發新話題

[新聞] Nikon 公佈 D300s, D3000, 小黑六, 18-200二代

引用:
原帖由 tanker 於 31-7-2009 23:13 發表
D300S 有的興趣,吾知幾時出
8月尾~
眼光光~

引用:
原帖由 golliwog19 於 3-8-2009 01:44 發表

Its look like KYOCERA...shd be a long long long time ago....
真係未聽過呢間野喎..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 3-8-2009 13:22 發表

真係未聽過呢間野喎..
以前都好出名架, yashica, contax都曾經係佢的名下, 但而家已經冇掂相機了.
眼光光~

引用:
原帖由 golliwog19 於 3-8-2009 01:44 發表

Its look like KYOCERA...shd be a long long long time ago....
係我屋企人既
不過我細細個果時已經送左比我

我前排執野見到點解有個箱 一開 就見到依3支

不過開完依3支野出黎之後
我部dc都壞埋
而家得番手提.....

我依3個月已經壞左2部dc 3部電話啦

其實我仲係新手一名
只係一玩完單鏡就上癮

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 4-8-2009 00:28 發表

係我屋企人既
不過我細細個果時已經送左比我

我前排執野見到點解有個箱 一開 就見到依3支

不過開完依3支野出黎之後
我部dc都壞埋
而家得番手提.....

我依3個月已經 ...
快d買咪得囉

51 點高密度自動對焦系統

D300S 的 Multi-CAM3500DX 自動對焦感應器模組可以提供自動對焦超寬覆蓋。通過畫面上緊密排列的 51 個自動對焦點,可以準確地拍攝主體,甚至是無法預測移動方向的主體。此外,D300S 配上任何一款光圈在 f/5.6 或以上的尼克爾自動對焦鏡頭均可利用畫面中間 15 個十字型感應器,提供強大的偵測性能。還可以選擇用 11 個對焦點進行拍攝。

根據拍攝主體的實際情況,51 個自動對焦點可選擇多種對焦區域模式。單點自動對焦模式下可以選擇一個自動對焦點,動態區域自動對焦模式下可以選擇 9 個、21 個或者 51 個自動對焦點。3D 追蹤模式可以自動調節對焦點,跟蹤主體的移動。自動區域自動對焦模式善於對焦人像,用所有51個點自動偵測並對皮膚膚色進行優化。

小........Canon幾時先生性啊!!!!!!!!!.....我部5DII 同50D 都重係九個對焦點......50D的九個對焦點分得較開都由佢la...部5D II九點重要係哂中間..叫人點用啊..............
講完對焦講測光.......人地N記大部份機的測光同對焦點係連動架........C記???   有.....用一仔囉..........Canon啊Canon....你幾時先大個仔,幾時先生性阿
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞龍 於 4-8-2009 22:30 發表
51 點高密度自動對焦系統

D300S 的 Multi-CAM3500DX 自動對焦感應器模組可以提供自動對焦超寬覆蓋。通過畫面上緊密排列的 51 個自動對焦點,可以準確地拍攝主體,甚至是無法預測移動方向的主體。此外,D300S 配上 ...
Canon 呢D咪識做生意囉, 技術慢慢下放, 咁樣先長買長有嘛~~

最好野就係佢囉到個平衡點, 下放最少技術同時有最多人買~~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 亞龍 於 4-8-2009 22:30 發表
小........Canon幾時先生性啊!!!!!!!!!.....我部5DII 同50D 都重係九個對焦點......50D的九個對焦點分得較開都由佢la...部5D II九點重要係哂中間..叫人點用啊.............. ...
其實我都有用過5D/5DII,佢個對焦系統係一樣既
網上既有好多用家訴過苦, 話個九個對焦點堆哂係正中間,只係佔viewfinder正中好少位置
一旦主體偏黎VF正中, 就不在任何對焦點之上,
所以好難用

龍兄咁你又係點用5DII架呢? 只用正中一點?

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-8-2009 01:06 發表

網上既有好多用家訴過苦, 話個九個對焦點堆哂係正中間,只係佔viewfinder正中好少位置
所以好難用

龍兄咁你又 ...
我反而覺得正中央點先係最重要
我自己9成相都係中央點半按然後移部相機

但如果少對焦點黎講
例如9-11點
集中係中間我覺得好過分散
即5D#2咁
但好似D700咁
果51點集中哂係中間又真係OK慘

引用:
原帖由 101653 於 5-8-2009 01:40 發表

我反而覺得正中央點先係最重要
我自己9成相都係中央點半按然後移部相機

但如果少對焦點黎講
例如9-11點
集中係中間我覺得好過分散
即5D#2咁
但好似D700咁
果51點集中哂係中間又真係OK慘
你都有睇過我貼的相,...大光圈時如果先對焦後構圖......咁走焦機會好大架

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-8-2009 01:06 發表

所以好難用

龍兄咁你又 ...
九點都有用,有時主體偏黎全部對焦點時,只好先用最近的對焦點對好焦,再構圖...........但呢個問題就黎可以處理了.......因為不久後我會買部1Ds III

引用:
原帖由 亞龍 於 5-8-2009 01:56 發表

九點都有用,有時主體偏黎全部對焦點時,只好先用最近的對焦點對好焦,再構圖...........但呢個問題就黎可以處理了.......因為不久後我會買部1Ds III
我覺得如果入1仔,1d好過1ds
不過x1.3

引用:
原帖由 路比 於 5-8-2009 09:58 發表

我覺得如果入1仔,1d好過1ds
不過x1.3
我都覺得係.....但用開5D2的FF ...又唔想用番x1.3的..所以都要接受囉!

引用:
原帖由 亞龍 於 5-8-2009 12:03 發表

我都覺得係.....但用開5D2的FF ...又唔想用番x1.3的..所以都要接受囉!
我覺得x1.3係一個幾好o既size黎架,如果ef-s係for x1.3你話幾好呢,如果係咁,我當初都可能會入c記門

引用:
原帖由 亞龍 於 5-8-2009 01:56 發表

你真識做

呢個消息會令你...
http://www.canon.com.hk/Download ... 366&file_type=4

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

發新話題