33 123
發新話題

有關"塔門"一問

有關"塔門"一問

各位各位

小弟從未去過塔門
但人人都話果到風光好好

你地又去過未呢?
因為知去果到好煩...船期問題,又少班次, 船程又長

想問...
1. 例如鳳凰山出名影日出, 果到又出名咩呢? 日出? 日落? 星? 山? ....??
2. 夏天定冬天令啲呢?
3. 果到有冇餐廳/小賣店等等...?

thx

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

去過幾次,咩天氣都去過...啱啱三日兩夜去露營今日返到,塔門再過西貢灣仔
塔門好好風...山頂涼亭向正東可遠眺深圳...睇日出日落都冇阻擋
天后廟~無敵大海景~呂字疊石...
食野?首創無冰凍奶茶...其他飲品冇加價...閒日碼頭落左行"新有記", "新惠和"有開鋪

船期並不如師兄"聽聞"咁耐同麻煩,見http://www.traway.com.hk/

露營好玩呀!!!!我可能遲d都去貝澳

咁正

睇黎真係要搵日好天好空氣既日子去先得

呢兩日曬到hihi.....開始入夜就已經有星(計好日子)...不過有船開大燈捉漁

引用:
原帖由 Johnny_Forever 於 21-8-2009 23:20 發表
呢兩日曬到hihi.....開始入夜就已經有星(計好日子)...不過有船開大燈捉漁
今日係就係曬
但放學時~~6:45pm見到個晚霞令到....喊呀

最衰無相機係身

總之今日天好清+ 好美既日落呀

你地見唔見呀?
西面既天一片....一片..橙紅...
講唔到了
要親眼見過先感動

小心, 地面佈置左好多大地雷......   

另外,  遇見一個 佩有警犬 既 警察先生,    簡直係 "帶狗行山", 二個都濕透啊。  :^

3年前曾經往塔門露營,,在下不是專業影師,,多多包涵

[localimg=400,300]1[/localimg]
[localimg=400,300]2[/localimg]
[localimg=400,300]3[/localimg]

12小時內目睹2次直昇機演練

水警輪及GFS演練
[localimg=400,300]4[/localimg]
駐港PLAAF Z-9直昇機於塔門球場昇降
[localimg=225,300]5[/localimg]
[localimg=400,300]6[/localimg]
另有升降其間之片段,,機組人員向我們揮手打招呼
不過CGF好似無影片上載.......
delete

今年一月去過, 相比十幾年前...設施完善

附件

22-8-2009 12:27

回覆 9# 的帖子

第一張好舒服呀

塔門.....好好住ga! 不過冬天個日出位先對正個營地方向..我facebook有相~

回覆 11# 的帖子

睇完左啲相...雖然全部都係film

但係果到....真係...一望無際既海+天空,又日出又星星

山坡又空曠

心曠神宜呀

正正正

原來塔門可以露營呀??係指定還是.....
不過環境真係好正禁喎

引用:
原帖由 m4devastator 於 22-8-2009 15:53 發表
睇完左啲相...雖然全部都係film

但係果到....真係...一望無際既海+天空,又日出又星星

山坡又空曠

心曠神宜呀

正正正
半夜大風又涷,得果5度6度...重有風冷效應..digital機涷到hang左,心曠神宜呀.....

引用:
原帖由 1233 於 22-8-2009 17:49 發表
原來塔門可以露營呀??係指定還是.....
不過環境真係好正禁喎
非指定,水源係行10分鐘的公廁....

33 123
發新話題