53 1234
發新話題

閃光燈的決擇...

閃光燈的決擇...

我係用緊SB800的,真係唔錯,  二手價約二千前後.
SB800支援快速周步(要配合指定機種, D90 OK的), 以後影人像時會更有用!!
眼光光~

引用:
原帖由 路比 於 1-10-2009 00:25 發表
Nissin Di866
$2K左右
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2868
唔洗兩K,天祥網上價都係千九!
我support呢個!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-10-2009 02:24 發表

唔洗兩K,天祥網上價都係千九!
我support呢個!
買埋差機差電,比多幾舊

咁我講2K左右,到佢見到1.9K咪會覺得好低即買LOR

引用:
原帖由 路比 於 1-10-2009 02:38 發表

買埋差機差電,比多幾舊

咁我講2K左右,到佢見到1.9K咪會覺得好低即買LOR
用Nikon唔用上900既話,係呢支ga la...

入到的緊係sb800 la,可以光引閃,原set野又有埋色溫紙比你去jam現場光
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

推薦 SB-800 加 SD-8
任何場合都可以回電快,方便捉緊每一個鏡頭

引用:
原帖由 於 1-10-2009 00:02 發表

但係睇其他師兄講 係唔係冇一手嫁啦已經?要等人割愛嗎?_?
冇錯, 基本上你搵唔到一手架喇, 我支都係朋友讓的~

如果又唔捨得上sb900, 又唔想買2手sb800...唯有係買副廠啦~
眼光光~

有冇考慮唔用I-TTL,只用AUTO 燈,有嘅話買支ニ手SB26用 A MODE / M MODE十分好用,火力跟SB-800差不多,唔要玩咁多花臣嘢,要大火力、要可靠、要平、日後轉用任何牌子DC、DSLR也合用,不過用AUTO燈要學吓先(攝影本來是要學的............)

ps:ニ手SB26 HK$900至HK$1000就有支

美斯60CT-4
SB-26
SB-800
SB-400
以上均是軍醫至愛,而SB-26反而用得最多..............SB-900就多謝夾盛惠咯......
PS:某情况下,軍醫愛用AUTO多過TTL........
HAPPY SHOOTING!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 於 1-10-2009 23:57 發表
多謝咁多位提出的意見...
今日響肥花個網見到有人讓sb800..二話不說pm..發現冇回覆-0-似做馬post多d...
今日又行過星際....發現其實真係唔多選擇的...
軍醫叔叔的建議我睇已經唔多明講咩=0=..支燈我要月中前要入到 ...
唔多明.....?邊度唔明呢.......?您用緊乜嘢機呢..........?

圖中乃SB-26閃光燈也...........

HAPPY SHOOTING!

附件

2-10-2009 00:06

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

其實 nikon 既閃光燈已經出名好用

如果 canon 機, 我就強烈建議用 Metz
我的兄弟如下 :
Canon 5D
Canon 24-105 L IS USM
Canon 70-200 f/4 L IS USM
Canon TS-E 24mm f/3.5 L
Canon 85mm f/1.8
Sigma 150mm F2.8 APO MACRO
Tamron 500mm F8 Reflex
HELIOS40 1.5/85mm
Metz 58 AF-1 digital