發新話題

CANON G10

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:00 發表

我真係唔明你地講緊咩
簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的setting....係操控速度上明顯唔方便, 但我只知道dp1係咁, dp2的介面我就唔知了.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-7-2009 00:14 發表

簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的settin ...
SIGMA的介面跟幾年前的300萬像素數碼相機...基本上冇咩分別...

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:22 發表

又學到多d野  thx師兄
呢個牌子的相機係唔同其他廠的?係行比較似菲林的路線?
SIGMA係一間主要生產鏡頭既廠商,佢既元件係自行design,冇話行菲林路線...佢有自己生產DSLR,而DC,即係果兩部DP1/DP2,就係用佢放係自己DSLR上面既感光元件做既 DC...即係用DSLR晶片既DC...畫質就和該廠既DSLR接近...什至係更好

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:22 發表

又學到多d野  thx師兄
呢個牌子的相機係唔同其他廠的?係行比較似菲林的路線?
...點解一定要關菲林事.
呢間廠的產品係比較特殊, 如我頭先所講, 佢基本上係將單反個粒比較大的SENSOR放落DC度用, 令到佢影出黎同單反的質素好接近.
再黎係佢個粒野的感光過程有別於其他廠的, 係發色方面份有其獨到之處.
但鏡頭一黎係定焦, 又加上唔多易用的介面, 再係個價錢, 令到佢成為一個好[玄]的CHOICE, 唔係太多人會揀佢.

眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:27 發表

即使係咁講.....但係咁價錢真係..好"浪"....
即使佢既價錢咁狼,但係都好多人買,就證明左佢有佢既價值...
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=253&t=578016&last=13625397
去睇下人地既相,之後比對一般DC/DSLR出來既相...你會見到分別的...

不過真係唔suggest你買呢部...

老實講, 如果都未知自己係米鍾意影相, 或者係心大心細時, 不妨買部細細地平平地, 畫質都好的DC仔, 個人都會推介F200, 咁影多咗, 覺得有需要上單反時, 米再買LOR, 到時部200可以當BACKUP亦好好有.
以前我有DC時(而家冇咗, 都好喜歡一手長鏡單反,腰前就排著部DC仔黎影景, 相當方便的.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:31 發表

定焦.....我覺得會係好高深的技巧.. .......
其實只係習慣問題....正如有攝影師用iphone都影得相..

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:31 發表

定焦.....我覺得會係好高深的技巧.. .......
唔關事, 用慣咗就得, 定焦的意思, 就係用對腳去變焦, 如果係單反機, 換返黎的就係畫質, 光圈同價錢, 其實成日用死一支定焦的話, 會對個焦距容易D把握, 個人黎講重方便添.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:38 發表

其實我打game好多時候都有機會用到相機....女皇開始響軍費方面多番爭拗...相信距離退出wargame的日子不遠矣.....
但我好鐘意呢個活動...所以我都會想為game友影下相...留住大家美好開心的時間....
我相信我 ...
其實如果想影game友,你需要既係一部500D加支55-250...kit加呢支埋單平過 EP-1...

發新話題