發新話題

你又是這樣的嗎?

引用:
原帖由 westdog 於 28-7-2009 11:57 發表

其實有時我收工攞住部機係旺角經過時都有d唔自在...
因為我本身唔鍾意影o靚模...所以都唔想人地誤會我...
我都覺得成班狗公影衰哂

我也不着重器材XD
全是手機相
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

我都有約心儀既女仔影相喎~ 只要唔好心邪, 同埋尊重對方就 ok 啦
最重要係對方主動搵我影相

5D mark II
Canon PowerShot S90
580EX II
Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
EF 50mm F/1.8 II

我諗佢首先要諗下點解有咁多咁ge網友先law~

引用:
原帖由 westdog 於 28-7-2009 11:57 發表

其實有時我收工攞住部機係旺角經過時都有d唔自在...
因為我本身唔鍾意影o靚模...所以都唔想人地誤會我...
無錯...加上近年DSLR同鏡都平民化 好似國狗禁  有好有壞
可惜大部分入連咩叫光圈都吾知
依家D女仔化下妝俾人影下就叫model  但係有時真係影吾落手...怕影壞機
如果多啲人知DSLR嘅用意就好喇

回覆 20# 的帖子

Totally agree~

今日問過女同學
問佢對呢件事有咩睇法

佢話:

佢(或者其他女你都會有咁想法)
對影友影女仔其實都有保留(尤其sexy果啲
佢問...
點解啲男人咁鐘意影埋啲美女圖?
影完啲相...咁放係電腦, 又點呢?

如果話影靚靚風景相, 生活照,咁得閒攞出黎睇睇
人都開心啲, 絕對正確

但如果一得閒就攞啲美女相/sexy相出黎睇....
女仔對呢個做法唔太明白......
甚至不能接受

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 亞龍 於 27-7-2009 23:31 發表
我同意.........請別借「攝影」親近我,我以有老婆..同時也唔鐘意肥婆
我又黎 ...... 請別借「攝影」親近我,因我根本無相機

引用:
原帖由 m4devastator 於 28-7-2009 18:52 發表
今日問過女同學
問佢對呢件事有咩睇法

佢話:

佢問...
影完啲相...咁放係 ...
中晒Point!

引用:
原帖由 生豪 於 28-7-2009 15:46 發表

無錯...加上近年DSLR同鏡都平民化 好似國狗禁  有好有壞
可惜大部分入連咩叫光圈都吾知
依家D女仔化下妝俾人影下就叫model  但係有時真係影吾落手...怕影壞機
如果多啲人知DSLR嘅用意就好喇 ...
但係我反而睇到另一d 的情況係,即使係d 菜龍都有一個有趣的地方係,佢地其實係見人做promo都影,見過幾次無女得男的都影一餐

在我自己出press都係,有一次出三叔電腦press,湯怡去左補妝,有一堆it press都係男+product都殺,影完之後閃人

呢個現象令我覺得香港影人像的人,唔係一定影女,有好一部分都是因為沒有一個可以比佢地去影的人

好記得好多年之前,睇電視的節目話,當你去到一個地方揸住部相機去影當地的人,如果佢地唔介意亦會對鏡頭笑的,係佢地的心靈富足,出現較多的,一係好富有的國家,一係好貧窮的國家

而香港,大家一舉機,有幾多個係閃閃縮縮??應該有過條街有9成人都係咁
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 m4devastator 於 28-7-2009 18:52 發表
今日問過女同學
問佢對呢件事有咩睇法

佢話:

佢問...
影完啲相...咁放係 ...
我影完的幾本人像相簿真係唔會拿返出來睇架喎

我覺得怪, 就只怪無左菲林, 什麼狗屎垃圾都走出來影一番, 只因唔洗菲林
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Mr.X 於 28-7-2009 13:43 發表
我也不着重器材XD
全是手機相
算吧啦...
我寧願係相機有手機功能而唔係手機有相機功能....

引用:
原帖由 louisli 於 29-7-2009 10:47 發表

我影完的幾本人像相簿真係唔會拿返出來睇架喎
我以前菲林時代幫人影的人像相都無keep到,想睇返都無得睇~
F1 , A1 , 300V , 400D , 3 , 1Ds2  , 1D4 / NEX-5N , A7 / X2
17-40L , 28-90II , 18-55II USM , 17-55IS USM , SSWIS /  E18-55 , FE24-70za , FE16-35za
24.4L II , 50.2L , 50.4 , 100/2 , 456L / FD55.2 / FL50.4 / VM40.4 / G35 , G45 / E16 , E30 , E50 , FE55za
580EX II , 430EX II / Metz52

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-7-2009 05:31 發表

但係我反而睇到另一d 的情況係,即使係d 菜龍都有一個有趣的地方係,佢地其實係見人做promo都影,見過幾次無女得男的都影一餐

在我自己出press都係,有一次出三叔電腦press,湯怡去左補妝,有一堆it press都係男+prod ...
"一係好富有的國家,一係好貧窮的國家"
經驗所得,去到le d地方,攝影人=透明人(幾乎啦~唔係完全係)
可以走到好近,係佢面前影,佢見你影,笑一笑你,之後你就變左透明人,很神奇的魔法~
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

發新話題