18 12
發新話題

[科技新知]SONY~3D電視全速開發-間接進化週邊設備

[科技新知]SONY~3D電視全速開發-間接進化週邊設備

3D電視 明年入屋 新力加入戰團 料立體技術更普及
(明報)2009年9月3日 星期四 05:05
【明報專訊】將來要看3D立體電影,毋須走進戲院,只需安坐家中就可以了。《金融時報》報道,日本   新力(Sony   )公司擬於明年推出立體液晶體電視,令立體技術正式打入家庭市場,打開立體影像市場渠道。

新力總裁斯特林格(Howard Stringer)將在德國   柏林   舉行的IFA技術貿易展中,宣布新力明年年底推出3D Bravia液晶體電視計劃,並將推出可播放3D影像的Vaio手提電腦、PS3   電視遊戲機及藍光影碟播放機。

《金融時報》報道,斯特林格將會宣布說﹕「今天,3D立體技術將透過技術、播送及內容上的改進,進入大眾市場。雖然3D技術有如數年前高清   技術推出時的情况,仍有細節要待磨合,但有關趨勢已啟動,新力已準備好迎接這波潮流。」

3D電視機現售3.7萬

鑑於高清電視銷量高峰已過,電子市場正等待新技術推出,以刺激電視銷量。韓國   現代集團(Hyundai)已在日本市場推出首批立體電視,Panasonic、三星及LG亦已計劃推出有關產品,新力加入戰場,大大增加了立體技術打入主流市場的機會。市場估計,新力的立體電視價格料達數千美元   ,因現代集團目前的3D電視機售價也達3400歐元(約3.7萬港元)以上。

英美電視台紛推3D技術

事實上,全球多國電視台正迎接立體影像技術的來臨,英國   天空電視台(Sky TV)已宣布明年推出立體衛星頻道;美式足球聯賽最近也在美國   及日本的戲院以3D技術現場直播。

立體影片技術百多年前發明,但直至近期才開始普及,全球戲院今年年底的立體電影銀幕料達7000個。多間電影公司亦正準備大舉宣傳以立體技術拍攝的電影,將於今年12月上映、由占士金馬倫執導的電影《阿凡達》Avatar,便使用了立體技術拍攝,市場期待此片可憑立體作招徠,帶來10億美元票房收入。

金融時報/泰晤士報

http://hacken.cc/bbs/rd.php?url=aHR0cDovL2hrLm5ld3MueWFob28uY29tL2FydGljbGUvMDkwOTAyLzQvZTB4ZS5odG1s

點解要特制電視?
唔係帶副眼鏡就得喇咩?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 26-9-2009 18:23 發表
點解要特制電視?
唔係帶副眼鏡就得喇咩?
岩岩先高清
而家又3d

遲下未體感電視

體感電視+吉

學神 born to sleep...

國產3D電視年頭我已見在深圳機場試用

[quote]原帖由 learngod86 於 27-9-2009 03:03 發表
體感電視+吉

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 27-9-2009 03:06 發表

變相打空砲
有體感吉澤就自然有體感隧道同體感水球啦
其實3d電視實體化都唔係今年既事,旺角東港鐵站之前都有一部40吋3d電視打算用黎賣廣告,但可能太高科技,廣告成本唔合效益所以我次次都係見佢播demo多

引用:
原帖由 亞延 於 27-9-2009 12:43 發表

有體感吉澤就自然有體感隧道同體感水球啦
其實3d電視實體化都唔係今年既事,旺角東港鐵站之前都有一部40吋3d電視打算用黎賣廣告,但可能太高科技,廣告成本唔合效益所以我次次都係見佢播demo多
體感隧道

其實有問題ga,因為game o個d製作唔support 立體的都係無用
另外,如果唔係帶眼鏡o個種,會有個問題,就係每個人睇得到立體個距離都有唔同
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-9-2009 16:19 發表
其實有問題ga,因為game o個d製作唔support 立體的都係無用
另外,如果唔係帶眼鏡o個種,會有個問題,就係每個人睇得到立體個距離都有唔同
CAPCOM好似已經啲GAME係支援3D,我見街霸同BIO5都有3D PC
不過另一邊箱聽聞360個體感系統已經搵到幾個大廠合作出GAME,真係唔知個死先

引用:
原帖由 亞延 於 27-9-2009 20:09 發表

CAPCOM好似已經啲GAME係支援3D,我見街霸同BIO5都有3D PC
不過另一邊箱聽聞360個體感系統已經搵到幾個大廠合作出GAME,真係唔知個死先
一陣又好似ps3咁 六軸未

引用:
原帖由 亞延 於 27-9-2009 20:09 發表

o個d 係張displaycard 做野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-9-2009 00:26 發表

o個d 係張displaycard 做野
個mon 同音響都要配合

引用:
原帖由 learngod86 於 27-9-2009 03:03 發表
體感電視+吉傼明歩
3D 見到立體,唔等於你摸到立體嘛

引用:
原帖由 louisli 於 28-9-2009 14:30 發表

3D 見到立體,唔等於你摸到立體嘛
有得睇無得食

18 12
發新話題