40 123
發新話題

二戰時期日軍第一窩囊廢師團揭秘

二戰時期日軍第一窩囊廢師團揭秘

在很多人印象中,二戰中的日本軍人個個都是亡命徒。然而很少有人知道,當時的日軍中有一支以戰鬥力差而聞名的另類部隊,它就是號稱“皇軍中第一窩囊廢師團”的大阪第四師團。日本歷史學家關幸輔在文章《日軍第一窩囊廢師團》(現代史研究 第7集

在血祭一書中都有提及此大阪師團在武漢會戰時的表現.
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

好耐之前睇過

據聞自衛隊保留了第4團番號
delete

有d似二戰o既意大利

冇辦法,天生就係中國人,一提起日本皇軍喺中國做咗8年"好事",真係想"見一鑊打一鑊"!!記得友台有師兄曾經post問要買皇軍裝備,俾我話,我話佢自己身為中国人點解有咁多国家咁多咁唔同年代裝備你唔玩,偏偏要玩啲令中国人流咁多血的皇軍裝備﹔點知成班"香港特別行政區中国人日本皇軍"話番我,話玩咩"歷史重演"、又話玩軍品唔涉及政治呀咁,小弟セ都唔識,剩係知當年成千上萬同胞慘死成咁,成千上萬婦女、小朋友班禽獸都唔放過...........身為中国人,點講都好,是沒有任何理由要著上一套日本皇軍裝備來尋找個中樂趣的。

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 10:13 發表
冇辦法,天生就係中國人,一提起日本皇軍喺中國做咗8年"好事",真係想"見一鑊打一鑊"!!記得友台有師兄曾經post問要買皇軍裝備,俾我話,我話佢自己身為中国人點解有咁多国家咁多咁唔同年代 ...
我睇歐洲人(尤其猶太人)見到人扮二戰德軍,心裡面既感受都同我地中國人一樣
但照你咁講,呢度咪好多納粹黨?
著皇軍等於軍國主義者,著納粹等於納粹黨,囉AK就恐怖份子?
我相信自己絕對唔係納粹份子喎
如果唔係無「架仔」比我打,我一早執左套國軍look啦
會唔會有人想攪到要美軍打抗日遊擊隊咁攪笑?
拍戲都要有人演反派啦,無奸人堅跳個黃師傅出黎做乜?
最重要係,玩家本身要知自己做緊個乜角色

引用:
原帖由 sunny2014 於 12-7-2009 10:46 發表

我睇歐洲人(尤其猶太人)見到人扮二戰德軍,心裡面既感受都同我地中國人一樣
但照你咁講,呢度咪好多納粹黨?
著皇軍等於軍國主義者,著納粹等於納粹黨,囉AK就恐怖份子?
我相信自己絕對唔係納粹份子喎
如果唔係無 ...
當然......拍戲另計.....我亦同意師兄的意思,最緊要個玩家本身諗乜,本人就係唔明個"玩家"本身諗乜,所以先咁講。我亦明白到我們生活在香港,被英国統治及成為英国殖民地已經一百年,唔多唔少對政治泠感和国家民族意識較為簿弱,但現在並不是政治問題,是講緊對国家、死難同胞、血淚歷史的問題。當然,"大日本帝国皇軍玩家"如果買/收集裝備只是為做"壞人"故意在game上俾人打輸、俘虜、......等,咁我是不是要稱佢為"偉大"或一句說話都不能以中国人的身份來講呢!?
又想問吓,小弟不材,請問有沒有見過內地同胞收集皇軍裝備呢!?
另外,師兄,如果香港真係有隊日本人著皇軍裝備打wargame,我都会同你一樣整套二戰国軍裝備同佢哋死過!!哈哈

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 12:08 發表

當然......拍戲另計.....我亦同意師兄的意思,最緊要個玩家本身諗乜,本人就係唔明個"玩家"本身諗乜,所以先咁講。我亦明白到我們生活在香港,被英国統治及成為英国殖民地已經一百年,唔多唔少對政 ...
據友人告知, 中國大陸的確有一群皇軍軍品收藏家, 另外台灣亦有為數不少的皇軍玩家

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 13:37 發表

據友人告知, 中國大陸的確有一群皇軍軍品收藏家, 另外台灣亦有為數不少的皇軍玩家
有冇相睇!?會唔會係攞嚟歷史教学、証據、展覧,又或者想喚起同胞歷史教訓.......等用途!?請你們別誤会,當然以收集軍品角度來看是沒有錯的,正如郵票、錢幣收集一樣,唔通侵華時期的郵票、錢幣....等就零零捨捨唔收集嗎!?這樣我亦不認同。小弟只是想知穿著成套皇軍裝備去玩的師兄們,著住一套或用一些來歷不明的皇軍真品裝備(有可能是喺"南京"用過)而洋洋自得,是甚麼感覺的!?

P.S.本人絕對沒有意圖煽动反日情緒,各位師兄如不滿意本人立場,請見諒!

另外,據友人告知,趙X小姐曾經穿過一件印有日本軍国主義的太陽旗時裝,受到成千上萬的同胞網民批評......

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 14:38 發表

有冇相睇!?會唔會係攞嚟歷史教学、証據、展覧,又或者想喚起同胞歷史教訓.......等用途!?請你們別誤会,當然以收集軍品角度來看是沒有錯的,正如郵票、錢幣收集一樣,唔通侵 ...
自己去複國會相簿度睇"2005年秋季重演"同"2005風城戰役"均有皇軍出現
其實著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓...........

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 15:01 發表

自己去複國會相簿度睇"2005年秋季重演"同"2005風城戰役"均有皇軍出現
其實著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓...........
你会唔会仍然誤会我的意思呀!?

同埋師兄你意思係咪認為所有皇軍玩家著住來玩都是為了向大家喚起歷史教訓或只不過純粹軍品收集!?絕對沒有其他意思呢!?

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 15:04 發表

你会唔会仍然誤会我的意思呀!?
第一, 你叫我俾相你睇ma, 我做左
第二, 我只係指出"著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓"的觀點
同埋著皇軍軍服重演, 只係根據歷史史實黎重演當場戰役, 喚起同胞毋忘八年抗戰

正解, 只要不是宣揚日本軍國主義就得

引用:
原帖由 Reddevil 於 12-7-2009 15:13 發表

第一, 你叫我俾相你睇ma, 我做左
第二, 我只係指出"著皇軍軍服都可以黎打game想喚起同胞歷史教訓"的觀點
同埋著皇軍軍服重演, 只係根據歷史史實黎重演當場戰役, 喚起同胞毋忘八年抗戰

你講嗰啲相我"自己去"一早睇過啦!我意思係除咗佢哋玩歷史重演及純軍品收集之外的其他玩家........同埋你友人講中国大陸有人專玩(除咗用來展覽、教学.....等),所以我先想睇吓.....其實就算有亦不足為奇,十几億人口,一樣米養百樣人。
咁請問你自己有冇bid番兩套參加重演活动呢!?
同埋除咗重演活动或純軍品收藏之玩家外,請問你係咪覺得其他皇軍玩家目的都是一樣呢 !?

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 15:25 發表

你講嗰啲相我一早睇過,我意思係除咗佢哋玩歷史重演及純軍品收集之外的其他玩家........
同埋除咗重演活动或純軍品 ...
冷靜d啦,,朋友~
乜軍都好咪又係衫一套~著咩衫咪又係普通人~

師兄又太過敏感啦,,放鬆D啦~
delete

引用:
原帖由 SL1991 於 12-7-2009 15:25 發表

你講嗰啲相我"自己去"一早睇過啦!我意思係除咗佢哋玩歷史重演及純軍品收集之外的其他玩家........
同埋除咗重演活Ó ...
我有幾套for重演活動
"請問你係咪覺得其他皇軍玩家目的都是一樣呢 !?"
咁你係咪又覺得其他皇軍玩家目的都是一樣宣揚日本軍國主義?
仲有, 你係#5話係友壇ge遭遇
你又憑咩話人地成班係玩皇軍先?

火左少少, 如有冒犯, 小弟在此謹表歉意

40 123
發新話題