發新話題

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,

[quote]原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:07 發表
今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:10 發表

無腳的,可以放定部機,set 倒數2 or10秒先影
我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:13 發表

我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架
擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:17 發表

擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:20 發表

出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹
唔想投入咁大的,鴨記百幾o個d都夠

想入d好d的,一係man記o個d都ok,大陸野個價唔值

個人毒你的話就入支八爪魚

190pro 都ok既
CANON 友
350D 17-40 mm 4L   50mm 1.8 430ex
400D 70-200mm 4L  85mm 1.8 580exII
BG-E3

順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?

我自己個人鐘意BENRO.......腳同波頭都係用佢
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:29 發表
順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?
雲台好似係中間o個轆竹

我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M

引用:
原帖由 路比 於 7-9-2009 02:34 發表
我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M
我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:41 發表

我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢
我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:44 發表

我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰
for 做野同玩唔同的,我出d 展,直頭係打仗

因為而家有片拍,所以要用三腳 + 八爪 + 單腳搭個高的三腳for 拍片 (電腦節拍片的media 見到都話呢招ok)

碳夠輕,但係貴同唔穩,鋁for dv仔夠,不過重左少少

發新話題