發新話題

閃光燈的決擇...

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 02:26 發表

用閃燈的M mode要自已測距,難度很高,一般支燈還是用AUTO(A MODE)較多...........
ps:但部相機要用:M MODE

happy shooting!
我而家用m mode set 機多,不過唔知支閃m mode點set好,因為慣左e-ttl o個d
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-10-2009 02:29 發表

我而家用m mode set 機多,不過唔知支閃m mode點set好,因為慣左e-ttl o個d
why 唔用 AUTO MODE呢....?
ps:canon e-ttl 灯好似無AUTO MODE........
ps;支閃m mode軍醫通常只有(1)超遠距離1:1打,(2)set少火力 1/16、1/32日間補背光(3)影樓內固定補光.......才用
ps:一千幾百買支ニ手NIKON燈玩AUTO MODE  la...... canon DSLR 用NIKON燈真係好好玩架........

happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

canon 燈一樣有A MODE
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 11:40 發表
canon 燈一樣有A MODE
當真......?電眼自動 MODE 喎...新model.......?

HAPPY SHOOTING!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 12:18 發表

當真......?電眼自動 MODE wor...新model.......?

我只有最新的 580 EX II ,佢係有A mode 的,其它我就唔多清楚了

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 12:24 發表

我只有最新的 580 EX II ,佢係有A mode 的,其它我就唔多清楚了
咁就真係有進步咯 ,因CANON 以前 D TTL燈一向無電眼,電眼自動A MODE有時重好用過 TTL.....
PS:有電眼A MODE就乜牌子機都可以用了........
PS:證明軍醫D資料唔鉤UPDATE...

THX!

引用:
原帖由 T-800 於 3-10-2009 12:29 發表

咁就真係有進步咯 ,因CANON 以前 D TTL燈一向無電眼,電眼自動A MODE有時重好用過 TTL.....
PS:有電眼A MODE就乜牌子機都可以用了........
PS:證明軍醫D資料唔鉤UPDATE...

THX!
佢只係多左個電眼自動A MODE,但係ETTL 以去到 II 了,但一樣唔多掂

引用:
原帖由 亞龍 於 3-10-2009 12:49 發表

佢只係多左個電眼自動A MODE,但係ETTL 以去到 II 了,但一樣唔多掂
咁佢個電眼自動A MODE又準唔準呢........?有幾多級自動光圈呢......?

鏡頭 / 腳架 / ..etc 買二手我覺得還可以接受
但係, 閃光燈我唔建議買二手, 因為個"閃"係損耗性既物品
你唔清楚上手閃左幾多次先至賣俾你, 可能賣家真係好錫閃, 亦有可以係記者
又有可能係初哥咩都閃一餐
我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital
Gitzo 1940
http://www.ThxChing.com

提起二手or d 燈舊,如果一支閃出o黎wb 唔準的閃,加一張色溫紙上去jam的,會唔會都係正常左??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 5-10-2009 22:04 發表
如果支燈好似樓上師兄話頭..真係壞左...咁點算...拎去cs整..?
閃個wb唔準,唔係壞

引用:
原帖由 於 5-10-2009 23:22 發表

拎去cs check?_?
正常的衰耗

發新話題