發新話題

商業攝影的過程

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:36 發表

指模~~我係school偷師個時~丫sir話一定相前盡力執走哂..或你用手套set
我就移一次機都會抹一抹要影的位
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:38 發表

我就移一次機都會抹一抹要影的位
好彩我個次影凍啤洒..冇咁現
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:40 發表

好彩我個次影凍啤洒..冇咁現
始終都係有d 唔同的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
如你係影i-phone個攝影師,set好晒,到最後按失打時,先印到/發現有指模,
你會清左佢  還是  後製ko~??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:45 發表
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
如你係影i-phone個攝影師,set好晒,到最後按失打時,先印到/發現有指模,
後製?又移過咪又要set過哂?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:45 發表
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
我會清左佢 ~~

引用:
好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
前期打光試相,第一張影的時候都可以發現到la

況且,睇番片,由佢放上台o個下無帶手套又無抹過機,連第一下都唔去注意靠後製,唔多得lor

有時d 指模位,未必係可以好快執走,執左有時會影響左個佈光,後製都要d 時間

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:46 發表

後製?又移過咪又要set過哂?
呢個係第一步放機的時候就要做的基本野

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:47 發表

我會清左佢 ~~
已影片中的燈光組為例,
清左佢=從頭set過o架wo~??
咁你會從頭set過 或是 後製KO~??

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:55 發表

已影片中的燈光組為例,
只係因為第一步無做好

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 01:55 發表

已影片中的燈光組為例,
(駁故咀model) 如果比我set..會fix好位不怕郁散個景...( .唔好打我)
set過 光速逃

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:53 發表

前期打光試相,第一張影的時候都可以發現到la

況且,睇番片,由佢放上台o個下無帶手套又無抹過機,連第一下都唔去注意靠後製,唔多得lor

有時d 指模位,未必係可以好快執走,執左有時會影響左個佈光,後製都要d 時間
前期功夫當然要做足,但我想問嘅係,
萬一真係戴左手套都唔知邊到整左D指模,會點做~??

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 02:00 發表

前期功夫當然要做足,但我想問嘅係,
萬一真係戴左手套都唔知邊到整左D指模,會點做~??
後製要執係商業攝影一定要做的野,

手指模呢d,唔洗影完,係d一放上台睇都睇到有無指模的事,

第一步都唔去減少出現呢d野,就會影響工效

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 02:06 發表

後製要執係商業攝影一定要做的野,

手指模呢d,唔洗影完,係d一放上台睇都睇到有無指模的事,

第一步都唔去減少出現呢d野,就會影響工效
咁如果check完都有呢?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 02:09 發表

咁如果check完都有呢?
執係無可避免,但係o係片入面,放左上台無人去清過部機就影,要靠後製

抹可能係1分鐘內就可以完成的事,但係後製就係要幾分鐘的時間去執走佢,多一個step就係多一個step

發新話題