發新話題

北極熊全新水下玩具 ---- Borei 北風之神

北極熊全新水下玩具 ---- Borei 北風之神

Borei北風之神為俄羅斯最新型核子彈道導彈潛艦,首艦Yury Dolgorukiy於1996年動工建造,2007年才下水並預計於2009年服役
次艦Alexander Nevsky於2004年動工,Vladimir Monomakh則於2006年動工,預計建造約12艘並取代三角洲IV型核子彈道導彈潛艦

北風之神級艦長約170m,闊約13.5m,吃水10m,水面排水量約14720噸,水下排水量約24000噸
使用一個ОК-650В核反應堆提供動力,航速約25節,操作深度約400m,最大操作深度約450m,人員編制約130人
武器配備為6門533mm魚雷發射管,16枚Bulava布拉瓦彈道導彈,射程大於8000公里

其實呢隻算唔算大呢...?

同隔離個隻對比之下好巨型

引用:
原帖由 Boniface 於 13-7-2009 22:00 發表
同隔離個隻對比之下好巨型
相對水下排水量超過4萬噸既颱風級...佢都係得一半size者....
引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-7-2009 21:58 發表

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-7-2009 21:58 發表
颱風級:

水上吃水         12.5米
水上排水量         23,200吨–24,500吨
水下排水量         33,800吨–48,000吨
艦長         171.5米
艦闊         22.8米
水上航速 33節
水中航速 27節
人員         180人

北風之神級:

艦長約170m
闊約13.5m
吃水10m
水面排水量約14720噸
水下排水量約24000噸
航速約25節
人員編制約130人

我諗都算...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-7-2009 22:19 發表

颱風級:

水上吃水         12.5米
水上排水量         23,200吨–24,500吨
水下排水量         33,800吨–48,000吨
艦長         171.5米
艦闊         22.8米
水上航速 33節
水中航速 27節
人員         180人

北風之神級:

艦長約170m
闊約 ...
拎隻Kilo比下..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-7-2009 22:36 發表

拎隻Kilo比下..
攻擊艦邊有得比...

水上吃水         6.6米
水上排水         2325 噸
潛航排水         3076 噸
極限潛深         240米
全長         74.3米
全寬         9.9米
動力系統         柴電動力,5900馬力
葉軸         6葉螺旋槳、單軸推進
水上極速         10節
水中極速         17節
乘員         57人

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-7-2009 22:43 發表

攻擊艦邊有得比...

水上吃水         6.6米
水上排水         2325 噸
潛航排水         3076 噸
極限潛深         240米
全長         74.3米
全寬         9.9米
動力系統         柴電動力,5900馬力
葉軸         6葉螺旋槳、單軸推進
水上極速         10節 ...
哈哈你真係比..

新艦塔設計

引用:
原帖由 Paul 於 13-7-2009 22:48 發表
新艦塔設計
低可視度設計.....唔係美佬先識玩隱形......

唔知點解一向都鐘意蘇聯,俄佬多過美佬-- 唔知係唔係同美軍有咩深仇大恨

有冇人知道係咪雙殼?

引用:
原帖由 XDD12348 於 19-7-2009 13:50 發表
有冇人知道係咪雙殼?
蘇俄傳統...點走得甩呀....

發新話題