24 12
發新話題

J-10換新Look

引用:
原帖由 Paul 於 18-3-2009 16:09 發表

咁請問何解近耦合前置翼+三角翼布局就咩隱形都破壞曬?
我仲以為你可以解釋到隱形既原理添...
咁我講下我自己既見解,有錯勿插:
因為隱形理論要求戰機輪廓盡可能保持均勻直線,將雷達波向外聚焦,但係前置翼就係雷達截面積要求最細既前方造成一個凸起。雖然前置翼既掠角可以和主翼保持平行來維持反射方向,不過由於其較細既尺寸卻容易對長波雷達產生散射效應。另外如果前翼要產生渦流就要比主翼有更大既後掠角,要控制俯仰就要整片轉動,呢兩樣都會增加雷達波散射返天線既機率,所以話前置翼既布局會破壞隱形效果。

引用:
原帖由 Kungz 於 18-3-2009 19:13 發表

我仲以為你可以解釋到隱形既原理添...
咁我講下我自己既見解,有錯勿插:
因為隱形理論要求戰機輪廓盡可能保持均勻直線,將雷達波向外聚焦,但係前置翼就係雷達截面積要求最細既前方造成一個凸起。雖然前置翼既 ...
師兄文章有不少地方八成本人都同意,  

相信是“破壞曬”這個字眼所引起的誤會

引用:
原帖由 Paul 於 18-3-2009 19:41 發表

師兄文章有不少地方八成本人都同意,  

相信是“破壞曬”這個字眼所引起的誤會
其實最理想既隱形佈局就係好似B-2咁冇尾翼冇前翼連垂直尾翼都冇。不過要維持機動性既話,就寧可裝尾翼都唔裝前翼。

今日又有張公開……

尼張就有古怪……

作為三代或者三代半機種,過分追求隱身似乎要求過高……

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-3-2009 20:52 發表

今日又有張公開……

尼張就有古怪……

作為三代或者三代半 ...
好似怪怪地呢...個進氣口好似向前兜多左既...?

偷拍既勇士又有斬獲……

引用:
原帖由 Hamlet 於 19-3-2009 18:50 發表

http://photo1.bababian.com/usr50 ... Qq4Y8v_gfAMbJnUR4kb ...
個勇士係唔係你乍.....

有咩睇???

引用:
原帖由 jackytkh 於 21-3-2009 20:45 發表
有咩睇???
咁你有冇睇晒的reply先問呢個問題呢?...

24 12
發新話題