16 12
發新話題

華麗古帆船 : 英國皇家海軍 HMS Victory

皇家空軍

魔盜王出現過?

這傢伙還在的喔

http://www.hms-victory.com/
主網頁

特拉法加海戰的名艦!
“用我們的雙手,向那黑暗專制的另一邊傳播自由!
啊!自由的人民啊!我們是永遠征服不了的!”

勝利號係特拉法加海戰中
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

魔盜王入面好似係有講過勝利號,另外好奇一問,如果艦既其中一邊全部同時開炮,隻船會唔會成隻歪晒,定係有D戰略,分開黎開炮呢?

[quote]原帖由 Rager 於 8-8-2009 14:21 發表
勝利號係特拉法加海戰中

回覆 3# 的帖子

as i remember

比大火燒左 .....

引用:
原帖由 a340 於 10-8-2009 01:29 發表
as i remember

比大火燒左 .....
That was Cutty Sark, not HMS Victory

回覆 7# 的帖子

Speaking more precisely it was a France Marine who kills Nelson with his pistol during Battle of Trafalgar in 1805, a little copper plate now pined where exact position the bullet goes through Nelson body and stopped in HMS Victory wooden upper front desk after Nelson ending his life of the battle.

如果有機會上去坐下真係會腎上線急升和心跳加速..........仲可能興奮死.............

引用:
原帖由 pz6666 於 12-8-2009 09:50 發表
如果有機會上去坐下真係會腎上線急升和心跳加速..........仲可能興奮死.............
Sure with that HMS Victory is open for public, the ship is allow people on board as long as you paid for the fare then you can carry on.

其實我都好鐘意皇家海軍呢個時代
可惜玩唔到1:1軍服
唯有開始玩lego...自組一隊

人們經常講的無畏號真的有此帆船嗎? 我搵資料的都是近代的戰艦

皇家空軍

引用:
原帖由 BTM-S 於 8-8-2009 22:47 發表
魔盜王入面好似係有講過勝利號,另外好奇一問,如果艦既其中一邊全部同時開炮,隻船會唔會成隻歪晒,定係有D戰略,分開黎開炮呢?
火炮全部都係裝起炮架上面 , 炮架下面裝個輪 , 戰鬥時先拉起舷兩側既"炮門"再推火炮出去

火炮發射時後座力會由輪卸去

唔明既可以睇下 "軍天勇將" 呢套電影 ~

16 12
發新話題