51 1234
發新話題

商業攝影的過程

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 02:12 發表

執係無可避免,但係o係片入面,放左上台無人去清過部機就影,要靠後製

抹可能係1分鐘內就可以完全的事,但係後製就係要幾分鐘的時間去執走佢,多一個step就係多一個step
但係d燈呀各樣野搬來搬去,一定會有塵ga wor~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 02:13 發表

但係d燈呀各樣野搬來搬去,一定會有塵ga wor~
又唔係第一日影相,塵呢d一定有ga la

後製執一個影響佈光範圍細的野,易過執一個大範圍

數碼年代有後製係可以為前製減少左環境影響,但唔係因為咁而令前製可以唔嚴謹處事
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 02:00 發表

(駁故咀model) 如果比我set..會fix好位不怕郁散個景...( .唔好打我)
set過 光速逃
先回駁故咀model,佢個燈光一定會走位,唔會fix到,你一郁部機就一定要影過.
set過---答案正確~!!有時間,唔怕再影過,有d位好難執到完美可能仲花得多時間(簡單例:光暗漸變位).
引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:46 發表

後製?又移過咪又要set過哂?
後製---答案正確~!!如果有d更復雜嘅燈光,可能之前set左9個鐘,而你又明知後製兩三下手腳就可以執到完美,點解唔執~??

當然盡可能前期準備好,不過我想講,要活用各個方法,要"執生",
兩個答案都可以係正確,清楚兩個方法背後的優/缺點,就平衡到利害,
原則就係要張相完美,最後完美就得,set過還是後製都冇關係~

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2009 02:22 發表

先回駁故咀model,佢個燈光一定會走位,唔會fix到,你一郁部機就一定要影過.
set過---答案正確~!!有時間,唔怕再影過,有d位好難執到完美可能仲花得多時間(簡單例:光暗漸變位).

後製---答案正確~!!如果有d更復雜& ...
受教
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

其實我都係有好多野唔明...諗多陣先..

前製同後製各自都有一個責任,前製嚴謹的可以減少後製的時間或者預留多d 時間比後製去做更好的後期加工的創意,後製的要recheck一次前製的漏網,各施其職
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

51 1234
發新話題