分實用、平、故障率少,但要識SET光圈快門、手按ZOOM HEAD、預先SET好ISO等,一點也不傻瓜,但用慣了,您會很喜歡它,這是軍醫愛用SB26還多於SB800的原因(雖然SB800也有電眼AUTO mode,但不及SB26的電眼AUTO mode準..........)

ps:軍醫愚見:現在的TTL實在太方便、但有時還是電眼AUTO有FEEL些..........
HAPPY SHOOTING!
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

軍醫兄,想問一問在室內光,好似一般酒樓o個類,如果唔用TTL o個d,用番M mode的,閃燈Power應該點set?? 1/??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-10-2009 02:21 發表
軍醫兄,想問一問在室內光,好似一般酒樓o個類,如果唔用TTL o個d,用番M mode的,閃燈Power應該點set?? 1/??
用閃燈的M mode要自已測距,難度很高,一般支燈還是用AUTO(A MODE)較多...........
ps:但部相機要用:M MODE

happy shooting!

發新話題